Moţiune de cenzură contra Guvernului Ponta: „Cartea Neagră a Guvernării USL: 2 ani de minciună”
alte articole
Prim-vicepreşedinte PDL Andreea Paul a declarat marţi, în cadrul unui comunicat de presă remis Epoch Times, că România a intrat într-un blocaj de guvernare, astfel că pentru a scurta perioada de vid de guvernare, PDL vrea să depună o moţiune de cenzură „cu care să dărâme Guvernul Ponta”, intitulată "Cartea Neagră a Guvernării USL: 2 ani de minciună. După USL: potopul".
„Aşteptăm opozanţii declaraţi azi în Parlament să semneze moţiunea noastră. Să vedem dacă au curajul să-şi asume efectele dezastruoase ale guvernării la care au luat parte, mai bine mai târziu decât niciodată”, a precizat Andreea Paul.
În opinia acesteia, românii au ajuns la limită, iar „bandiţii” care au condus ţara trebuie puşi la punct pentru că nu şi-au îndeplinit niciuna dintre promisiunile făcute.
„Nivelul de revoltă al românilor este uriaş. Cei de la guvernare trebuie puşi la punct. Aroganţa politicienilor PSD este sfidătoare. Sunt nişte bandiţi. Au instalat haosul. Minciuna, cearta, trădarea şi incompetenţa sunt azi în fruntea Guvernului. Ponta a minţit românii şi când a promis o pâine mai ieftină. Pâinea s-a scumpit cu 7%, de la 1,5 lei când au preluat guvernarea, la 1,6 lei în prezent pentru pâinea de jumătate de kilogram. Cum mai are pretenţia să-i creadă cineva? Ce promisiune şi-au ţinut? Niciuna”, a afirmat Andreea Paul.
Liderul liberal a punctat cinci promisiuni neonorate de USL
- Un milion de noi locuri de muncă.
- Respectarea statului de drept.
- Reducerea CAS-ului la angajator cu 5 puncte procentuale.
- Revenirea TVA la 19%. Reducerea TVA la producătorii agricoli de la 24% la 9%, iar 15% se întoarce la producător în momentul în care prezintă factura. Reducerea la jumătate a numărului de taxe parafiscale.
- Compensarea medicamentelor cu 90% pentru pensionarii cu pensii sub 1.000 de RON.
Andreea Paul a scos în evidenţă care este de fapt „moştenirea reală” lăsată de USL
- 50.000 de şomeri în plus în decembrie 2013.
- 35 de taxe noi şi impozite majorate. Două modificări pe lună, în medie, aduse legislaţiei fiscale. USL a devenit lider în topul guvernelor care au adus cele mai multe schimbări peste noapte Codului Fiscal şi Codului de Procedura Fiscală din ultimii 10 ani.
- Incapacitatea colectării veniturilor la bugetul de stat: în anul 2013 s-au colectat venituri de numai 32% din PIB, cel mai scăzut nivel al colectării din anul 2009 încoace
- Creşterea economiei subterane, evaluată la peste 28% din PIB în anul 2013.
- A doua cea mai mare rată medie a inflaţiei din UE, de 3,3% în anul 2013 şi o rată record a restanţelor la credite: 22% în decembrie 2013.
- 81 de firme intrate zilnic în insolvenţă în anul 2013.
- Tăierea cu 27% a fondurilor alocate IMM-urilor în anul 2014 faţă de anul 2013.
- 3 încercări de privatizare eşuate: Oltchim, CFR Marfă, Poşta Română.
- Atragerea a doar jumătate din fondurile europene promise pentru anul 2013. Încasările actuale se datorează contractelor încheiate de guvernarea PDL aflate în execuţie sau încheiate.
- Scăderea cu peste 11% a cheltuielilor cu investiţiile, deci obstacol în crearea de noi locuri de muncă. Creşterea cu 14% a cheltuielilor cu personalul bugetar. Creşterea cu 12% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, după ce USL a majorat pragului achiziţiilor publice directe de la 15.000 de euro la 30.000 de euro pentru servicii şi la 100.000 de euro pentru lucrări în vara anului 2013, favorizând alocările de contracte cu dedicaţie pentru firmele de partid.
Prim-vicepreşedintele PDL a subliniat cele mai grave şapte greşeli comise de USL
- Statul de drept a fost atacat continuu şi în forţă de PSD şi PNL, cu vârful de atac în Marţea Neagră din Parlamentul României.
- USL a renunţat la încasarea datoriei statului român de peste 400 milioane de dolari de la Rompetrol
- Ratarea intrării în spaţiul Schengen.
- Ratarea descentralizării şi eficientizării administraţiei publice.
- Ratarea revizuirii Constituţiei
- Curtea a declarat neconstituţionale legea USL a descentralizării, codul USL al insolvenţei sau memorandumul USL pentru Rompetrol.
- România este în întârziere cu stabilirea priorităţilor pentru perioada 2014-2020 şi cu stabilirea sistemului de management şi control funcţional în ceea ce priveşte folosirea fondurilor europene.