O Lege a Bicicliştilor, propusă spre adoptarea Parlamentului

(Mario Tama / Getty Images)

Carmen Moldovan, deputat PSD şi Attila Korodi, deputat UDMR vor propune Parlamentului spre adoptare Legea Bicicliştilor, care va reglementa drepturile şi obligaţiile acestora. Cei doi parlamentar sunt totodată şi iniţiatorii platformei de comunicare şi acţiune comună Green Politics, anunţă b365.ro.

"Voi căuta să găsesc o punte de comunicare în Parlament şi pentru această iniţiativă. Probabil că în afara unor discuţii principiale, trebuie să avem o discuţie faţă în faţă cu cei care au lucrat la acest proiect. Acest proiect tehnic va trebui să fie transpus, cu ajutorul colegilor din Parlament, sub forma unui text de lege sau legi. Trebuie să îi convingem pe toţi cei care pot schimba lucrurile, că există soluţii elegante şi sănătoase în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii rutiere, atât pentru biciclişti, cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic", a afirmat Attila Korodi.

Conform deputatul UDMR, la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, ar putea exista deja un proiect de lege care să fie trimis Parlamentului.

"Trebuie să învăţăm să respectăm biciliştii şi să-i tratăm în mod egal cu ceilalţi participanţi la trafic. Această atitudine trebuie să vină atât din partea şoferilor, dar şi a pietonilor. Este vorba de respectul reciproc", a argumentat deputat PSD, Carmen Moldovan.

În luna ianuarie a acestui an Poliţia Rutieră a desfiinţat 20 de piste de biciclete din Bucureşti, adică aproape toate pistele nou-amenajate, după ce s-a demonstrat că fuseseră amenajate ilegal de Administraţia Străzilor.

S-au cheltuit astfel peste 10 milioane de euro de la bugetul Capitalei pentru piste, în locul cărora Poliţia Rutieră a montat indicatoare "Interzis bicicliştilor".

Potrivit noilor modificări intrate în vigoare pe 19 ianuarie 2013, bicicliştii sunt obligaţi să circule pe pistele de biciclete, dacă acestea există. În cazul în care aceste prevederi nu sunt respectate, bicicliştii pot fi amendaţi de agenţii de poliţie.

Piste pentru bicliclişti dezafectate

Bicicliştii bucureşteni au dreptul de a circula cu bicicleta pe carosabil pe următoarele tronsoane, dezafectate de Brigada Rutieră:

1. Bd. Dimitrie Cantemir, între Bd. Gh. Şincăi şi Bd. Mărăşeşti;

2. Bd. Carol, Bd. Regina Elisabeta şi Bd. Mihail Kogălniceanu, între Piaţa 21 Decembrie 1989 şi Piaţa Operei;

3. Piaţa Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei – Bd. Kiseleff – Piaţa Arcul de Triumf – Piaţa Presei Libere;

4. Str. Bucovina – Bd. Basarabia;

5. Calea 13 Septembrie, între Str. Izvor şi Str. M. Sebastian;

6. Şos. Viilor, între Str. Odoarei şi Calea Şerban Vodă;

7. Calea Plevnei, între Str. Berzei şi Şos. Orhideelor;

8. Bd. Iancu de Hunedoara;

9. Bd. Ghencea;

10. Şos. Ştefan cel Mare;

11. Bd. Unirii;

12. Bd. Tudor Vladimirescu;

13. Bd. Th. Pallady;

14. Şos. Mihai Bravu,între Calea Văcăreşti şi Bd. Basarabia;

15. Bd. Decebal;

16. Drumul Sării;

17. Calea Dorobanţi;

18. Şos. Bucureşti Ploieşti;

19. Drumul Taberei;

20. Şos. Olteniţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne