Niveluri extreme de erbicid contaminează celulele plantelor: mâncare sau otravă?
alte articole
În 2009, o instanţă de judecată franceză a găsit compania Monsanto vinovată de înşelăciune: aceasta a promovat în mod fals faptul că erbicidul Roundup ar fi ”biodegradabil”, ”prietenos cu mediul înconjurător”, pentru ca, apoi, să susţină că substanţa ”menţine solul curat”.
Acum începem să înţelegem cât de false sunt asemenea afirmaţii. De exemplu, vara trecută, un studiu novator a dezvăluit existenţa unui mecanism dăunător asociat glifosatului, ingredientul activ al erbicidului Roundup produs de Monsanto.
Studiul a arătat că reziduurile de glifosat, descoperite în majoritatea mâncărurilor procesate din dieta occidentală, care conţine organisme modificate genetic (OMG), cum ar fi sfecla de zahăr, porumbul şi soia, ”întăresc efectele dăunătoare ale altor reziduuri chimice şi toxice provenite din mâncare şi ajunse în mediul înconjurător, astfel încât blochează funcţiile normale ale corpului şi provoacă boli”.
Recent, un studiu norvegian publicat în Food Technology a descoperit că plantele de soia modificate genetic conţin niveluri mari de glifosat şi au un profil nutriţional mai scăzut, determinându-i pe cercetători să se îndoiască de calitatea şi siguranţa produsului.
Dovezile arată de asemenea că glifosatul poate fi un factor-cheie al problemelor de sănătate tot mai alarmante din Argentina, unde numărul cazurilor de malformaţii congenitale şi de cancer a crescut enorm în comunităţile care cultivă porumb şi soia modificate genetic.
Dacă mănânci alimente procesate, mănânci glifosat
Când se împrăştie aproximativ 450 de milioane de kilograme de glifosat peste recoltele convenţionale şi cele de OMG din lumea întreagă numai pe parcursul unui an, recoltele modificate genetic absorb cele mai mari cantităţi. Este important să realizăm faptul că mâncărurile procesate ne expun la contaminarea cu substanţe toxice, cum este cazul uleiului de soia sau vegetal.
La fel se întâmplă şi cu carnea animalelor crescute în sistem intensiv, deoarece soia este o bază a hranei oferite acestora. Aşa cum se precizează în articolul Rodale News:
”Această soia stropită cu erbicid ajunge în mii de mâncăruri semi-preparate non-organice şi în mâncarea oferită animalelor din crescătorii, precum porcii, vacile, găinile şi curcanii”.
De ce se întâmpla asta? Recoltele modificate genetic sunt manipulate într-un mod ce n-ar apărea niciodată în natură, aşa că plantele, precum porumbul, soia, rapiţa, bumbacul şi sfecla de zahăr, pot îndura doze mari de erbicide care conţin glifosaţi, doze ce le-ar fi omorât în mod normal. Rezultatul? Roundup [erbicidul produs de Monsanto, n.r.] ajunge în mâncarea pe care oamenii şi animalele din fermă o consumă”.
Glifosatul contaminează sistemic
Un lucru foarte important de înţeles este faptul că glifosatul contaminează sistemic, adică erbicidul este prezent în fiecare celulă a plantei, de la rădăcină la vârf. Nu este vorba numai de o contaminare la suprafaţă, aşa cum se întâmplă în alte cazuri.
În mod normal, trebuie să îţi speli bine alimentele pentru a îndepărta reziduurile de la suprafaţă, însă, nu poţi îndepărta glifosatul din alimente. Şi nici producătorii de alimente şi mâncare pentru animale care folosesc OMG în produsele lor nu o pot face.
Agravând problema, în timp ce dovezile care expun pericolele aduse de glifosat asupra sănătăţii cresc, fermierii folosesc tot mai multe chimicale din cauza răspândirii buruienilor rezistente la ierbicide.
Pe de altă parte, Agenţia pentru Protecţia Mediului Înconjurător din SUA a ridicat cu o cantitate semnificativă nivelul de glifosat permis în mâncare.
Nivelurile admise în recoltele oleaginoase precum cele de soia au fost dublate în timpul verii trecute, ajungând de la 20 ppm (părţi pe milion) la 40 ppm. Au fost ridicate şi nivelurile permise de contaminare cu glifosaţi în alte mâncăruri – multe dintre cele care au crescut de la 15 până la 25 de ori faţă de nivelurile anterioare.
Soia modificată genetic nu este ”substanţial echivalentă” cu soia nemodificată genetic, spun cercetătorii
Studiul norvegian menţionat mai sus a investigat nivelurile de contaminare şi conţinuturile nutriţionale a trei varietăţi de soia crescute în Iowa: soia Roundup Ready, modificată; soia convenţională crescută cu erbicid Roundup şi soia bio, crescută fără chimicale.
În medie, soia modificată genetic conţine 11,9 părţi pe milion (ppm) de glifosat. Cel mai mare nivel de reziduuri găsit a fost de 20,1 ppm. În schimb, nu au fost găsite reziduuri de nici un fel în versiunea de soia bio şi cea convenţională, nemodificată genetic. (Rezultate asemănătoare au fost obţinute şi într-o analiză nutriţională din 2012 asupra porumbului modificat, care conţinea 13 ppm de glifosat, comparabil cu 0 ppm în porumbul nemodificat).
Astfel de rezultate au implicaţii serioase pentru oameni, care mănâncă anual, în medie, 90 de kilograme de mâncăruri modificate genetic. Într-un articol pentru The Ecologist, doi cercetători au indicat că aceste niveluri sunt în realitate duble sau chiar mai mari decât ceea ce chiar firma Monsanto a denumit ”niveluri extreme”.
Cercetătorii au descoperit de asemenea şi diferenţele nutriţionale dintre cele trei tipuri de soia. După comparaţiile dintre soia modificată genetic, cea nemodificată şi crescută convenţional, expusă la Roundup şi cea bio, a reieşit că soia bio conţine niveluri mai mari de proteină şi zinc, şi un nivel mai mic de omega-6. Conform autorilor: ”Acest studiu respinge faptul că soia modificată genetic este echivalentă cu soia nemodificată".
Toxicitatea erbicidului Roundup a fost mult subestimată
Cercetătorii norvegieni au indicat faptul că toxicitatea potenţială a erbicidului Roundup a fost, cel mai probabil, cu mult subestimată, deoarece ea nu poate fi atribuită numai ingredientului său activ, glifosatul.
Glifosatul contaminează sistemic, adică erbicidul este prezent în fiecare celulă a plantei, de la rădăcină la vârf. Nu este vorba numai de o contaminare la suprafaţă, aşa cum se întâmplă în cazul altor recolte.
”Când agenţiile de reglementare evaluează pesticidele pentru siguranţă, ei testează în mod invariabil numai ingredientele declarate drept active. În orice caz, acestea nu reprezintă în mod necesar realitatea, deoarece există numeroase erbicide modificate (există multe formule diferite de Roundup) ce sunt folosite pe câmpuri. În aceste condiţii, este relevant să luăm în considerare nu numai ingredientul activ, în acest caz glifosatul şi produsul de descompunere AMPA, ci şi alte elemente prezente în compoziţia erbicidului deoarece ele întăresc toxicitatea”, scriu cercetătorii.
Deci, când vedem notate pe ambalajul unui pesticid sau erbicid texte precum ”ingrediente inactive” sau ”inerte”, trebuie să înţelegem că asta înseamnă că aceste ingrediente nu vor combate dăunătorii sau buruienile. Acestea sunt modalităţile în care legea federală americană clasifică ingredientele "inerte" din pesticid. NU înseamnă că acele ingrediente nu sunt dăunătoare pentru noi, copiii noştri sau animalele noastre.
Într-adevăr, un studiu din 2012 a dezvăluit că ingredientele inerte precum solvenţii, conservanţii, agenţii activi de suprafaţă şi alte substanţe adăugate sunt în multe feluri, numai ”inactive” nu. Acestea pot, şi de obicei o fac, să contribuie la toxicitatea unui produs într-o manieră complementară – chiar dacă sunt non-toxice când sunt izolate. Anumiţi compuşi chimici din erbicidele bazate de glifosaţi sunt de asemenea găsiţi în ”componenţii activi ai toxicităţii găsite în celula umană”, adăugându-se pericolelor aduse de glifosaţi. Merită menţionat că, potrivit cercetătorilor, această deteriorare a celulei sau această moarte a celulelor poate apărea la niveluri reziduale în recoltele tratate, cât şi în grădini, gazoane şi în celelalte spaţii verzi în care se foloseşte erbicid.
Cercetătorii suspectează că Roundup ar putea provoca pierderi de sarcină şi dezvoltarea anormală a fătului, interferând cu producţia de hormoni – probleme care au atins cote alarmante în Argentina, după introducerea recoltelor de soia modificată genetic. O combinaţie toxică de Roundup şi alţi fertilizatori a fost de asemenea învinovăţită pentru zeci de mii de decese printre fermierii din Sri Lanka, India şi America Centrală.
Malformaţiile la naştere au fost atins cote maxime în centrele agricole din Argentina
După cum s-a precizat într-un material BBC radio, Argentina a devenit unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de soia şi porumb modificat genetic, iar în acelaşi timp ţara se confruntă cu o explozie de pierderi de sarcini, probleme de fertilitate şi dezvoltări anormale ale fetuşilor. În provincia Chaco, incidenţa malformaţiilor congenitale a crescut de patru ori în deceniul ce a urmat introducerii recoltelor modificate genetic.
”Există o nelinişte de-a lungul centurii vaste (de recolte) modificate genetic a naţiunii, în special din cauza sănătăţii. În provincia nordică Chaco, ministrul Sănătăţii Publice vrea o comisie independentă care să investigheze cazurile de cancer şi incidenţa copiilor născuţi cu dizabilităţi”, a relatat BBC.
Peste 18 milioane de hectare de teren din Argentina sunt acoperite cu soia modificată genetic, peste care sunt pulverizate peste 300 de milioane de litri de pesticid. În satul Malvinas Argentinas, care este înconjurat de plantaţii de soia, rata pierderilor de sarcini este de 100 de ori mai mare decât media naţională, mulţumită glifosatului.
Doctorul Medardo Vasquest, un neonatolog de la Spitatul de Copii din Cordoba, a explicat situaţia într-un film documentar numit ”People and Power - Argentina: The Bad Seeds":
”Văd copii nou-născuţi, dintre care mulţi sunt malformaţi. Trebuie să le spun părinţilor lor că bebeluşii mor din cauza acestor metode agricole. În unele zone din Argentina cauza primară a deceselor din rândul copiilor cu vârsta mai mică de un an este malformaţia”.
Când mâncarea este otravă...
Industria biotehnologică, al cărei lider este firma Monsanto, a reuşit să transforme mâncarea în otravă... chiar în mod literal, cât şi în multe alte feluri. Glifosatul, despre care ştim că infectează sistemic planta şi nu poate fi curăţat, provoacă un număr devastator de efecte biologice, inclusiv următoarele:
- Deficienţe nutriţionale, deoarece glifosatul imobilizează anumiţi nutrienţi şi alterează compoziţia nutriţională a recoltelor tratate.
- Măreşte expunerea la toxine (asta include niveluri mari de glifosat şi formaldehidă în mâncarea însăşi).
- Toxicitatea sistemică – un efect secundar al întreruperii funcţiei microbiene din corpul tău. Afectează microbii benefici în mod particular şi permite suprapopularea agenţilor patogeni.
- Întăreşte efectele dăunătoarelor ale altor reziduuri chimicale din alimente şi ale toxinelor din mediul înconjurător deoarece glifosatul blochează funcţia detoxifiantă a enzimelor.
- Întrerupe biosinteza aminoacizilor aromatici (aminoacizi esenţiali care trebuiesc luaţi din dietă dacă corpul nu-i poate produce).
- Încetineşte transportul de sulfat şi metabolismul sulfului; deficienţă de sulfat
- Provoacă degenerarea intestinului (dezechilibrul bacteriilor din intestin, inflamaţie, alergii la mâncare).
- Produce amoniu (un efect secundar creat când anumiţi microbi ce descompun glifosatul), care poate provoca inflamarea creierului şi este asociat cu autism şi boala Alzheimer.
- Unii cercetători cred acum că glifosatul poate fi unul din cei mai importanţi factori din spatele a numeroase boli moderne, inclusiv dar nu limitat la următoarele: autism, alergii, cancer, Parkinson, obezitate, depresie, Alzheimer, ALS, infertilitate, scleroză multiplă, boli cardiovasculare, boli gastro-intestinale.
Cum să-ţi protejezi familia de această otravă sistemică
Dacă aceste motive nu sunt de ajuns să te fac să citeşti eticheta pentru a evita ingredienţii precum porumbul, soia, sfecla de zahăr, atunci nu ştiu ce te va convinge. Ideal, ar fi bine să optezi pentru produsele ce conţin eticheta cu 100% organic atunci când cumperi mâncăruri procesate pentru a evita expunerea la chimicale agricole, care nu sunt limitate numai la Roundup. Nu confunda eticheta ”natural” cu standardele produselor organice. Eticheta ”natural” nu se bazează pe niciun standard şi este folosită frecvent în mod eronat de vânzătorii produselor modificate genetic.
Crescătorii şi producătorii produselor organice ce poartă ştampila USDA, pe cealaltă parte, trebuie să respecte cele mai stricte standarde dintre toate etichetele pentru mâncare curentă din prezent. Doctorul Mercola recomandă evitarea totală a mâncării procesate. Găseşte o carte de bucate şi începe să găteşti de la zero folosind ingrediente organice. Aceasta este cheia sănătăţii optime. Carnea trebuie să provină de la animale crescute cu iarbă sau pe păşuni pentru a te asigura că animalele nu au fost hrănite cu porumb modificat genetic şi soia. De asemenea, ar fi înţelept să nu foloseşti Roundup în jurul casei tale, acolo unde copii sau animalele de casă îşi petrec timpul.
Agricultura biologică este calea de ieşire din acest dezastru
Anul trecut, doctorul Mercola l-a intervievat pe doctorul Elain Ingham, un expert recunoscut internaţional al beneficiilor aduse de ştiinţa solului sustenabil. Conform doctorului Ingham şi altor experţi în domeniului solului agricol, un component cheie al agriculturii de succes este existenţa în sol a vieţii microbiene potrivite. Asta include speciile benefice de bacterii, ciuperci, protozoare, râme şi viermi – toate contribuie la creşterea plantei în mai multe moduri diferite. Nutriţia reală pe care plantele o necesită este produsă cu ajutorul acestor microorganisme benefice din sol, care iau materialul mineral din sol şi îl transformă într-o formă ce poate fi extrasă de plantă. Fără aceşti microbi plantele nu pot atinge potenţialul genetic maxim, acesta fiind unul din motivele pentru care doctorul Mercola nu este fanul recoltelor hidroponice, deoarece cresc numai cu chimicale şi fără microbi benefici.
Agricultura chimică este o invenţie care s-a dovedit acum nesustenabilă şi trebuie să facem schimbări potrivite dacă vrem ca moştenitorii noştri să supravieţuiască pe această planetă - situaţia devine gravă. Companiile de tehnologie chimică au fost infiltrate şi au preluat industria agricolă, şi este o afacere extrem de profitabilă. Dar face mâncarea noastră toxică în mod literal, iar chimicalele agricole fac rezervele de apă de neconsumat şi de nepopulat pentru viaţă acvatică.
Susţinerea fermierilor organici locali este un lucru critic atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea familiei. O altă alternativă este să începi să-ţi creşti recoltele singur. Germenii sunt un punct de început foarte bun dacă eşti nou în grădinărit. Dacă sunt adăugaţi la salată, de exemplu, pot creşte în mod semnificativ conţinutul nutriţional al mesei. Doctorul Mercola încurajează, de asemenea, susţinrea iniţiativelor statului de a eticheta produsele modificate genetic. Industria biotehnologiei chimică a profitat timp îndelungat în secret; este timpul să eticheteze produsele. Cercetătorii spun că mâncărurile modificate genetic nu sunt echivalentul mâncărurilor nemodificate; testele ştiinţifice au dovedit asta şi avem dreptul să ştim ce cumpărăm.
Misiunea doctorului Mercola este să educe şi să ofere unelte simple şi ieftine care ajută la limitarea sau evitarea medicamentelor scumpe şi posibil de periculoase şi a operaţiilor. Un best seller al New York Times, doctorul Mercola a fost vota ca fiind Ultima Wellness Game Changer de Huffington Post şi a apărut în revista Time, LA Times, CNN, Fox News, ABC News, şi Today Show. Acest material a fost republicat cu permisiunea Mercola.com