'Turismul memorial' din Franţa, alimentat de centenarul Primului Război Mondial

'Turismul memorial', care atrage în fiecare an milioane de vizitatori la fostele câmpuri de bătălie din Franţa, din timpul celor două războaie mondiale, ar urma să bată toate recordurile cu ocazia centenarului Marelui Război, teritoriul francez fiind unul dintre principalele teatre de acţiuni ale acestuia, potrivit AFP.
(photos.com)
Epoch Times România
14.03.2014

'Turismul memorial', care atrage în fiecare an milioane de vizitatori la fostele câmpuri de bătălie din Franţa, din timpul celor două războaie mondiale, ar urma să bată toate recordurile cu ocazia centenarului Marelui Război, teritoriul francez fiind unul dintre principalele teatre de acţiuni ale acestuia, potrivit AFP.

Pe teritoriul francez, locurile marilor bătălii, foarte numeroasele cimitire militare şi monumente comemorative, precum şi muzeele dedicate acestor evenimente tragice, atrag în timp normal, în fiecare an, circa 20 de milioane de vizitatori, între şase şi şapte milioane doar pentru situri cu taxă, potrivit estimărilor responsabililor francezi în domeniul turismului.

Dintre aceşti turişti, circa 45% vin în Franţa din alte ţări, cu Marea Britanie, Germania şi Belgia în frunte, potrivit unui studiu despre turismul memorial, publicat în 2013 de agenţia oficială pentru dezvoltare turistică 'Atout France'.

Drept consecinţe economice, acest gen de turism oferă sute de milioane de euro pentru numeroase regiuni franceze. Din Normandia până în Vosgi, nordul Franţei a fost, de fapt, unul dintre principalele teatre militare europene din timpul celor două războaie mondiale şi inclusiv al celor mai mari bătălii din timpul primului.

Cifra anuală de afaceri a siturilor istorice cu taxă - 20% din numărul total al acestora - este una modestă: 45 de milioane de euro, precizează Atout France. Însă cheltuielile anexe ale 'turiştilor memoriei', în special ale străinilor care rămân de obicei mai multe zile în locurile respective, se ridică la sute de milioane de euro.

Încasările anuale directe rezultate din vizitele întreprinse de turişti la plajele unde au avut loc debarcările în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Normandia, sunt estimate la circa 125 de milioane de euro, în timp ce sângeroasele câmpuri de bătălie de pe Somme (1,2 milioane de victime în 1916) aduc în fiecare an încasări de circa 10 milioane de euro pentru economia locală, potrivit estimărilor făcute de responsabili ai departamentului din Somme.

Centenarul Primului Război Mondial ar urma să determine un aflux turistic fără precedent spre sutele de situri împrăştiate de-a lungul fostei linii a frontului, care a pendulat timp de patru ani între Marea Nordului şi Munţii Vosgi. Însă, numărul de vizitatori străini ar urma să culmineze în 2016 şi 2017, cu ocazia unui centenar de la mai multe bătălii emblematice pentru ţările din Commonwealth, inclusiv de la cea de pe Somme, cea mai sângeroasă din Primul Război Mondial şi în timpul căreia majoritatea victimelor au fost britanici şi germani.

Înainte de aceste evenimente, Australia şi Noua Zeelandă intenţionează să dea un 'lustru special' ceremoniei lor anuale comune, din 25 aprilie 2012 (ANZAC Day) din Villers-Bretonneux (Somme), în timp ce Canada va comemora cu fast la 4 aprilie 2017 sacrificiul soldaţilor săi pentru cucerirea crestei Vimy, Pas-de-Calais. Apoi, neo-zeelandezii vor celebra eliberarea oraşului Le Quesnoy (nord), în noiembrie 2018.

Atâtea comemorări de excepţie, care ar urma să atragă în nordul Franţei cu circa 3 milioane de vizitatori mai mult ca în perioadele obişnuite, veniţi din Marea Britanie şi din fostele dominioane (Africa de Sud, Australia, Canada, Noua Zeelandă şi Terra Nova), potrivit estimărilor presei britanice.

Belgia, unde linia frontului se întindea pe 30 de kilometri, ar urma de asemenea să beneficieze de pe urma acestui val memorial. Memorialul din Passchendaele (sau Passendale), din Flandra occidentală, a fost renovat, şi numeroase evenimente, inclusiv un concert pentru pace, au fost organizate aici.

De-a lungul celor 700 de kilometri, până la frontiera franco-elveţiană, acest centenar al conflictului ar urma să alimenteze de asemenea frecventarea altor mari situri franceze, cum este Verdun - care atrage şi în vremuri obişnuite circa 300.000 de vizitatori pe an - Le Chemin des Dames (Aisne) sau necropola Notre Dame de Lorette (Pas-de-Calais).

Muzeul 'Historial' din Peronne (Somme), dedicat Primului Război Mondial şi care este vizitat în fiecare an de circa 70.000 de persoane, se pregăteşte la rândul său pentru o afluenţă fără precedent de vizitatori. Acest muzeu de referinţă pentru Marele Război, care şi-a redeschis porţile la 1 martie, după ample lucrări de renovare, are deja pentru 2014 un număr impresionant de rezervări pentru grupuri de turişti, între care 1.000 de britanici - 20 de autocare - sunt aşteptaţi într-o singură zi, potrivit Annei-Lise Monchecourt, responsabilă pentru comunicare a muzeului 'Historial'.

În estul Franţei, Memorialul din Verdun, unde de asemenea au fost încheiate lucrări de renovare, prevede o creştere cu peste 50% a nivelului de frecventare, anticipând un număr de 150.000 - 200.000 de vizitatori pe an, de-a lungul întregii perioade cât vor dura evenimentele comemorative prilejuite de centenar.

La Vieil Armand (Rinul de Sus), unde circa 40.000 de persoane vin în fiecare an, preşedinţii german şi francez, Joachim Gauck şi Francois Hollande, vor depune, la 3 august, prima piatră la fundamentul noului muzeu franco-german, care speră să atragă până la 80.000 de vizitatori pe an.

Pe lângă recondiţionarea de situri sau extinderea de muzee, guvernul francez, precum şi autorităţile regiunilor şi departamentelor vizate au dat dispoziţii concrete - 1.200 de proiecte au primit eticheta oficială de 'Centenar al Primului Război Mondial' - pentru ca Franţa să fie de asemenea pe cât posibil pregătită pentru a primi vizitatorii centenarului, dar având, pe termen mai lung, şi obiectivul perenizării tuturor structurilor din cadrul acestui turism memorial, subliniază ministrul francez pentru turism, Sylvia Pinel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor