Net-eticheta, intersecţia dintre net şi etichetă

(geeky-gadgets.com)

"Există date alarmante. Tinerii de azi nici măcar nu ştiu să strângă în mod corect o mână pentru a se prezenta, se joacă cu telefonul în timpul întâlnirilor, trimit mesaje cu emoticoane şefilor, cu alte cuvinte, riscă să fie jenanţi la locul de muncă", spune Louise Ruel, director al cursului de netichetă (amestecarea cuvintelor net şi etichetă, şi se referă la folosirea bunelor maniere atunci când vine vorba de tehnologie). Cursul a fost deschis recent la Debrett’s, şcoală simbol de etichetă din Londra, care din 1779 instruieşte nobilimea engleză în domeniul bunelor maniere.

"Educaţia britanică este renumită în lume, dar tehnologia, în conformitate cu aceste date, este o ameninţare la adresa comportamentului. De aceea ne-am gândit că aceste maniere, la fel ca şi celelalte, trebuiesc învăţate", adaugă Ruel. Cercetările arată că tinerii au nevoie să se perfecţioneze, dincolo de realizările academice. Dar mulţi dintre ei nu pot distinge între situaţiile oficiale şi neoficiale. Nu este suficient un CV bun pentru a obţine un loc de muncă, dacă după aceea păcătuieşti în "social inteligence”.

Cursul este deschis pentru persoanele cu vârste cuprinse între 21 şi 30 de ani. Vârsta cea mai delicată este cea a adolescenţilor, obişnuiţi cu utilizarea de smartphone-uri şi computere şi care, în paralel, intră pentru prima dată în lumea muncii. Deci, pentru 1.000 de lire sterline (nu se poate spune că este ieftin!) şi un week-end, "scufundaţi" în bune maniere "tech", se învăţă, în afară de evidenta interzicere de a posta fotografii incriminatoare, că într-o companie telefonul mobil are anumite interdicţii: nu se face niciodată phubbing ( încrucişarea între telefon şi snubbing), adică, nu se răspunde la e-mailuri şi mesaje ignorând persoanele care stau în faţa biroului, telefonul trebuie închis în timpul unui interviu, nu se folosesc niciodată mesaje text pentru a vorbi cu un şef sau pentru a comunica veşti proaste, ca să nu mai vorbim de o cerere de concediu în caz de boală. Dar nu numai telefonul, chiar şi e-mailurile ascund capcane. De exemplu, nu se utilizează niciodată literele mari pentru a accentua ceva, trebuie verificată ortografia, cuvintele folosite şi ales cu grijă numele contului.

Dar viaţa tehnologică şi socială, într-un birou şi între colegi, în general, nu se limitează numai la închiderea telefonului sau la e-mailuri. Există multe alte reguli mici care ajută şi, dintre acestea , vă prezentăm opt sfaturi gândite de revista din New York :

1. Este interzisă scoaterea din priză (chiar şi în mod distrat), a încărcătorul de baterie al altuia pentru că s-ar putea să încarce un aparat important, sau poate chiar laptopul colegului care tocmai termină de scris un raport pentru şef.

2. Nu se folosesc căştile atunci când se umblă prin birouri. Dacă acestea se folosesc pentru a asculta muzică în timp ce se lucrează la birou, amintiţi-vă să le îndepărtaţi în pauza de cafea (ar putea fi considerat un gest antisocial).

3. Strict interzis să se folosească calculatoarele altora fără permisiune. Nici măcar pentru a verifica rapid un e-mail sau a trage cu ochiul la o pagină web. Calculatorul, la locul de muncă, este considerat ca un bun personal.

4. Nu se lasă „pe uscat” imprimantele şi copiatoarele. Dacă se termină hârtia sau tonerul în timp ce se imprimă sau fotocopiază, trebuie reâncărcate înainte de a pleca. În acest fel se vor evita bârfele colegului care le va utiliza după aceea.

5. Chiar dacă acest lucru este simplu merită să fie reamintit: celularul trebuie ţinut pe "mute" la evenimente.

6. Nu se abuzează de utilizarea laptop-urilor în cadrul unei reuniuni. În cazul în care nu sunt esenţiale, cel mai bine ar fi să fie lăsate la birou în caz contrar, colegii şi superiorii pot fi deranjaţi de lipsa de atenţie.

7. Chat-urile de serviciu sau private cu colegii ar trebui să fie utilizate cu reţinere, mai bine se vorbeşte direct cu persoana, în loc de un schimb continuu de mesaje scrise.

8. Jos degetele de pe ecranele altora! În cazul în care se doreşte indicarea unui punct sau a unei imagini pe ecranul PC-ului sau pe tabletă, acestea nu se ating. Este suficient să indicaţi de la câţiva centimetri. Colegul vă va mulţumi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură