Eco-eticheta: reguli pentru respectarea mediului în vacanţă

Eco-eticheta: reguli pentru a respecta mediul (Mioara Stoica/Epoch Times România)
Mioara Stoica
09.08.2014

E vară şi este timpul să se aplice regulile de bune maniere şi respect şi pentru mediul înconjurător, dar "eco-eticheta" ar trebui să aibă întotdeauna valoare, dincolo de lunile de vară. Organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) recomandă două reguli fundamentale: prudenţă şi bun-simţ, valabile pentru a nu ne face rău şi pentru a nu dăuna plantelor şi animalelor, adevăraţii locuitori ai mărilor şi munţilor pe care îi vom vizita pentru o perioadă scurtă de timp. Lupul, ursul, floarea-de-colţ, steaua de mare, caracatiţa şi crabul ne vor mulţumi dacă vom respecta reguli simple şi de bun-simţ.

Fiecare obiect abandonat în mediul înconjurător are nevoie de mult mai mult timp pentru a se degrada decât credem
Nu abandonaţi pungi de plastic, cutii de conserve, sticle şi alte obiecte, la mare sau la munte, în orice mediu natural vă aflaţi. În mare, deşeurile provin şi de pe uscat: cel mai indicat este ca acestea să fie adunate într-o pungă şi aruncate în coşul de gunoi diferenţiat.

Fiecare obiect abandonat în mediu are nevoie pentru a se dezintegra de mult mai mult timp decât credem: pentru a se degrada, un şerveţel are nevoie de trei luni, un muc de ţigară de la unu la cinci ani, pungile de plastic de la 10 la 20 de ani, cutiile de aluminiu de la 10 la 100 de ani, sticlele şi polistirenul 1.000 de ani, iar sticlele de plastic nu se degradează complet.

Turism. Evitaţi plajele deja foarte aglomerate. Presiunea excesivă modifică echilibrul de habitat de coastă. Se pot vizita zonele marine protejate şi a parcurile naturale, însă trebuie respectate regulile.

Bicicleta este modul ideal pentru a aprecia peisajul şi natura
Ciclismul în familie este o oportunitate de a descoperi noi drumuri liniştite, de a acorda o mai mare atenţie mediului, pentru a ne cunoaşte potenţialul. Bicicleta este modul ideal de a aprecia peisajul şi natura, iar copiii pot descoperi mediul înconjurător.

Sugestiile pentru îmbrăcăminte, echipament şi rutele cele mai potrivite pot fi studiate împreună, în familie, înainte de a merge în vacanţă. Există manuale concepute pentru părinţii care decid să-i obişnuiască pe copiii lor cu bicicleta.

Multe reguli sunt deja scrise: le vom respecta şi vom încerca să le facem respectate şi de către ceilalţi
Dunele sunt o barieră naturală esenţială pentru menţinerea plajelor şi a spaţiilor din spatele acestora (terenuri agricole, păduri). Ele se formează datorită unor anumite plante din vegetaţia naturală spontană, care reţin nisipul cu ajutorul rădăcinilor lor. Din păcate, sunt medii din ce în ce mai ameninţate de cimentul urban de coastă şi ar trebui să fie protejate cât mai mult posibil. Pentru a ajunge la plaje folosiţi drumurile deja construite, pentru a nu modifica echilibrul fragil.

Respectaţi regulile. Semnalaţi orice anomalie autorităţilor competente: animale în dificultate, descărcări ilegale de gunoi, depozite de deşeuri, obiecte plutitoare periculoase, comportament necivilizat al altor turişti. Multe reguli sunt deja scrise şi trebuie doar respectate. Sunt interzise bărcile cu motor în anumite zone. Acordaţi o atenţie deosebită balizelor, păstrând o distanţă sigură.

În munţi, nu ieşiţi de pe traseele marcate, ar putea fi cu adevărat periculos. Amintiţi-vă că ruperea unei flori protejate vă poate costa mult, în afara faptului că se aduc daune biodiversităţii.

Nu deranjaţi fauna marină, alergând după caracatiţe sau colectând stele de mare şi alte organisme.

Dacă sunteţi într-o canoe sau o barcă cu pedale, nu deranjaţi pescăruşii, cormoranii şi ulii care locuiesc de-a lungul stâncilor. Este suficient să se păstreze o distanţa corectă şi să se evite zgomote inutile. Pentru a admira animalele în habitatul lor, sfatul este să achiziţionaţi un binoclu bun.

În munţi nu încercaţi să abordaţi ursi, cerbi, vulpi şi veveriţe, oferindu-le alimente. Animalele au strategii de adaptare formidabile pentru a găsi ceva de mâncare şi, dacă vreţi să le admiraţi, o puteţi face în tăcere şi cu răbdare. Nu toate animalele se comportă în acelaşi fel, fiecare are propria sa personalitate, la fel ca noi, oamenii. Unele pot fi liniştite, în timp ce altele pot reacţiona chiar cu o muşcătură. Regula care se aplică atât animalelor mari cât şi celor mici: păstraţi distanţa de siguranţă şi liniştea.

Suvenir. Pe plajă sau la munte, evitaţi să adunaţi scoici, lemne şi alte resturi naturale: se reduce prezenţa de adăposturi şi chiar hrana pentru insectele mici şi crabi. Nu umpleţi sticle cu nisip pentru a le lua acasă şi scuturaţi nisipul de pe prosoape şi de pe articolele folosite direct pe plajă.

În munţi, înainte de a colecta conuri de pin şi ramuri uscate, gândiţi-vă că luaţi ceva din natură şi gestul va fi repetat de către alte persoane de mii de ori. Printre altele, sub pietre şi lemne s-ar putea ascunde vreo viperă care, în cazul în care este deranjată, s-ar putea să reacţioneze. Dacă vreţi cu adevărat să luaţi acasă un suvenir, bateţi în pământ cu un băţ înainte de a pune mâna pe ceva.

Întotdeauna urmaţi instrucţiunile (în parcuri sunt întotdeauna din abundenţă) cu privire la normele care trebuie să fie respectate pentru fiecare regiune. În plus, aproape toate speciile de flori de munte sunt protejate: un ghid bun poate ajuta, mai ales că fiecare regiune are normele proprii, de multe ori diferite de la zonă la zonă. Pentru a nu deveni braconieri fără să vă daţi seama, atenţie la ce cumpăraţi în timpul vacanţelor în străinătate, pentru a evita amenzile sau confiscarea suvenirurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor