Amnesty Moldova: Grupul Petrenco a fost condamnat cu grave încălcări ale drepturilor
alte articole
Amnesty International Moldova după ce a luat act de copia sentinţei de condamnare în privinţa lui Grigore Petrenco şi a altor 8 co-protestatari (grupul Petrenco), emisă recent de către Judecătoria Chişinău, sediul Rîşcani constată că soluţia instanţei poartă un caracter tendenţios şi conţine grave abateri de la standardele internaţionale.
Amnesty Moldova reiterează în context, că justiţia din RM încă nu a fost reformată, are deficienţe serioase la capitolul Drepturile Omului, şi în mod neîntemeiat a aplicat articolul 285 din Codul penal (dezordini în masă), fără a lua în considerare practica pozitivă a statelor UE în acest domeniu, evitând recomandările Consiliului Europei cu privire la necesitatea „umanizării pedepselor penale”.
Luând în considerare principiul supremaţiei drepturilor fundamentale ale omului şi a legislaţiei internaţionale la care a aderat R. Moldova faţă de cadrul normativ naţional, inclusiv în cazul divergenţelor sau interpretărilor legislative, Amnesty notează că prin adoptarea sentinţei nominalizate, grupului Petrenco i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil (art. 6 ) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale (CEDO), care cere „judecarea cauzelor în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială”, iar acest termen rezonabil presupune, în condiţiile RM, cu includerea anchetei preliminare pe cazuri penale – nu mai mult de un an. „Însă dosarul penal nominalizat, inclusiv urmărirea penală, a fost tergiversat 2 ani.”
„Articolul 6 CEDO statuează sentinţe adecvate coroborate cu mărimea şi gravitatea infracţiunii, adică – urmează a fi respectată prezumţia nevinovăţiei, iar pentru contravenţii minore nu se pedepseşte din punct de vedere penal şi nici cu pedepse punitive de închisoare”, precizează organizaţia de drepturile omului potrivit unui comunicat.
Mai mult decât atât, Amnesty International Moldova consideră că sentinţa în privinţa grupului Petrenco le-ar încălca şi dreptul la libertatea de întrunire şi de asociere (art. 11) CEDO deoarece în privinţa condamnaţilor s-a menţinut în vigoare măsura preventivă de control judiciar pentru a restricţiona posibilitatea activiştilor de a participa la întruniri publice paşnice şi a-şi exprima liber şi în mod public ideile. „Amnesty Internaţional Moldova atenţionează, că acest principiu, potrivit deciziei Tribunalului Internaţional de la Nurnberg poate fi restricţionat doar în cazurile discursurilor de ură, rasiste şi naziste. Ne întrebăm, care din aceste 3 principii le-a încălcat Grigore Petrenco, pentru a-i fi restricţionate drepturile sale constituţionale?”
Menţionăm că fostul deputat, Grigore Petrenco şi alţi protestatari care au participat la protestul din 6 septembrie 2015 în faţa Procuraturii Generale, au fost condamnaţi la 28 iunie de către prima instanţă pentru „dezordini în masă” la câte 4,5 şi 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de 4 ani, aplicându-le şi amenzi a câte 10 şi 8 mii de lei MD. De asemenea, instanţa de judecată a menţinut măsura preventivă de control judiciar până la intrarea în vigoare a sentinţei, ceea ce presupune interdicţia de a participa la proteste şi de a călători în afara R. Moldova. Sentinţa este cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău.
Grigore Petrenco a atenţionat că este prima dată când în Moldova sunt condamnate persoane care au participat la un protest paşnic calificând soluţia Judecătoriei Chişinău ca fiind ilegală şi ar reprezenta o răfuială personală din partea lui Vladimir Plahotniuc. Fostul deputat a mai anunţat că va ataca hotărârea la Curtea de Apel, fiind gata să meargă şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.