Anatol Şalaru: Prin retragerea Strategiei de Securitate a R. Moldova, Dodon va subordona ţara Rusiei

Igor Dodon a semnat un decret privind retragerea de la Guvern a proiectului Strategiei Securităţii Naţionale. Şalaru afirmă că tergiversarea aprobării strategiei de către Executivul de la Chişinău este de neînţeles.
Ştefan Sârbu
27.06.2017

alte articole

Republica Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
27.06.2017

Fostul ministru al Apărării şi actualul preşedinte executiv al Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Anatol Şalaru, susţine că Igor Dodon îşi continuă acţiunile împotriva intereselor de securitate ale Republicii Moldova, deoarece a decis marţi retragerea de la Guvern a proiectului Strategiei Securităţii Naţionale trimis spre aprobare de către fostul preşedinte Nicolae Timofti. Astfel, actualul şef al statului ar dori ca R. Moldova să devină o nouă problemă de securitate la frontiera cu Uniunea Europeană.

“În calitate de ministru al Apărării am lucrat la această strategie alături de experţi naţionali şi internaţionali. Ţinta lui Igor Dodon prin retragerea Strategiei de Securitate urmăreşte mai multe obiective. Pe de o parte, intenţionează să subordoneze securitar Republica Moldova intereselor Federaţiei Ruse, iar pe de altă parte, vizează decuplarea Republicii Moldova de colaborare cu NATO”, scrie Şalaru, pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru al Apărării precizează că Strategia de Securitate este parte a acordului Defence Capacity Building Initiative — DCBI (Iniţiativa de Consolidare a Capacităţii de Apărare) iar Igor Dodon intenţionează printr-o noua Strategie de Securitate să blocheze şi eventualele colaborări de securitate, în special pe domeniul militar, anunţate de SUA, Germania şi România cu Republica Moldova.

În concluzie, preşedintele PUN atenţionează că întârzierea adoptării de către Guvernul de la Chişinău a Strategiei de Securitate este de neînţeles şi deja periculoasă pentru interesele de securitate a statului. “Dacă Igor Dodon îşi va pune în aplicare planul, Republica Moldova va deveni noua problemă de securitate la frontiera UE şi NATO dar, în acelaşi timp va deveni o problema majoră şi pentru Ucraina.”

Menţionăm că Igor Dodon a retras marţi proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a R. Moldova, aprobat pe timpul mandatului lui Nicolae Timofti. Într-o postare pe pagina sa de socializare, şeful statului şi-a motivat decizia prin faptul că documentul „nu mai corespunde schimbărilor substanţiale care au avut loc în mediul naţional, regional şi internaţional.” Proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a fost aprobat în iunie 2016, de către Consiliul Suprem de Securitate. Documentul fusese elaborat cu ajutorul experţilor NATO şi numea România şi Statele Unite ale Americii drept principalii parteneri în domeniul apărării. În prezent, Igor Dodon cere elaborarea unei noi strategii care „să corespundă intereselor naţionale, statutului de neutralitate, consolidării statalităţii şi modernizării ţării”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor