(Non)bicicleta care ridică controverse în Olanda

Bicicleta BlueLabel Cruiser. (r-m.de/bike/cruiser-naked-hybrid/)
Mioara Stoica
24.01.2014

Bicicleta BlueLabel Cruiser costă aproape 3.000 de euro şi atinge o viteză constantă de 50 km/h. Poate fi condusă fără o cască de protecţie şi poate circula pe traseele dedicate bicicletelor. De aici şi valul de controverse.

Este o bicicletă, dar privită mai atent nu este. De fapt, ea are toate componentele unei biciclete: cadrul, roţile cu spiţe, pedale şi cel mai important, nu are un motor cu ardere internă, ceea ce o face fără îndoială diferită de un scuter. Tubul transversal este masiv deoarece conţine o sursă de alimentare care face vehiculul hibrid, puternic şi rapid. Odată lansată, poate atinge timp de peste 120 de minute o viteză constantă de aproape 50 de kilometri pe oră, ceea ce o bicicletă nu poate face în realitate, decât poate într-o competiţie ciclistă. Cu toate acestea, legea olandeză permite ca aceasta să fie condusă fără cască şi să călătorească pe traseele dedicate bicicletelor, iar acest lucru a provocat proteste şi ridică îndoieli. Atât de mult încât, în criza economică şi politică cu care se confruntă Olanda, guvernul a fost obligat să deschidă un dosar pe tema "bicicletei care nu mai este o bicicletă".

A devenit un caz naţional în Olanda, ţara unde numărul bicicletelor moderne depăşeşte numărul locuitorilor. Cazul a fost stârnit de BlueLabel Cruiser, o bijuterie "made ​​in Germany", care seamănă cu un mountain bike, cu roţile dolofane şi ghidonul drept. Preţul care este de aproape 3.000 de euro, în funcţie de model, nu a descurajat miile de cumpărători olandezi. Este firesc: bicicleta la care nu dai din pedale este un vis vechi, care atrage indiferent cât de costisitoare ar fi. Deci Cruiser se răspândeşte rapid, chiar dacă aceasta costă la fel de mult ca un scuter: cheltuiala este compensată de mândria ecologistă remunerată.

Ca în cazul oricărei noutăţi, părerile publicului sunt împarţite. Legea olandeză prevede ca toate mijloacele de transport care depăşesc 25 de kilometri pe oră să fie considerate "motorete", deci să fie asigurate, să aibă plăcuţe de înmatriculare şi să fie conduse cu cască. Dar în cazul modelului Cruiser, nimeni nu o face, mizând pe ambiguitatea naturii sale hibride.

Sindicatul bicicliştilor olandezi, Fietsersbond, este furios şi se va întâlni sâmbătă pentru a investiga cazul. "Este un bun mijloc de transport - spune purtătorul de cuvânt Arien de Jong - dar nu cred că ar trebui să beneficieze de traseele pentru biciclete". Cicliştii de zi-cu-zi se plâng cu privire la riscurile de viteză şi, de asemenea, de faptul că, acum chiar şi scuterele invadează traseele lor. Există chiar şi cei care ameninţă că vor face grevă pe două roţi, cu o plimbare pe bicicletă care să blocheze oraşul, astfel încât Guvernul şi Parlamentul au început să simtă obligaţia de a acţiona. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, conform celor relatate de ziarul Volkskrant, a asigurat că se studiază adoptarea unei măsuri în acest sens: din anul 2017 bicicletele hibride se vor transforma în motorete. Dar ţinând cont de tonul plângerilor ar fi mai bine ca normativa să fie adoptată cât mai curând posibil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor