Cinci dintre cele mai ciudate fenomene din ştiinţă
alte articole
1.Cât de greu crezi că este un nor?
Un nor cumulus de mărime obişnuită cântăreşte aproximativ 98.000 de kilograme, conform corespondentului pentru ştiinţă al NPR, Robert Krulwich. Aceasta înseamnă aproximativ două treimi din greutatea unei balene albastre.
Aerul cald se ridică şi împinge apa sus în nor şi astfel susţine această greutate imensă pe cer. Un nor negru de furtună cântăreşte în medie, aproximativ 480.000 de kilograme, adică greutatea a trei balene albastre.
2. Cam cât de departe crezi că poate vedea ochiul uman?
Câteva mile? Câteva sute de mile? De fapt, ochiul uman poate vedea la o distanţă de 2,5 milioane de ani lumină. Aceasta este distanţa până la cel mai îndepărtat obiect pe care îl putem vedea cu ochiul liber pe cer, galaxia Andromeda.
3. Oamenii orbi pot folosi ecolocaţia la fel ca liliecii?
Daniel Kish şi-a pierdut vederea de când era copil. El a început să facă sunete (asemănătoare celor pe care le fac delfinii) cu limba, iar acum, la vârstă de 47 de ani, sunetele pe care le scoate cu limba îl ajută să circule cu bicicleta prin trafic fără probleme.
”Undele sonore se produc la fiecare sunet al limbii. Aceste unde se lovesc de suprafeţele din împrejurimi şi se întorc în urechile mele ca ecouri slabe. Creierul meu procesează aceste ecouri în imagini dinamice. Este ca şi cum ai purta o conversaţie cu mediul înconjurător”, le-a explicat Kish celor de la Naţional Geografic, în ediţia din iulie 2013.
În prezent el învaţă alţi orbi să folosească ecolocaţia.
4. ”Tomacco” există
Homer Simpson a făcut dintr-o încrucişare de specii o plantă numită ”tomacco” în timpul seriei de benzi desenate, ”The Simpsons”.
Homer a vândut planta tutun-roşie, făcând oamenii dependenţi şi câştigând o avere. În anul 2003, Rob Baur din partea companiei Lake Oswego din Oregon a unit cu succes în viaţa reală cele două plante.
Tutunul şi roşiile fac parte din aceeaşi familie de plante, împreună cu vinetele, notează revista Wired. Baur a precizat pentru Wired că fructele plantei sunt cel mai probabil otrăvitoare, deoarece au un conţinut mare de nicotină.
5. Broaştele râioase prevăd cutremurele
În 2009, o colonie de broaşte râioase şi-a părăsit locul de împerechere din L’Aquila, Italia, cu trei zile înainte de a se produce un cutremur. Se pare că broaştele râioase pot simţi un cutremur, totuşi este încă neclar cum o fac, a precizat un biolog din partea Jurnalului de Zoologie într-un articol, la scurt timp după incident.