Europarlamentar: Ajutorul financiar acordat Moldovei este menit să-i ajute pe oamenii de rând, nu pe oligarhi

Asistenţa macro-financiară de 100 de milioane de euro pentru Moldova a fost aprobată de către Parlamentul European, dar banii nu vor veni imediat. Aceştia vor fi acordaţi doar după ce vor fi îndeplinite condiţiile instituţiilor europene.
Ştefan Sârbu
04.07.2017

alte articole

Siegfried Mureşan (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
04.07.2017

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan anunţă că Parlamentul European (PE) a dat marţi, votul de principiu pentru acordarea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova, banii urmând a fi acordaţi de Comisia Europeană în trei tranşe, dar înainte de plata fiecărei tranşe, autorităţile de la Chişinău trebuie să demonstreze că au realizat progrese în mai multe domenii care trebuie reformate pentru ca Moldova să devină un stat modern, cu o economie stabilă şi tot mai competitivă pe piaţa globală şi cu nivel de trai din ce în ce mai prosper pentru toţi cetăţenii săi.

”Am cerut, în calitatea mea de responsabil din partea Comisiei pentru bugete pe avizul privind programul de asistenţă macrofinanciară pentru Republica Moldova, ca banii să fie acordaţi cu condiţia ca autorităţile de la Chişinău să îndeplinească mai multe condiţionalităţi legate de progrese concrete în domenii precum combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept, a sistemului bancar şi respectarea sistemului parlamentar pluripartit”, scrie eurodeputatul pe pagina sa de Facebook, menţionând că cetăţenii R. Moldova trebuie să înţeleagă că ajutorul financiar este menit să-i ajute pe ei, şi nu pe oligarhi, iar, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca politicienii moldoveni să facă proba voinţei lor de a lupta cu corupţia şi de a întări statul de drept şi sistemul de justiţie.

În opinia europarlamentarului român, banii ar trebui livraţi cât mai repede, deoarece R. Moldova are nevoie de ei ca să-şi finanţeze cheltuielile curente, să-şi stabilizeze economia, acesta fiind şi motivul pentru care Uniunea Europeană oferă ajutorul, dar ”trebuie să ne asigurăm, însă, că sprijinul financiar pe care Uniunea Europeană îl oferă R. Moldova nu ajunge în buzunarele politicienilor corupţi, ci că ei sunt utilizaţi acolo unde este cu adevărat nevoie de ei, în folosul oamenilor de rând.”

În concluzie, Siegfried Mureşan precizează că odată ce progresele vor fi realizate, banii vor fi livraţi la termenul stabilit de Comisia Europeană, dar, dacă nu se vor înregistra progrese, fiecare tranşă va putea fi blocată până la îndeplinirea reformelor asumate. ”Acţiunile Guvernului Republicii Moldova au dus deja la întârzierea adoptării acestei decizii de finanţare şi au creat incertitudine cu privire la acordarea banilor. Noi avem banii şi vrem să îi acordăm, vrem ca aceşti bani să ajungă la oameni, dar totul depinde de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia de către Guvern.”

Notabil este faptul că în cadrul dezbaterilor din PE, s-a vorbit în termenii duri despre guvernarea de la Chişinău. Multe îngrijorări au răsunat la adresa corupţiei, la oligarhizarea puterii în stat, tentativele guvernării de a schimba sistemul electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a protestelor societăţii civile.

Astfel, europarlamentarul român Cristian Preda a declarat luni, în cadrul examinării subiectului în plenul Parlamentului European că R. Moldova indiscutabil are nevoie de asistenţă, dar aceasta s-ar referi la cetăţeni şi nu la Plahotniuc sau Dodon care, în loc să susţină reformele, au decis ca prioritatea absolută e modificarea sistemului electoral în unul care să le asigure alegerea eternă în funcţie. ”Comisia de la Veneţia a explicat clar lipsa de oportunitate a acestei legi. Reiterez ceea ce le-am spus celor din PD la Bruxelles. Retrageţi acest proiect de lege electorală, el nu are de a face cu urgenţele cetăţenilor. Niciun contribuabil european nu e dispus să plătească aventurile lui Plahotniuc şi Dodon. Gândiţi-vă la cetăţeni, nu la eternizarea voastră la putere”, a adăugat Preda, citat de către jurnal.md.

Eurodeputatul Jonathan Arnott a punctat că împrumutul pentru RM nu ar fi justificat, în situaţia în care ţara ocupă locul 123 din 176 în topul mondial privind indicele de percepţie a corupţiei, elaborat de Transparency Internaţional. ”Banii UE aparţin contribuabililor. Există foarte multe aşteptări de la RM, dar, să fim sinceri - Moldova e după Cuba şi Pakistan în topul Transparency privind indicele corupţiei. În indexul economic e mai jos decât Rwanda. Soluţia nu e să dăm mai mulţi bani Moldovei. E justificat să dăm atâţia bani unei ţări cunoscute pentru corupţie şi spălări de bani? Nu ştiu dacă RM respectă condiţia unui stat căruia să-i dăm atâţia bani.”

După discursurile critice ale mai multor europarlamentari, raportorul Sorin Moisă a reiterat că banii vor fi acordaţi în tranşe, doar în dependenţă de reformele îndeplinite. Mai mult, europarlamentarul a precizat că precondiţiile vor viza şi oligarhia de la Chişinău. „S-a vorbit mult despre puterea exagerată a oligarhilor din RM. Vreau să vă spun că acest pachet de condiţionalităţi are puterea de a limita puterea arbitrară în R.Moldova”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor