Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti îl acuză pe Sorin Oprescu că este împotriva siguranţei bicicliştilor (video)

Reprezentanţii Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) îl acuză pe primarul general al Capitalei Sorin Oprescu că este împotriva siguranţei bicicliştilor, notează b365.ro. Mai mulţi voluntari ai Comunităţii au prezentat o situaţie într-un montaj video pentru a demonstra că marcajele rutiere sunt în măsură să crească siguranţa rutieră.
Dezbatere pe tema regionalizării la Academia Română. În imagine, Sorin Oprescu (Epoch Times România)
Ana Petrescu
10.04.2013

Reprezentanţii Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) îl acuză pe primarul general al Capitalei Sorin Oprescu că este împotriva siguranţei bicicliştilor, notează b365.ro. Mai mulţi voluntari ai Comunităţii au prezentat o situaţie într-un montaj video pentru a demonstra că marcajele rutiere sunt în măsură să crească siguranţa rutieră.

''Aducând argumente emoţionale şi fără a fi susţinut de vreun specialist, politicianul Oprescu se opune practic Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2011-2020. Documentul, bazat pe experienţa profesioniştilor din întreaga Europa, prevede încurajarea folosirii bicicletei în mediul urban ca măsură de creştere a siguranţei rutiere'', relevă comunicatul Comunităţii Bicicliştilor.

Pe 23 martie, Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti împreună cu alte organizaţii neguvernamentale care susţin transportul alternativ au organizat în Capitală, cel mai mare protest al bicicliştilor.

Deşi la eveniment s-au anunţat 3.000 de participanţi, aşteptările au fost depăşite, la manifestaţie strângându-se peste 4.200 de oameni de toate vârstele, potrivit datelor furnizate de CBB.

Protestul a fost o reacţie a bicicliştilor bucureşteni la afirmaţia făcută recent de primarul general Sorin Oprescu potrivit căreia acesta nu doreşte ca pistele de biciclişti să fie trasate pe carosabil pentru că "nu vrea să numere morţii".

"Nu am curajul să le fac pe carosabil. Nu vreau să stau să număr morţii. Am să repar şi să reconsider însă pistele de biciclişti care au în mijloc staţii RATB sau copaci. Eu personal nu am curajul să le cobor pe carosabil" , a explicat Sorin Oprescu.

Prin urmare, bicicliştii au organizat un protest de amploare în care şi-au exprimat tranşant poziţia: "Nu vrem piste pe trotuar! Pentru că deja s-a încercat acest lucru de două ori (în 2008 şi în 2011) şi niciun traseu nu s-a dovedit a fi viabil".

La scurt timp după anunţarea protestului, edilul-şef al Capitalei a declarat că este deschis dezbaterilor pentru elaborarea proiectului de realizare a pistelor de biciclişti.

Prin urmare, s-a stabilit că, în cadrul grupului de lucru pentru mobilitate, înfiinţat în urma Dispoziţiei Primarului General, şi care se întâlneşte o dată la două săptămâni, să se demareze, cu ajutorul organizaţiilor neguvernamentale şi a unor institute de proiectare din Bucureşti, elaborarea unui proiect pilot pentru realizarea a doua piste continue de biciclete pe axele Nord-Sud, între Piaţa Presei şi Piaţă Sudului, şi Est-Vest, între Militari şi Colentina.

Cu toate acestea, reprezentanţii Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Green Revolution, Mai Mult Verde, Bate Şaua să Priceapă Iapa, SkirtBike consideră că bucureştenii nu-şi permit ca municipalitatea să irosească bani pentru realizarea unei infrastructuri pentru biciclişti care să nu respecte toate criteriile calitative. Construirea a acestor două piste pentru biciclete nu răspunde nevoilor cetăţenilor şi nu susţine cu adevărat utilizarea bicicletei.

Ideea construirii acestor axe a fost prezentată în cadrul unei dezbateri ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la sediul Primărie Generale, între reprezentanţii ONG-urilor şi cei ai municipalităţii - Direcţia de Transporturi, Direcţia de Urbanism, Direcţia de Mediu, Administraţia Străzilor.
Prin urmare, OPTAR a susţinut în cadrul întâlnirii că realizarea celor două piste, care ar trebui să lege Nordul de Sud şi Estul de Vestul Capitalei nu răspunde nevoilor cetăţenilor.

"Pentru a-şi atinge scopul, o infrastructură pentru biciclete trebuie să fie sigură, directă, continuă, accesibilă, atractivă, confortabilă şi utilizabilă pe tot parcursul anului. Neîndeplinirea oricărui criteriu poate transforma investiţia într-o risipă imensă de bani, aşa cum s-a întâmplat cu pistele construite pe trotuare de Primărie în 2008 şi 2011.

OPTAR a solicitat în cadrul întâlnirii ca proiectul să fie extins la o reţea coerentă care să îndeplinească toate criteriile calitative ori să se oprească din start orice finanţare a proiectelor de realizare a pistelor. Realizarea celor două piste nu este suficientă pentru ca oamenii să fie încurajaţi să meargă cu bicicleta prin oraş.

OPTAR a acceptat să facă parte din Grupul de lucru care s-a constituit dar considerăm că acest proiect trebuie analizat în Grupul de Lucru pe Mobilitate care deja există la Primăria Municipiului Bucureşti. Realizarea proiectului propus, într-un nou grup de lucru, fără să se ţină cont de proiectele legate de parcări, transportul public, nevoile pietonilor şi ale şoferilor, nu face decât ca proiectul să fie foarte greu de realizat şi rupt din contextul ideii de plan integrat de mobilitate urbană", se arată în comunicatul remis de OPTAR redacţiei Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor