Instituţiile publice vor fi obligate să facă achiziţii „verzi”

Rovana Plumb (Epoch Times România)
Epoch Times România
20.06.2013

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Centrul pentru politici durabile Ecopolis au semnat un protocol de colaborare prin care se agrează o cooperare privind susţinerea proiectului de lege ce vizează achiziţiile ecologice.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că ministerul doreşte să elaboreze un plan de acţiune legat de achiziţiile publice „verzi”, care să încurajeze schimbarea comportamentului de consum al statului către achiziţionare de produse şi servicii prietenoase mediului, cu impact redus asupra mediului şi cu o utilizare eficientă a resurselor.

”Practic, prin acest proiect, dorim să adoptăm o strategie prin care, pe termen lung, să putem să promovăm un consum şi o producţie durabilă , încurajarea noilor tehnologii curate, prietenoase mediului şi o utilizare eficientă a resurselor, conform politicilor europene. Prin acest proiect, de asemenea, dorim să elaborăm un plan naţional de acţiune în ceea ce priveşte achiziţiile publice verzi, stabilirea unor criterii privind achiziţiile publice verzi, în alocarea procedurilor la nivel autorităţilor contractante”, a afirmat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului spune că prin acest proiect, care în viitor se va transforma în proiect de lege, vrea să încurajeze statul să cumpere produse şi servicii prietenoase mediului, care să asigure utilizarea eficientă a resurselor. Criteriile de achiziţie se vor regăsi în proiectul de act normativ, care va rezulta din colaborarea anunţată joi.

Rovana Plumb a declarat că, la nivelul Ministerului Mediului, încă din octombrie 2012, au fost introduse două criterii eco în procesul de atribuire în cazul licitaţiilor.

”În momentul de faţă, avem în licitaţie publică electronică achiziţionarea de energie electrică, am solicitat ca energia din resurse regenerabile să aibă o pondere de cel puţin 20% pe care o vom cumpăra. De asemenea, avem în licitaţie publică servicii de curăţenie, care să fie produse biodegradabile, care să fie realizate prin utilizarea tehnologiilor prietenoase mediului, dar şi prin îmbinarea politicilor de mediu cu politicile sociale, încurajând toate acele companii care deţin autorizaţie de unitate protejată, astfel încât să avem o participare cât mai mare pe toate aceste tipuri de categorii”, a adăugat ministrul Mediului.

Un alt exemplu de criteriu privind achiziţiile publice verzi îl constituie furnizarea de carburant auto pe baza de carduri şi este o propunere ca cel puţin un autoturism de transport carburant să deţină o tehnologie Euro 6 pentru vehiculele grele. De asemenea, Ministerul Mediului va achiziţiona articole de birotică şi papetărie, din care un lot de produse să fie realizate din materiale reciclate, dar va cumpăra şi servicii de telefonie mobile, prin care o staţie de telefonie să fie alimentată cu energie electrică produsă din surse regenerabile.

”Un alt exemplu pe care îl com propune este acela de a monta panouri fotovoltaice pentru asigurarea sursei de energie, folii pentru absorbţia radiaţiilor solare şi mai avem o propunere ca cel puţin o maşină din parcul auto al autorităţilor publice centrale să fie electrică, având în vedere că şi ordonanţa adoptată de guvern privind timbrul de mediu prevede un ecobonus la achiziţionarea unui autoturism electric de 3.000 de euro”, a subliniat Plumb.

La nivelul UE, este propusă o ţintă de 50% până în anul 2020, România însă îşi propune o ţintă intermediară, astfel încât să fie raportată la puterea de cumpărare, la nivelul de trai, la mediul de afaceri şi la cadrul investiţional.

Totodată, împreună cu Centrul pentru Politici Durabile şi cu societatea civilă şi Autoritatea Naţională pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice, va fi realizat un proiect de act normativ în 90 de zile. Până atunci se va face un grup de lucru în acest sens.

La rândul său, Costel Popa, reprezentant al ONG-ului Ecopolis, a spus că statul reprezintă cel mai mare client de bunuri şi servicii din România, cheltuind aproximativ 20% din PIB pentru bunuri şi servicii la nivel naţional.

”O astfel de lege poate revoluţiona piaţa de produse verzi din România. Dacă s-ar propune o ţintă de doar 10% produse verzi prin achiziţii publice, am avea din start o piaţă de 10 miliarde de lei pentru produse verzi în România. Ţinta UE este de 50%, vom ajunge la o piaţă de 50 de miliarde de lei pentru astfel de produse”, a spus Costel Popa.

Potrivit acestuia, citând un studiu al UE, în medie 38% din achiziţiile publice din UE respectă criteriile pentru achiziţiile publice verzi. Reprezentantul Ecopolis precizează că, de exemplu, dacă toate ministerele ar folosi foaie reciclată, 10.000 de copaci ar fi salvaţi anual.

În plus, dacă toate autorităţile publice din UE ar opta pentru computere mai eficiente din punct de vedere energetic, aceasta ar duce la economisirea de 830.000 tone de CO2.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor