E oficial - USL a crăpat. Liberalii intră în Opoziţie
alte articole
După doi ani de guvernare, PNL a decis să rupă USL. Conducerea liberalilor a adoptat, marţi seară, în cadrul şedinţei Delegaţiei Permanente, o rezoluţie privind ieşirea liberalilor de la guvernare.
La finalul şedinţei, primul care a dat declaraţii a fost Călin Popescu Tăriceanu, care a anunţat că a votat contra ieşirii de la guvernare, pentru că în opinia lui decizia luată de colegii lui a fost "uşor pripită".
"Eu apreciez că fiecare dintre noi avem dreptul la propria opţiune. Nu îmi rămâne decât să mă gândesc în continuare ceea ce mai rămâne de făcut", a declarat liberalul.
Proiectul de rezoluţie adoptat de liberali privind ieşirea de la guvernare a PNL are patru puncte: ieşirea de la guvernare, demisia în bloc a miniştrilor PNL şi a secretarilor de stat, solicitarea demisiei premierului Ponta, precum şi poziţia pe care o vor lua parlamentarii PNL când se va vota asupra noului Guvern Ponta. Totodată, proiectul prevede şi libertatea aleşilor locali de a negocia majorităţi la nivelul consiliilor judeţene şi a celor locale fără a fi impuse restricţii de la centru.
Deciziile liberalilor
„Este o decizie care s-a luat cu un vot covârşitor, dar nu uşor. E o decizie pe care nu ne-am dorit-o, am încercat să o evităm, nu prin târguri şi amânări, ci prin căutarea tuturor posibilităţilor ca formula USL sa poate continua, nu cu ei sau ei cu noi, ci pe calea angajamentelor făcute. Toată alianţa politică construită de noi, pe care am dus-o trei ani şi 20 de zile, a avut un sens atât timp cât măcar am putut spera ca obiectivele, principiile şi lucrurile promise oamenilor sunt urmărite. Nu mai avem niciuna din aceste speranţe şi ni s-a părut onest să nu prelungim un festival de ipocrizie, o nesfârşită aruncare de responsabilitate de la unul la altul, ci să avem curajul să constatăm ceea ce e categoric adevărat: USL nu mai există pentru că nu mai avea sens să existe, nu mai urmăream cu toţii obiectivele angajate”, a declarat Crin Antonescu.
Liderul liberal consideră că s-a ajuns în acest punct din cauza „încălcării repetate şi flagrante, la un prag inacceptabil, a unor elemente de alcătuire a guvernului de către premierul Ponta”, astfel că PNL a decis să pună capăt „unei crize prelungită artificial de premier, să ia act cu luciditate de decizia care a fost la primul ministru şi să decidă retragerea miniştrilor săi din acest cabinet, împreună cu demisia tuturor demnitarilor PNL: secretari de stat, şefi de agenţii, poziţii asimilate”.
„Miniştrii noştri, pe care îi vedeţi alături de mine, cu excepţia doamnei Câmpeanu, care nu a putut veni din probleme medicale, dar care a anunţat că îşi asumă decizia, mâine, până în ora 12, îşi vor depune oficial demisia la registratura guvernului. A doua decizie e de a solicita demisia dlui Ponta din funcţia de premier. A primit mandatul şi investitura ca premier în fruntea unui guvern al USL din care şi noi făceam parte, în urma unui vot copleşitor al cetăţenilor României. Reacţia firească în urma retragerii miniştrilor liberali a dlui Ponta trebuie să fie demisia domniei sale”, a adăugat liderul PNL.
Însă Antonescu este conştient de faptul că probabil premierul nu îşi va da demisia, iar în acest caz PNL va rămâne în opoziţie. Liberalul a explicat că PNL nu dezertează de la guvernare, dar nu mai poate continua astfel cu un guvern care din foarte multe puncte de vedere a încălcat „programul de guvernare, regulile interne de guvernare, prin persoana premierului”.
O altă decizie luată de liberali este să constate încetarea de fapt a existenţei USL şi să „acorde deplină libertatea organizaţiilor judeţene de a încheia orice alianţă necesară”.
„În administraţia locala nu e cazul să înceapă nu ştiu câte războaie în judeţe”, a precizat liberalul.
„Aceste decizii, această rezoluţie a fost adoptată cu 187 voturi pentru, 6 împotriva şi 2 abţineri. Din cei şase colegi care au avut altă opinie, câţiva, dacă nu toţi, şi-au putut pleda punctul de vedere, suntem obişnuiţi cu diferenţe de opinie, speranţa mea e să mergem mai departe. Toate poveştile despre grupuri, aripi, filiale, sunt poveşti, ca să nu zicem minciuni”, a subliniat Antonescu.
Preşedintele PNL s-a adresat şi alegătorilor care au votat USL şi le-a cerut iertare pentru că nu s-a putut continua, însă a adăugat că nu regretă că un guvern se rupe şi că PNL, după patru ani de opoziţie şi alegeri câştigate, se vede din nou în opoziţie.
„Asta e nedrept, dar nu asta e neapărat grav. Este păcat pentru ca această construcţie politică, dacă şi-ar fi urmat cursul, dacă PSD şi mai ales Victor Ponta şi-ar fi respectat angajamentele de fond, România ar fi avut şansa unei construcţii stabile şi durabile. Cred că s-a ratat o şansă mare, dar am fost puşi în situaţia de a simula continuarea proiectului acceptând compromisuri inacceptabile, deşi am constatat că Ponta şi PSD nu mai au niciun fel de ezitare în tentativa de a transforma USL în PSD-ul anilor 2000 - 2004. Nu vrem să minţim pe nimeni, chiar cu riscul plecării de la putere, aceasta e decizia corectă”, a afirmat Antonescu.
Liderul liberal a subliniat că „indiferent dacă vom continua în opoziţie sau la putere, convingerea mea e că foarte curând cel mai târziu la finele anului, vom reveni la guvernare”.
„Ceea ce noi dorim este ca foarte repede să avem un guvern clar stabilit. Noi credem că e corect ca Ponta să demisioneze, să fie consultări şi să avem un nou guvern. Dl Ponta probabil că va arunca o serie de ocări asupra noastră cum că vrem să-l dăm pe mâna lui Băsescu. Dacă nu va cere o nouă investitură, îşi cârpeşte un alt guvern, să o facă mai repede, dar nu cu interimate de 45 de zile poate-poate doi secretari de stat de la noi încep să plângă şi îşi cer postul înapoi. Ieşirea dlui Ponta de ieri a fost un fel de tentativă de mituire politică. A eşuat şi asta. Să renunţe la ea, să facă un guvern, nu cu interimate de 45 de zile, dar să fie clar că ăla e guvernul României şi mergem mai departe. Altfel lucrurile tind să se prelungească şi să fie prezentate ca o criză politică”, a subliniat Antonescu.
Moţiunea de cenzură
„Moţiunea de cenzură e o armă importantă, principala armă a unui partid de opoziţie. Nu aveţi nicio îndoială că PNL, singurul partid politic din opoziţie care are acces la această armă, nu va folosi această armă politică în condiţii pe care le va decide şi pe teme care merită aşa ceva. Opoziţia are dreptul la o moţiune de cenzură pe sesiune şi se gândeşte bine când o foloseşte. Dacă am asista săptămâna viitoare, nu cred că e cazul, dau un exemplu, la o măsură prin care cota unică e desfiinţată în sus, dacă merge în jos, nu am nimic împotrivă, dar dacă depăşeşte 16%, puteţi şti de pe acum - e moţiune de cenzură. Dacă, cum e mai probabil, asistăm la o nouă încercare de adoptarea a legii amnistiei, va atrage o moţiune”, a explicat Antonescu.
Referitor la moţiunea de cenzură înaintată de PDL, Antonescu susţine că PDL nu poate depune o moţiune de cenzură, poate scrie un text, şi dacă găseşte nişte parlamentari să-l semneze devine moţiune.
„PDL poate veni la noi cu acel text, citiţi-l şi dacă îl agreaţi faceţi dvs o moţiune. Dacă e un text în care cu mult curaj dl Blaga vorbeşte despre tot felul de lucruri care nu sunt în regulă în guvern, o să facem noi o moţiune. E foarte puţin probabil. Noi ne asumăm activitatea acestui guvern şi nu-i aruncăm în cap dlui Ponta lucruri care s-au întâmplat cât am fost împreună. Nu votăm cioturi de moţiuni de cenzură de la PDL. De când am venit la guvernare, noi nu ne-am ocupat de PDL. Despre ce prăpăd a făcut în România am vorbit când eram în opoziţie. Noi nu depindem de PDL, nu dorim nicio înţelegere cu PDL, îi respectăm ca pe toate partidele. Dacă vom fi în opoziţie, sigur că în primul rând România va avea o opoziţie, după doi ani, asta va garantez”, a afirmat Antonescu.
Despre decizia lui Tăriceanu
„E dreptul sau să se gândească la orice, eu îl rog să manifeste respectul faţă de partid. Când discutăm de două săptămâni aceste lucruri, când în organizaţii acest subiect se discută, pare puţin nepoliticos să spui că e o decizie pripită. Viitorul va dovedi dacă decizia a fost corectă sau nu. Dl Tăriceanu poate avea altă opinie”, a declarat liderul liberal.