Ambasadorul SUA la Chişinău: Ne pierdem răbdarea cu Guvernul, nu lucrează atât de intens reformele propuse

La început atât Uniunea Europeană cât şi Statele Unite au lăudat Moldova pentru instaurarea unui Guvern care urma sa aducă stabilitate. Acum însă se observă o pauză în eforturile Guvernului de a implementa reforme, a menţionat James Pettit.
James Pettit, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău (europalibera.mobi)
Maria Maevschi
03.07.2017

După instaurarea pe furiş a Guvernului Filip în fruntea Republicii Moldova atât oficiali din Uniunea Europeană cât şi din Statele Unite afirmau că la Chişinău ar exista stabilitate. La un an şi jumătate de când Pavel Filip a preluat funcţia de prim-ministru, James Pettit, ambasadorul SUA în R. Moldova consideră că în prezent situaţia poate părea un pic mai stabilă decât când a intrat în serviciu în Moldova, având în vedere mulţimea de Guverne care s-au perindat la putere în anul 2015.

Cu toate că în ultimul timp „am am văzut o guvernare care lucrează, este destul de stabilă şi a venit cu multe reforme, până la urmă în acest an am văzut că acest progres de reforme s-a încetat şi există diferite distrageri, iar Guvernul se ocupă de proiecte care nu au legătură directă cu implementarea reformelor”, a afirmat şeful misiunii diplomatice în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV. Chiar dacă în opinia multor oficialităţi, în Moldova este stabilitate, Pettit consideră că această stabilitate nu înseamnă şi îmbunătăţire.

În ultima perioadă deputaţii moldoveni s-au plâns că în Moldova societatea este polarizată din punct de vedere politic, fapt ce am constitui un impediment în implementarea reformelor. Cu toate acestea, James Pettit a ţinut să sublinieze că societatea este polarizată peste tot, chiar şi în ţara sa, întrucât toţi au puncte de vedere diferite şi până la urmă aşa ar sta lucrurile într-o democraţie veritabilă.

În context, ambasadorul SUA la Chişinău a punctat că în Moldova reformele nu se implementează după cum se fac promisiuni nu din cauză că există un un preşedinte pro-rus şi un Guvern pro-european, fapt ce ar însemna doar două voci diferite, totuşi nu putem trece peste faptul că şeful statului a luat o direcţie a politicii externe diferită de cea europeană. Problema cea mai mare a R. Moldova este faptul că cei care au votat pentru Igor Dodon au făcut-o doar pentru că s-au dezamăgit de acest Guvern, votând mai degrabă împotriva Guvernului.

„Eu cred că rezultatul alegerilor prezidenţiale demonstrează că în această ţară există o dezamăgire, o pierdere a încrederii în Guvern şi mulţi au votat împotriva Guvernului. Nu înseamnă că cei care au votat pentru Dodon sunt împotriva unui viitor european, cred că dacă întrebăm cetăţeanul de rând ce ar fi mai bine pentru RM, un viitor cu Europa sau cu Rusia, majoritatea ar alege vectorul european. Legătura Guvernului cu Uniunea Europeană crează o anumită confuzie pentru cetăţeni şi acest rezultat poate fi unul deformator.

Eu cred că dezamăgirea s-a început după plecarea dlui Voronin în 2009 pentru că la început exista speranta că vom vedea o îmbunătăţire în societate, în ţară. Opt ani mai târziu am văzut foarte puţin progres. Anul trecut am văzut multe eforturi pentru a aproba diferite legi, pentru a crea diferite instituţii guvernamentale dar încă aşteptăm implementarea acestor legi. Cred că pierdem răbdarea cu Guvernul în deosebi acum când vedem că nu lucrează atât de intens cu aceste reforme. Vedem o anumită pauză în aceste eforturi”, a menţionat James Pettit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor