Ecologia, o adevărată afacere în Germania

Landul Baden-Württemberg, unul din statele cele mai bogate şi mai conservatoare din Germania, este guvernat de doi ani de Verzi. Departe de a deveni un virus pentru afaceri, cum mulţi se temeau, ecologiştii au reuşit să impună o politică de centru. Prea de centru, potrivit unor militanţi ecologişti istorici, notează ziarul El Pais.
Epoch Times România
20.09.2013

Landul Baden-Württemberg, unul din statele cele mai bogate şi mai conservatoare din Germania, este guvernat de doi ani de Verzi. Departe de a deveni un virus pentru afaceri, cum mulţi se temeau, ecologiştii au reuşit să impună o politică de centru. Prea de centru, potrivit unor militanţi ecologişti istorici, notează ziarul El Pais.

Întreaga Germanie face afaceri bune cu ecologia. Potrivit unui raport publicat de guvernul federal în iulie, companiile implicate în mediul înconjurător au un aport de 11% la PIB-ul naţional şi dau de lucru la 2 milioane de oameni. Pe de altă parte, Germania acaparează 15% din comerţul mondial în acest sector, iar Ministerul Mediului speră ca în următorul deceniu să se dubleze volumul exporturilor 'verzi'.

Germanii se simt mândri că trăiesc într-una din ţările cele mai 'eco' din Europa şi chiar din lume. Este însă mai uşor să-ţi aplici eticheta de verde decât să intri în detalii, mereu complicate. Schimbarea în politica energetică întreprinsă de cancelarul Angela Merkel - renunţarea la energia nucleară şi optarea pentru energiile regenerabile - a suscitat critici privind creşterea preţurilor la electricitate.

Iar propunerea Partidului Verzilor de a restricţiona o zi pe săptămâna vânzarea produselor din carne în baruri şi restaurante, sau de a împiedica vânzările de tutun în spaţiile publice pentru a-i proteja pe minori i-a făcut pe mulţi să considere partidul drept un campion al interdicţiilor şi al amestecului în viaţa cetăţenilor.

În Tübingen, aflat la 40 de kilometri de capitala Stuttgart a landului Baden-Württembergun, una din patru locuinţe a acceptat să plătească în plus la factura de electricitate pentru a fi siguri că se consumă doar energie verde. În acest încântător orăşel studenţesc, doar 25% din deplasări se fac cu maşina. Secretul constă în politicile de impulsionare a transportului public şi a bicicletelor, şi, aşa cum asigură primarul ecologist Boris Palmer, în majorarea tarifelor la locurile de parcare care în unele cazuri ajung la 100%.

Succesul Verzilor în acest land unde creştin-democraţii au guvernat fără întrerupere timp de 58 de ani nu s-ar putea explica fără impactul pe care l-a avut în societatea germană catastrofa de la Fukushima sau megaproiectul Stuttgart 21, privind construcţia unei noi staţii de tren în centrul oraşului. Biroul de primire a reclamaţiilor împotriva acestui proiect este deschis 24 de ore pe zi, 365 de zile pe săptămână. Opozanţii critică nu doar preţul exagerat, 6 miliarde de euro, şi eternul şantier care se va întinde până în 2022, ci şi prejudiciile aduse mediului înconjurător şi transporturilor.

'Avem nevoie de mai puţine maşini', a spus înainte de a fi ales primul ministru al landului, ecologistul Winfried Kretschmann. O afirmaţie care a stârnit îngrijorare în acest stat care este leagănul unor mărci auto de prestigiu, precum Daimler Benz şi Porsche. Stuttgart a devenit locul perfect pentru a observa paradoxurile unui oraş care este capitala industriei auto germane, dar şi o emblemă a succesului ecologiştilor. Autoturismele Porsche, Mercedes şi BMW au început să împartă carosabilul cu tot mai obişnuitele maşini electrice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor