Clima: Suntem prea egoişti pentru a salva planeta?

In Focus: Clima
In Focus: Clima (photos.com)

Un studiu explică lipsa substanţială de interes în domeniul schimbărilor climatice. Pentru a inversa trendul, trebuie să se „înceapă de la buzunare".

Scenariile apocaliptice privind schimbările climatice lasă de foarte multe ori oamenii indiferenţi. Repetatele apeluri ale experţilor sunt ascultate cu un fel de disconfort amestecat cu scepticism. Cu toate acestea, un nou studiu privind încălzirea globală a lansat o lumină îngrijorătoare asupra fenomenului: în viitor vom considera drept "răcoroase" temperaturile pe care azi le considerăm insuportabile. Nici chiar acest argument nu a schimbat prea mult abordarea.

Un experiment realizat de Universitatea New York a explicat motivul acestei lipse de interes faţă de problemă. Şi acesta este un sentiment inerent naturii umane: egoismul. Studiul a fost realizat pe subiecţi care ar fi trebuit să facă investiţii pentru a lupta împotriva încălzirii globale. Rezultatul a confirmat suspiciunile: indivizii sunt mai atenţi la problema dacă „obţin” beneficii din acţiunile lor.

Percepţia de îmbunătăţire imediată, prin urmare, este un element esenţial pentru promovarea alegerii responsabile în materie de mediu. Argumentul că este vorba despre "viitorul copiilor şi nepoţilor lor" nu pare să fie atât de eficient.

Echipa de cercetători, condusă de Jennifer Jacquet, a cerut autorităţilor la nivel internaţional să ia în considerare concluziile din dosarul întocmit: sperând într-o schimbare (antropologică, am putea spune) a persoanelor, lucru destul de puţin probabil, este nevoie de o simplă punere în aplicare a politicilor, cum ar fi investiţiile în producţia de energie curată, care poate costa mai puţin, în loc de investiţii în combustibilii fosili. Pentru a salva planeta este nevoie să se plece de la buzunare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură