Peste 4.200 biciclişti i-au transmis lui Sorin Oprescu: “Nu vrem piste pe trotuar!” (interviu)
alte articole
Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) împreună cu alte organizaţii neguvernamentale care susţin transportul alternativ au organizat, sâmbătă, în Capitală, cel mai mare protest al bicicliştilor. Deşi la eveniment s-au anunţat 3.000 de participanţi, aşteptările au fost depăşite, la manifestaţie strângându-se peste 4.200 de oameni de toate vârstele, potrivit datelor furnizate de CBB.
Protestul a fost o reacţie a bicicliştilor bucureşteni la afirmaţia făcută recent de primarul general Sorin Oprescu potrivit căreia acesta nu doreşte ca pistele de biciclişti să fie trasate pe carosabil pentru că "nu vrea să numere morţii".
"Nu am curajul să le fac pe carosabil. Nu vreau să stau să număr morţii. Am să repar şi să reconsider însă pistele de biciclişti care au în mijloc staţii RATB sau copaci. Eu personal nu am curajul să le cobor pe carosabil" , a explicat Sorin Oprescu.
Declaraţia edilului-şef al Capitalei, a venit la scurt timp după ce şeful Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei, Ion Dedu, a afirmat că pistele nu vor mai fi trasate de trotuar.
Cu toate că municipalitatea anunţa joi seară, în urma unei întâlniri dintre edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, şi reprezentanţi ai societăţii civile că se vor face piste de biciclete doar în zonele sigure, preşedintele Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Marian Ivan, susţine că nu a fost decât o întâlnire diplomatică şi că problema bicicliştilor rămâne în continuare nerezolvată, după cum a relatat săptămâna trecută presa românească.
Prin urmare, bicicliştii nu au anulat acest protest de amploare în care şi-au exprimat tranşant poziţia: "Nu vrem piste pe trotuar! Pentru că deja s-a încercat acest lucru de două ori (în 2008 şi în 2011) şi niciun traseu nu s-a dovedit a fi viabil".
Evenimentul, autorizat de Primăria Capitalei, a început la ora 14.30, în Parcul Izvor, de unde, în jurul orei 15.00, bicicliştii au început să se deplaseze de-a lungul Splaiului Independenţei spre Primăria Capitalei. Astfel, bicicliştii au ocupat tot carosabilul, iar în principalele intersecţii au fost poliţişti ai Brigăzii Rutiere care dirijau traficul sau, mai exact, ţineau pe loc autovehiculele care, vrând-nevrând, trebuiau să aştepte la stop.
Totuşi, şoferii auto nu au dat dovadă de nemulţumirea şi irascibilitatea caracteristice în trafic, atunci când se crează ambuteiaje, aceştia claxonând doar pentru a încuraja mulţimea de biciclişti, “înarmată” cu fluiere şi claxoane care se deplasa compact spre sediul municipalităţii din Splaiul Independenţei, nr. 291-293.
Pentru o mai bună imagine a dimensiunii manifestaţiei, trebuie precizat că de la podul Basarab coloana ajungea până la căminele din Regie, bicicliştii continuând să pedaleze până pe partea cealaltă a Dâmboviţei, aproape de Primăria Generală.
Odată ajunşi în faţa municipalităţii, aceştia au ridicat bicicletele deasupra capului, cerându-i edilului-şef al Capitalei să iasă afară şi să stea de vorbă cu ei. Din păcate, în faţa Primăriei Capitalei au stat, pe toată durata evenimentului, câţiva jandarmi care nu au avut nimic de comunicat mulţimii adunate acolo.
Pe pancartele protestatarilor se puteau citi lozinci precum “Fii deştept! Bicicliştii nu rămân niciodată în pana prostului!”, “Vrem piste pe şosea!”, “Respect în trafic”, “Eu nu poluez”, “Existăm şi o să avem o bandă” şi “Nu vrem piste pe trotuar!”, cea din urmă având desenată şi caricatura primarului general Sorin Oprescu.
Printre ONG-urile prezente la eveniment s-au numărat Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti, OPTAR, Portocala Mecanică, Turific! Handmade, Masa Critică Bucureşti, Miliţia Spirituală, Prociclism, Pushbike şi multe altele.
Pentru a afla impresii despre acest protest în care bucureşteni de toate vârstele s-au adunat pentru a îşi cere drepturile şi pentru a încerca să îşi aducă aportul pentru transformarea Bucureştiului într-o capitală europeană civilizată, un reporter Epoch Times a discutat cu Lucian Simion, reprezentat al atelierului de vopsit biciclete BiţaColor, care participă de regulă la evenimentele care susţin comunitatea bicicliştilor.
Astfel, Lucian Simion, a explicat, pentru publicaţia noastră, care a fost preambulul acestui protest al bicicliştilor. Totodată, reprezentantul BiţaColor şi-a exprimat părerea despre viitoarea Lege a Bicicliştilor iniţiată recent de doi deputaţi, subliniind importanţa consultării societăţii civile înainte de a fi aprobat un astfel de proiect de lege, cât şi despre avantajele şi dezavantajele de a fi biciclist în Bucureşti.
Epoch Times redă pentru cititorii noştri interviul integral cu Lucian Simion, reprezentant al atelierului BiţaColor.
***
Reporter Epoch Times: Cum a fost pusă în aplicare ideea acestui protest? Aţi fost implicaţi în iniţierea protestului bicicliştilor?
Singurul obstacol care ar putea apărea ar fi acela pe care l-a precizat Sorin Oprescu, să refacă pistele pentru biciclişti pe trotuar. Acest fapt ne-ar împiedica pe noi foarte mult, cei care folosim carosabilul pentru a ne deplasa pentru că, odată ce ar intra în legalitate pistele de biciclişti pe trotuar, n-am mai avea noi acces pe carosabil şi ne-ar încetini în trafic
Lucian Simion: Protestul a început să se organizeze acum o săptămână de către Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti, la care s-a alăturat OPTAR şi am avut o întâlnire cu OPTAR, cu Turific şi cu Cosmin de la Portocala Mecanică şi alţi voluntari din comunitate şi s-a pus la cale planul acestui protest.
A existat vreun dialog în prealabil cu primarul general, Sorin Oprescu? A fost această formă de protest ca o ultimă instanţă, din cauza lipsei de receptivitate municipalităţii la problemele bicicliştilor?
Ştiu că la primărie este format un grup de lucru care tratează problemele cu care se confrunta bicicliştii şi pietonii, un grup deschis în care poate participa orice organizaţie şi cei care s-au ocupat de acest lucru au fost cei de la OPTAR, pe lângă alte organizaţii, cum ar fi Green Revolution şi altele.
Ştiaţi că există un proiect de lege pentru biciclişti iniţiat de doi deputaţi, unul de la PSD şi un altul de la UDMR? Ce părere aveţi despre posibilitatea existenţei unei Legi a Bicicliştilor?
Trebuie văzut ce idei şi ce planuri au. Proiecte pentru biciclişti sunt câteva şi trebuie văzut cum se pot aplica.
Legea Bicicliştilor va reglementa drepturile şi obligaţiile acestora, iar deputatul PSD, Carmen Moldovan, a afirmat că toţi participanţii la trafic trebuie să respecte bicicliştii “şi să-i trateze în mod egal”. Ce părere aveţi despre asta?
Da, mi se pare o idee bună. Sper că va avea şi o finalitate cumva proiectul dânşilor, însă, iarăşi sper să fim şi noi implicaţi, bicicliştii, în crearea acestui proiect, pentru că noi suntem cei care ştim exact ce ar trebui făcut. Fiind zilnic pe carosabil cred că am ajuta foarte mult şi ar conta mai mult părerea noastră, ca utilizatori finali ai proiectului, decât imaginaţia dânşilor.
Cum este să fi biciclist în Bucureşti? Care sunt aspectele pozitive şi negative?
Este foarte bine. Eu mă bucur de bicicletă zilnic. Mi se pare că nu am niciun fel de obstacol, pentru că merg doar pe şosea. Singurul obstacol care ar putea apărea ar fi acela pe care l-a precizat domnul Sorin Oprescu, să refacă pistele pentru biciclişti pe trotuar. Acest fapt ne-ar împiedica pe noi foarte mult, cei care folosim carosabilul pentru a ne deplasa pentru că, odată ce ar intra în legalitate pistele de biciclişti pe trotuar, n-am mai avea noi acces pe carosabil şi ne-ar încetini în trafic.
Credeţi că acest marş al bicicliştilor va avea vreun efect asupra deciziilor pe care le va lua Primăria Capitalei în legătură cu pistele pentru biciclete? A fost protestul pe măsura aşteptărilor?
Da, mi se pare că protestul a avut succes din multe puncte de vedere. Cel mai important cred că este faptul că am reuşit să strângem câteva mii de biciclişti şi să-i urnim pentru acest eveniment. Pe lângă aceasta, tot Bucureştiul a văzut acest eveniment şi din afară cumva, fie că erau în maşini, în transportul public sau ca simplii pietoni, iar în ceea ce priveşte conducerea Primăriei Capitalei sau pe domnul Oprescu, eu sper că îl sensibilizăm cumva şi măcar îl punem să se gândească la ce am făcut noi azi (sâmbătă, 23 martie 2013 – n.r.).
Au fost strânse semnături pentru petiţii care să fie apoi depuse la municipalitate, fiindcă la protestul din octombrie de anul trecut au existat vreo nouă petiţii care nu au avut niciun efect, ele nefiind luate în seamă?
Nu ştiu nimic despre asta. Totuşi, în ceea ce priveşte petiţiile, acestea se strâng foarte greu şi sunt foarte multe formalităţi pentru ca acestea să fie luate în serios, începând de la modul de a strânge semnăturile, prin care trebuie să iei nişte date cu caracter personal, până la ce faci propriu-zis cu numărul de semnături strânse şi unde mergi să acţionezi cu ele. Fie ai un număr foarte mare şi poţi să acţionezi în instanţă, fie le foloseşti ca pretext în alt eveniment, în alt protest.
Cam în cât timp credeţi că se va ajunge şi în România la un trafic civilizat, în care toţi participanţii la trafic să fie respectaţi, inclusiv bicicliştii, cum se întâmplă în alte capitale europene?
Eu cred că în maximum doi ani. În maximum doi ani se va circula cu bicicleta în Bucureşti foarte mult şi nu cred că vom mai avea problemele la fel de mari pe care le avem acum.