Evoluţia bicicletei ilustrată atât grafic cât şi într-un frumos video

Bicicleta BlueLabel Cruiser. (r-m.de/bike/cruiser-naked-hybrid/)
Mioara Stoica
06.04.2014

Strămoşul bicicletei a fost creat de către baronul german Karl Drais, care a inventat şi şi-a patentat maşinăria în anul 1817. Aşadar, în acel an a avut loc prima plimbare cu bicicleta, din oraşul său natal, Mannheim, până în suburbia Rheinau. Această maşinărie, chiar dacă avea roţile aliniate nu avea însă niciun lanţ. Treptat, treptat, s-a ajuns la modelele actuale, cu toată tehnologia pusă în serviciul lor.

Istoria bicicletei a fost lungă şi sinuoasă şi se poate spune că încă nu s-a terminat. Dar evoluţia sa este bine ilustrată aici: http://dailyinfographic.com/mother-natures-pop-science-guide-to-cycling-infographic/cycling. Informaţiile grafice oferă o imagine de ansamblu a părţilor componente ale bicicletei şi, în special, o listă cu beneficiile pe care le aduce pentru fiecare parte a corpului.

Vă invităm să vizionaţi şi povestea animată a bicicletei, inspirat creată de daneza Thallis Vestergaard şi prezentată de Visual Artwork. Înregistrarea video este vizibilă pe pagina originală Epoch Times.

Peripeţiile bicicletei în lumea modernă (câteva exemple)

Bicicliştii şi conducătorii de vehicule motorizate au cerinţe diferite în ceea ce priveşte proiectarea străzilor, fapt ce poate duce la conflicte atât politice, cât şi pe străzi. Unele oraşe oferă prioritate traficului motorizat, spre exemplu realizând sisteme extinse de străzi cu sens unic sau sensuri giratorii de mare capacitate. Alte oraşe aplică metode de reducere a traficului pentru a limita impactul traficului motorizat. Ocazional se iau chiar măsuri extreme împotriva bicicliştilor, spre exemplu, în Shanghai, un oraş în care bicicletele obişnuiau să fie mijlocul dominant de transport, mersul pe bicicletă pe străzile oraşului a fost chiar oprit temporar în decembrie 2003. În India, la Calcuta, datorită “problemelor de securitate, deoarece bicicletele şi tricicletele cu pedale sunt adesea folosite pentru a plasa bombe în oraş”, acestea au fost oprite de autorităţi.

În oraşele unde ciclismul este popular şi încurajat este permis transportul bicicletelor în mijloacele de transport în comun, sau se asigură dispozitive externe de ataşare a bicicletelor pe mijolacele de transport în comun. De asemenea, în unele oraşe se găsesc sisteme extinse de benzi de biciclete. Astfel de benzi dedicate trebuie adesea să fie folosite în comun cu skateri, skateboarderi şi cu pietoni. Separarea traficului motorizat de biciclete în unele oraşe a avut succes doar parţial, atât în ceea ce priveşte siguranţa, cât şi promovarea mersului pe bicicletă.

India

Cu cele 11 milioane de locuitori, Kolkata - Calcuta (fosta capitală a Imperiului Britanic) - este unul din oraşele indiene cu traficul cel mai aglomerat. La ce s-au gândit autorităţile pentru a rezolva situaţia? Să interzică folosirea bicicletelor pe cele 174 de străzi ale municipiului. Hari Rajan, şeful poliţiei oraşului Calcuta, explică: "Am decis interzicerea folosirii bicicletelor pentru a preveni ca fluxul de trafic de maşini să fie perturbat de râul de biciclete şi alte vehicule fără motor care se mişcă încet. Pe de altă parte, în Calcuta, nu avem trasee rezervate pentru biciclete. Şi, aş menţiona, de asemenea, că există probleme de securitate deoarece bicicletele şi tricicletele cu pedale sunt adesea folosite pentru a plasa bombe în oraş".

Comisarul Rajan a afirmat că la Calcuta traficul avansează cu 14-18 kilometri pe oră, mult mai lent decât media indiană de 22 km pe oră. Anunţul de interzicere a bicicletelor, cărucioarelor pe roţi, ricşelor a devenit un caz politic care s-a intensificat şi în afara oraşului Calcuta.

Olanda

În Olanda, bicicleta BlueLabel Cruiser costă aproape 3.000 de euro şi atinge o viteză constantă de 50 km/h. Poate fi condusă fără o cască de protecţie şi poate circula pe traseele dedicate bicicletelor. De aici şi valul de controverse.

Este o bicicletă, dar privită mai atent nu este. De fapt, ea are toate componentele unei biciclete: cadrul, roţile cu spiţe, pedale şi cel mai important, nu are un motor cu ardere internă, ceea ce o face fără îndoială diferită de un scuter. Tubul transversal este masiv deoarece conţine o sursă de alimentare care face vehiculul hibrid, puternic şi rapid. Odată lansată, poate atinge timp de peste 120 de minute o viteză constantă de aproape 50 de kilometri pe oră, ceea ce o bicicletă nu poate face în realitate, decât poate într-o competiţie ciclistă. Cu toate acestea, legea olandeză permite ca aceasta să fie condusă fără cască şi să călătorească pe traseele dedicate bicicletelor, iar acest lucru a provocat proteste şi ridică îndoieli. Atât de mult încât, în criza economică şi politică cu care se confruntă Olanda, guvernul a fost obligat să deschidă un dosar pe tema "bicicletei care nu mai este o bicicletă".

România

Edilii Capitalei au în proiect realizarea unei reţele de piste pentru biciclişti, pe axele nord-sud, între Piaţa Presei şi Piaţa Sudului, şi est-vest, între Militari şi Colentina. Proiectul va fi realizat după consultări cu ONG-urile care susţin mersul cu vehiculele cu două roţi.

Întâi va fi realizat un studiu de oportunitate pentru dezvoltarea reţelei şi se vor căuta cele mai bune soluţii privind realizarea pistelor.

În luna aprilie 2013 a fost stabilit, în prima etapă, să se înceapă în comun realizarea studiului de oportunitate şi să se stabilească traseele pistelor pentru biciclişti, precum şi soluţiile tehnice de organizare a acestora, în conformitate cu standardele europene.

Apoi se va face studiul de fezabilitate şi vor începe demersurile pentru contractarea şi implementarea acestor piste.

Discuţiile dintre edili şi promotorii mersului cu bicicleta au avut loc după ce aproximativ 4.000 de biciclişti au participat, pe 23 martie 2013, la un marş de protest în Capitală, pentru a atrage atenţia asupra faptului că reamplasarea pistelor pentru biciclete pe trotuar nu este o soluţie. Ei au susţinut că 80% din pistele realizate în 2008 şi 2011 au fost declarate ilegale de către Poliţia Rutieră.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a susţinut că nu ar dori să facă piste pe carosabil, pentru că şoferii nu sunt la nivelul de civilizaţie rutieră pe care îl au alte state europene şi nu vrea să numere morţii.

Germania

Din luna octombrie 2013 la Berlin circulă cele mai ciudate biciclete, simple şi unice în acelaşi timp în oraşele europene, cu cadrul făcut în întregime din bambus.

Proiectul a pornit datorită unor tineri studenţi berlinezi: Jonas Stolzke (21 de ani), Maximilian Schay (22 de ani) şi Niklas Juhl, acesta din urmă fiind cel care a lansat ideea proiectului. În timp ce se afla în Ghana, lucrând pentru un proiect social, Niklas a cunoscut lucrătorii unei ONG locale, Yonso Project, care prin transformarea bambusului în obiecte de toate tipurile, inclusiv biciclete, a creat locuri de muncă pentru tinerii locali.

Berlinul este cunoscut ca fiind un oraş ''bike friendly'', foarte atractiv pentru tinerii din Europa, al căror principal mijloc de transport este bicicleta. Aproape imediat cei trei studenţi germani au înţeles că pot începe o afacere, ajutând o comunitate defavorizată şi profitând de fascinaţia în creştere a europenilor pentru biciclete.

Au lansat imediat proiectul Myboo: producţia de biciclete în Africa şi vânzarea acestora în Europa. Pentru a spori calitatea bicicletelor din Africa şi a le face mai atractive pentru exigenta piaţă europeană, s-a alăturat proiectului şi fundaţia germană Stiftung Mensch, specializată în prelucrarea metalelor; lucrătorii de aici sunt persoane cu handicap.

Myboo este mult mai mult decât un proiect de biciclete. În spatele acestuia există un concept de design stilistic asociat cu o responsabilitate socială şi ecologică. Se lucrează împreună cu ONG Yonso Project şi atelierul lor din Bambusa. Şi nu este tot. Bicicletele fiind vândute, va exista posibilitatea creării de burse de studii în Ghana.

Spania

Primele biciclete oferite gratuit pentru folosinţă de către oraşul Madrid vor fi electrice şi vor fi disponibile de la întâi mai, a anunţat primăria capitalei spaniole.
Contractul de 25 de milioane de euro este parte a noului plan de gestionare a traficului, aprobat în 2013, în care sunt prevăzuţi peste 60 de kilometri de trasee de biciclete. Sisteme similare sunt deja în vigoare în mai multe oraşe spaniole, cum ar fi Barcelona, Valencia şi San Sebastian.

Rusia

Moscova: Visul primarului Sobianin despre “revoluţia bicicletelor”

Pentru un biciclist, circulaţia stradală din Moscova este un iad. Dar iată că primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, anunţă un plan de transformare a Moscovei într-un 'rai al bicicletelor'. Şansele la succes sunt pentru Sobianin 'nu mult mai mari decât cele pe care le are liderul nord-coreean să obţină Premiul Nobel pentru Pace'. Motivele le puteţi citi aici: http://epochtimes-romania.com/news/moscova-visul-primarului-sobianin-despre-revolutia-bicicletelor---196932

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor