Emisiile de metan cu 50% mai mari decât cifrele oficiale
alte articole
Conform cbsnews, un nou studiu arată că emisiile de metan din SUA ar putea fi cu 50% mai mari decât estimările guvernului. Asta nu indică neapărat că emisiile au crescut, ci că au fost măsurate necorespunzător.
”Rezultatele noastre pentru SUA sunt cu aproximativ 1.5 mai mari decât estimările Agenţiei de Protecţie a Mediului din SUA,” afirmă co-autorul studiului Scot Miller, un student doctorand în ştiinţa pământului din cadrul Universităţii Hardvard. “Este foarte, foarte greu să încerci să estimezi emisiile de gaze cu efect de seră,” a adăugat el.
Metanul este un gaz natural folosit pentru a fabrica diferite produse precum cele din plastic şi pentru îngrăşăminte. De asemenea, este un rezultat secundar al digestiei. Fiinţele umane nu elimină destul de mult încât acest lucru să aibă vreun impact asupra mediului, însă animalele sunt una dintre cele mai importante surse de metan.
Când se discută despre schimbările climatice, dioxidul de carbon este scos în evidenţă mai mult decât metanul, doar pentru că există în cantităţi mai mari decât acesta. Însă metanul blochează de 21 de ori mai multă căldură în atmosferă decât CO2
Publicat în revista “Proceedings of the Naţional Academy of Sciences”, noul studiu arată că măsurătorile EPA ar putea fi foarte departe de realitate. Echipa de cercetare a concluzionat că animalele din ferme produc de 2 ori mai mult metan decât relevă studiile EPA, iar extragerea şi rafinarea combustibilului fosil în regiunea centrală şi de sud a SUA produce de 5 ori mai mult.
Acest studiu a luat în vedere 13.000 de măsurători între anii 2007 şi 2008 ce scoteau în evidenţă conţinutul de metan din aer. Cercetătorii numesc această abordare “de sus în jos”, faţă de abordarea “de jos în sus” al EPA, ce măsoară emisiile de la nivelul pământului. Abordarea “de sus în jos” permite măsurarea concentraţiilor globale, în timp ce abordarea “de jos în sus” este mult mai eficientă în măsurarea emisiilor surselor individuale, cum ar fi fermele sau rafinăriile.
Co-autorul Steven Wofsy din cadrul şcolii de inginerie şi ştiinţă aplicată de la Harvard a declarat pentru USA Today că ei nu-şi dau seama de ce există o asemenea diferenţă între măsurătorile EPA şi acest studiu.
În timp ce metanul blochează mai multă căldură decât dioxidul de carbon, nu rămâne în atmosferă tot atât de mult timp, dioxidul de carbon putând rămâne acolo timp de secole. Metanul se disipă în aproximativ un deceniu, astfel că scăderea nivelului acestuia poate avea un efect imediat.
Unul dintre modurile prin care se poate face acest lucru este reducerea consumului de gaz natural ca sursă de încălzire, afirmă profesorul Robert Howarth de la Universitatea Cornell.
Până în 2005, oficiali din partea guvernului din California au scos în evidenţă faptul că vacile erau una din principalele surse de poluanţi sub formă de smog din Valea San Joaquin. În acea vreme, Districtul de Control al Poluării Aerului din Valea San Joaquin a raportat faptul că 15 studii diferite au scos în evidenţă că vacile emit mai mult compus organic volatil în fiecare an, faţă de maşinile sau camioanele mici.
Pentru a înţelege cu adevărat impactul emisiilor de metan, cercetătorii trebuie să-şi dea seama cât este eliberat în atmosferă. Ei cunosc sursele principale, însă după cum arată discrepanţa dintre acesta studiu şi EPA, încă nu au descoperit cea mai bună metodă de măsurare a emisiilor.