Moscova: Visul primarului Sobianin despre 'revoluţia bicicletelor'
alte articole
Pentru un biciclist, circulaţia stradală din Moscova este un iad. Dar iată că primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, anunţă un plan de transformare a Moscovei într-un 'rai al bicicletelor', relatează corespondenţi în Rusia ai cotidianului german Der Spiegel. În opinia acestora, şansele la succes sunt pentru Sobianin 'nu mult mai mari decât cele pe care le are liderul nord-coreean să obţină Premiul Nobel pentru Pace'.
O piedică evidentă este considerată de jurnaliştii de la Der Spiegel vremea care se înregistrează la Moscova în timpul iernii: şapte luni mohorâte şi adesea foarte reci. De-a lungul multor săptămâni, Moscova este acoperită de zăpadă şi gheaţă. Cel care în această perioadă nu circulă cu metroul sau cu autoturismul propriu este fie masochist, fie sinucigaş, consideră autorii articolului.
Cu toate acestea, clima nefavorabilă şi dimensiunile enorme ale Moscovei nu-i împiedică pe proiectanţii din echipa lui Sobianin să viseze la 'revoluţia bicicletelor'. Chinuită de imense ambuteiaje, capitala rusă trebuie să se împrospăteze, să se revigoreze şi, în afară de aceasta, să se europenizeze - cel puţin cu titlu de experiment şi, desigur, exact înainte de alegeri, care se vor desfăşura la începutul lui septembrie, precizează corespondenţii publicaţiei germane.
Nu se ştie deocamdată care este eficienţa patrulelor de poliţişti pe biciclete, care şi-au făcut recent apariţia în unele zone ale marelui oraş, însă statisticile cu privire la centrele pentru închirierea bicicletelor, deschise în luna iunie, te aduc cu picioarele pe pământ: în pofida unei ample campanii de publicitate, moscoviţii s-au înregistrat în acest sistem de numai 10.000 de ori.
Pistele pentru biciclişti trebuie căutate mult şi bine în centru, dar şi acestea sunt ocupate imediat de pietoni şi comercianţi stradali sau folosite ca locuri de parcare pentru maşini. Deocamdată, în centrul Moscovei nu se văd mult promisele mulţimţi de biciclişti, constată jurnaliştii germani.
Probabil, problema constă în aceea că majoritatea moscoviţilor consideră bicicleta pur şi simplu prea periculoasă. Circulaţia din capitala rusă este haotică şi brutală: în fiecare an, aici mor în accidente rutiere circa 12.000 de oameni, de trei ori mai mulţi decât în întreaga Germanie, a cărei populaţie este de 7 ori mai mare decât cea a Moscovei.