Nata Albot: Moldovenii aleg să plece, pentru că li se închide gura prin intermediul (in)justiţiei
alte articole
Oamenii care pleacă din Moldova, căutând să-şi îndeplinească un vis, atunci când revin, cel mai des într-o vizită scurtă, descoperă o Moldova mai depopulată. Fondatoarea Asociaţiei Klumea, jurnalista Nata Albot după patru ani în care s-a aflat în Canada cu familia, a găsit Chişinăul foarte pustiu, anul acesta, ca niciodată. Mai mult decât atât, jurnalista consideră că străzile tot mai goale ale Chişinăului au devenit „deja un fenomen tot mai stabil”.
„Mi se pare că se goleşte Chişinăul. Din discuţii cu oamenii cu care colaborez ani de zile, toată lumea îmi vorbeşte despre acelaşi lucru, trecem printr-o criză economică şi de resurse umane fără precedent. Pe mine mă deranjează faptul că noi nu vorbim despre asta în gura mare, cumva oamenii se cam conformează, aleg mai degrabă calea să-şi închidă afacerea şi să plece în România sau în altă ţară decât să vorbească în gura mare că nu e nici zare de stabilitate în ţară, despre care se tot vorbeşte. E o criză economică îngrozitoare, oamenii stau cu momentul aşteptării, iar cei mai mulţi se gândesc să plece”, a declarat Nata Albot în cadrul Emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMENIA.
În opinia jurnalistei, chiar şi atunci când încerci să te uiţi la partea plină a paharului, te întrebi „Care ar fi aceea?”. Aceasta consideră că moldovenii au intrat într-un lanţ de dezamăgiri. „Treci peste o palmă, peste a doua, dar când se întâmplă atâtea palme ani la rând, băieţii ăştia super minunaţi care sunt acum la putere eu cred că ei triumfează văzând toate aceste eşecuri ale speranţelor noastre pentru că ei ştiu foarte bine că această încredere atât de greu poate fi din nou reconstruită”, a specificat Albot.
Deşi nu vede la moment în Republica Moldova o opoziţie cu care să vrea să se asocieze 100 la sută, care să o reprezinte, fondatoarea Asociaţiei Klumea se arată totuşi optimistă sperând că poate până în 2018 lucrurile vor evolua. În opinia jurnalistei, actuala opoziţie din Moldova nu are un mesaj bine formulat, „nu există o entitate a acestei opoziţii, e cumva un fel de rac-lebădă-ştiucă, fiecare trage la turta lui, este foarte trist”.
În contextul protestelor care au avut loc în ultima perioadă la Chişinău, în special cele din scuarul Parlamentului, la care a participat şi Nata Albot, aceasta a ţinut să menţioneze că cei mai mulţi oameni nu ies în stradă la acest moment de frică. „Atâta timp cât omul alege să rămână în ţară, el mizează pe păstrarea locului de muncă, afacerii şi atunci când în această ţară justiţia nu aparţine oamenilor, legii ci unor flăcăi care decid cum vor ei şi pentru cine vor ei ce pedepse să aplice şi pe cine să judece, pe cine să aresteze şi pe cine să ţină la domiciliu şi cui să-i dea voie să se plimbe liber în stradă, atâta timp cât în Moldova justiţia nu-şi va face treaba, continui să cred că această ţara este una fără viitor. Numai în momentul în care vom depolitiza justiţia şi justiţia va fi de partea oamenilor şi toţi vor fi egali în faţa justiţiei, atunci ar putea să apară raze de speranţe la orizont”, a punctat Albot.
Din discuţii avute cu moldoveni atât din ţară cât şi de peste hotare, aceasta a observat că oamenii înţeleg foarte bine ce se întâmplă acum în ţară şi foarte mulţi dintre ei înţeleg că încă nu se pot reuni în jurul unui lider onorabil de opoziţie, aceasta fiind o mare problemă pentru moldoveni, pentru că ei înţeleg împotriva cui să ne ridice, dar încă nu văd lângă cine s-ar putea ridica. „Oamenilor astăzi li se închide gura prin intermediul instrumentelor (in)justiţiei”, a explicat Nata Albot.