Şevciuc - ”disidentul” adăpostit la Chişinău. Opinie: Acesta ar putea fi util, precum Şor în turnarea lui Filat

Şevciuk s-a refugiat la Chişinău pentru că îi este frică să nu fie asasinat în stânga Nistrului. Mai multe voci susţin că adăpostirea acestuia de către Chişinău ar fi o palmă puternică pe obrazul sistemului de drept al RM.
Ştefan Sârbu
30.06.2017

alte articole

Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Ştefan Sârbu
30.06.2017

Analistul politic şi expertul economic Dionis Cenuşă susţine că fuga lui Şeviciuk din regiunea transnistreană l-ar putea transforma pe acesta într-un soi de "disident politic" de care Krasnoselski nu are nevoie. Prin urmare, Krasnoselski ar putea cere "extrădarea" acestuia de la Chişinău. Solicitarea l-ar putea interesa pe preşedintele Dodon, care astfel ar vrea să impulsioneze dialogul cu Transnistria, puternic şifonat în ultimul timp. În orice caz, democraţii şi Plahotniuc ar putea juca această carte pentru a discredita admnistraţia separatistă, inflamând dialogul Dodon-Krasnoselski.

”Foştii reprezentanţi ai administraţiei de la Tiraspol nu pot găsi un loc mai sigur decât malul drept al Nistrului pentru a evada de dosarele iniţiate de autorităţile nelegitime ale regiunii separatiste. Or, Şevciuk nu s-a refugiat în Ucraina, unde ar fi putut fi impus să devină o sursă importantă de informaţie pentru autorităţile ucrainene, pentru care regiunea transnistreană emană pericole de securitate”, comentează Dionis Cenuşă pe pagina sa de socializare.

Expertul economic menţionează că autorităţile de la Chişinău ar fi obligate să-l interogheze pe Şevciuk pe marginea contractelor pe energie electrică, în baza cărora ”Energokapital” a livrat energie către ”Energocom” în perioada 2015-2017 deoarece printre fondatorii ”Energokapital” se află şi oameni apropiaţi de Şevciuk, care este autorul schemelor de intermediari la livrarea de energie electrică către malul drept al Nistrului. Un asemenea comportament al instituţiilor moldoveneşti însă ar fi puţin probabil, având în vedere faptul că ”Energokapital” era suspectat că ar deţine relaţii cu persoanele din anturajul lui Vlad Plahotniuc. ”Or, ”Energokapital”-ul sifona milioane de dolari prin intermediul Victoriabank, a cărei administraţie era în umbra actualului lider al democraţilor.”

”Ne aşteptăm însă la declaraţii interesante din partea lui Şevciuk, care ar putea deveni la fel de util, precum Şor în turnarea lui Filat, doar că în raport cu administraţia de la Tiraspol”, a concluzionat analistul.

Menţionăm că având intentate 5 dosare penale în stânga Nistrului, fostul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a confirmat joi într-o postare pe Facebook că se află în R. Moldova, după ce legislativul transnistrean i-a ridicat miercuri imunitatea ca să poată fi judecat pentru furtul din banii publici, corupţie şi abuz de putere.

Şevciuk nu a aşteptat să fie arestat, el ar fi fugit cu o barcă pe Nistru şi în prezent se află la Chişinău unde a declarat că în stânga Nistrului ar fi fost urmărit de angajaţii serviciului de pază a holdingului „Sheriff”, subliniind că unul dintre acţionarii acestei companii, Victor Gusan, ar fi comandat asasinarea sa.

În context, vicepremierul pentru reintegrare de la Chişinău, Gheorghe Bălan a răspuns pentru Radio Europa Liberă că Şevciuk nu ar avea dosare penale intentate pe teritoriul Republicii Moldova, respectiv impedimente pentru aflarea acestuia pe teritoriul ţării nu ar exista. ”În acelaşi timp, şi libertatea de circulaţie nu-i poate fi într-un fel sau altul limitată pe motiv ca în R. Moldova drepturile fundamentale ale omului sunt respectate. În cazul în care vor apărea dovezi, probe şi vor exista dosare intentate de autorităţile responsabile de acest sector, atunci acţiunile respective vor fi promovate şi implementate.”

Adăpostirea lui Şevciuc la Chişinău, lipsa unei reacţii oficiale din partea autorităţilor moldoveneşti, dar şi a Procuraturii Generale a strârnit un val de comentarii şi nedumeriri din partea mai multor experţi şi analişti moldoveni.

Astfel, Roman Boţan, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea Partidului Liberal atenţionează că ”acest individ trebuie cercetat penal pentru uzurparea puterii în stat. Am transmis un demers în acest sens către autorităţile competente cu solicitarea de a lua toate măsurile legale! Legea trebuie să fie lege şi să fie aplicată!”

Scriitorul basarabean Iulian Ciocan, citat de Radio Europa Liberă, întreabă conducerea de la Chişinău dacă Şevciuc ar fi un erou sau ”un om care merită ajutat şi întâlnit cu pâine şi sare? Poate are nevoie omul de o casă şi guvernanţii noştri îl pot ajuta? O viaţă de om trăieşti în această ţară ciudat-miraculoasă, dar mereu apare câte o chestie care te face să bolovăneşti ochii. Chestia cu Şevciuk e una dintre cele mai mari bizarerii pe care mi-a fost dat s-o văd aici.”

Internautul Maxim Pulber sugerează că Evgheni Şevciuc ar fi început campania pentru funcţia de deputat în Transnistria, ales în baza sistemului mixt.

Analistul politic Vlad Ţurcanu citat de radiochisinau.md consideră că aflarea lui Şevciuc pe malul drept al Nistrului fără să fie inculpat şi judecat, pentru că a sfidat normele constituţionale, ar reprezenta o palmă pentru sistemul de drept al R. Moldova. „Orice cetăţean rezonabil şi patriot al acestui stat s-ar arăta cel puţin nedumerit de această situaţie dincolo de limitele logicii. Vorbim despre un om politic care a sfidat cele mai grave norme constituţionale şi tocmai acesta îşi poate găsi refugiu pe malul drept al Nistrului fără să fie inculpat şi judecat.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor