Grădiniţe închise în mod abuziv în R.Moldova, copii şi părinţi puşi în faţa faptelor îndeplinite

După scandalul alimentelor alterate în grădiniţele din Moldova, o bună parte din părinţi s-au trezit cu o nouă problemă, sistarea activităţii grădiniţelor pe timp de vară, lucru ce îi nemulţumeşte pe părinţi, întrucât nu au cu cine-şi lăsa copiii.
Maria Maevschi
28.06.2017

alte articole

Câţiva părinţi la Direcţia Generală Educaţie Tinert şi Sport (The Epoch Times România)
Maria Maevschi
28.06.2017

Mai mulţi părinţi nemulţumiţi de faptul că directorii instituţiilor preşcolare au decis să închidă grădiniţele pe timp de vară, neîntemeiat şi fără un acord legitim din partea Ministerului Educaţiei, au mers la Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport (DGETS) pentru a afla cum sunt motivate aşa-zisele vacanţe ale angajaţilor grădiniţelor pe o perioadă de aproape două luni. Cei mai mulţi părinţi sunt puşi în faţa faptului de a-şi lua copiii cu ei la serviciu, să ceară de la angajator concediu neplătit, sau să angajeze o bonă care îi va costa în jur de 5000 lei lunar.

„Am fost o dată la dvs. şi am discutat, iar ulterior situaţia s-a derulat chiar în cel mai prost mod. Grădiniţele continuă să se închidă, în timp ce de doleanţele părinţilor nu se ţine cont, în cel mai bun caz, de loc în alte grădiniţe din aprooiere beneficiază doar 10 la sută dintre copii. Ce facem cu ceilalţi? Am văzut ordine de închidere a unor grădiniţe semnate chiar în ziua închiderii grădiniţei, când ele ar trebui aduse la cunoştinţa părinţilor prin afişare pe panoul de informaţii cu două săptămâni înainte”, a declarat fondatoarea asociaţiei „Părinţi Solidari”, Ala Revenco.

Şeful adjunct al Direcţiei Generale Educaţie Tineret şi Sport, Viorica Negrei susţine că din informaţiile primite de la directorii de grădiniţe, părinţii ar fi anunţaţi din timp. Potrivit acesteia, directorii instituţiilor preşcolare ar prezenta un dosar care ar conţine şi semnăturile părinţilor care şi-ar fi dat acordul pentru sistarea activităţii grădiniţie pe timp de vară, lucru infirmat de unii părinţi. Mai mut decât atât, părinţii au specificat faptul că cei mai mulţi şi-au pus semnătura pe o foaie fără antet, fiind anunţaţi verbal de către educatori că semnează cu totul pentru altceva.

„Noi am venit să rezolvăm problema în cauză şi vrem un răspuns concret, având în vedere faptul că semnăturile au fost colectate în mod manipulatoriu, iar directorii nu asigură cu locuri în alte grădiniţe toţii copiii care au nevoie. Asta este bătaie de joc. Oare de asta trebuie să ne ocupăm noi, când dvs. primiţi salarii şi nu vă faceţi munca?”, s-a întrebat retoric Revenco. În replică, şefa DGETS a răspuns că „ideea închiderii grădiniţelor a existat, există şi va exista în continuare”, iar cei cointeresaţi de acest lucru ar trebui să fie chiar educatorii care, de fapt, sunt şi cei care conving părinţii să semneze că ar fi de acord ca instituţiile preşcolare să se închidă pe timp de vară.

„Doar în momentul în care grădiniţa este închisă noi putem să condiţionăm şi să cerem ca fiecare educator să contribuie real la aducerea grădiniţelor la condiţiile necesare pentru tot ce ţine de normele sanitar-igienice. În momentul în care educatorul nu are concediu sau are un concediu fragmentat, nu putem vorbi de o stare emoţională a lui efectivă pentru următorul an de studii. Conform Codului Muncii este în dreptul fiecăruia să decidă când şi cum va avea concediu, dar în momentul în care noi ne confruntăm cu problema lipsei de cadre suntem nevoiţi să închidem instituţiile preşcolare”, a explicat Negrei.

Mai mult decât atât, aceasta a ţinut să sublinieze faptul că de pe urma închiderii grădiniţelor vor avea de câştigat copiii, întrucât grădiniţele au nevoie de aerisire, lucru care părinţilor li s-a părut destul de absurd. Culmea ipocriziei li s-a părut părinţilor faptul că o altă explicaţie a şefilor DGETS a fost „responsabilizarea părinţilor”, pentru că ar exista părinţi care îşi aduc copiii la grădiniţe pentru a scăpa de ei. În final nu s-a ajuns la nicio înţelegere între părinţi şi administraţia DGETS, întrebarea închiderii grădiniţelor rămânând în aer, iar părinţii speră că vor avea noroc să nu li se închidă grădiniţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor