Prima gradinita cu baterii solare din Moldova

Panouri de energie solară.
Panouri de energie solară. (SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)

Energia solara este utilizata si in Moldova. La gradinita “Randunica” din orasul Cimislia, a fost dat in exploatare un sistem de incalzire a apei menajere cu panouri solare.

Acest lucru a fost posibil in urma realizarii unui proiect international, dar si datorita postului de televiziune Publika TV.

Administratia institutiei si parintii spun ca cei mai fericiti vor fi cei 145 de copii care frecventeaza aceasta gradinita.

Investitorii au precizat ca sistemul functioneaza automat, iar cele patru panouri solare au capacitatea de a incalzi aproximativ 600 de litri de apa pe ora.

"Nu o sa fie nevoie de curent electric sau de gaz pentru a incalzi apa si ei benefeciaza de apa calda fara un impact asupra mediului inconjurator", a explicat Stanislav Belevici, investitor.

Ministrul Mediului, prezent la eveniment, a tinut sa precizeze ca acest proiect a fost realizat si datorita Publika TV.

"Destinul a facut asa ca in una dintre emisiunile de la Publika TV, "Saptamana de vreme", sa fac cunostinta cu dumnealui. Si astfel am ajutat ca sa unesc pe cei care cautau aceste baterii si intreprinderea care se ocupa de aceste panouri", a explicat Gheorghe Salaru.

Instalatia a costat aproximativ 150 de mii de lei moldovenesti. Banii au fost alocati in cadrul unui proiect finantat de Programul Natiunilor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe