După pistele ilegale pe trotuar, Oprescu are un proiect pentru două piste pe axele N-S şi E-V. Bicicliştii cred că este o risipă de bani (interviu)

Pistă de biciclişti
Pistă de biciclişti (Epoch Times România)

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu i-a anunţat, vineri, pe reprezentanţii ONG-urilor care susţin transportul alternativ că are în plan un proiect prin care să fie construite două piste pentru biciclete pe axele Nord-Sud, între Piaţa Presei şi Piaţă Sudului, şi Est-Vest, între Militari şi Colentina.

Astfel, reprezentanţii OPTAR, Green Revolution, Mai Mult Verde, Bate Şaua să Priceapă Iapa, SkirtBike consideră că bucureştenii nu-şi permit ca municipalitatea să irosească bani pentru realizarea unei infrastructuri pentru biciclişti care să nu respecte toate criteriile calitative. Construirea a acestor două piste pentru biciclete nu răspunde nevoilor cetăţenilor şi nu susţine cu adevărat utilizarea bicicletei.

Ideea construirii acestor axe a fost prezentată în cadrul unei dezbateri ce a avut loc vineri la sediul Primărie Generale, între reprezentanţii ONG-urilor şi cei ai municipalităţii - Direcţia de Transporturi, Direcţia de Urbanism, Direcţia de Mediu, Administraţia Străzilor.

Prin urmare, OPTAR a susţinut în cadrul întâlnirii că realizarea celor două piste, care ar trebui să lege Nordul de Sud şi Estul de Vestul Capitalei nu răspunde nevoilor cetăţenilor.

“Pentru a-şi atinge scopul, o infrastructură pentru biciclete trebuie să fie sigură, directă, continuă, accesibilă, atractivă, confortabilă şi utilizabilă pe tot parcursul anului. Neîndeplinirea oricărui criteriu poate transforma investiţia într-o risipă imensă de bani, aşa cum s-a întâmplat cu pistele construite pe trotuare de Primărie în 2008 şi 2011.

OPTAR a solicitat în cadrul întâlnirii ca proiectul să fie extins la o reţea coerentă care să îndeplinească toate criteriile calitative ori să se oprească din start orice finanţare a proiectelor de realizare a pistelor. Realizarea celor două piste nu este suficientă pentru ca oamenii să fie încurajaţi să meargă cu bicicleta prin oraş.

OPTAR a acceptat să facă parte din Grupul de lucru care s-a constituit dar considerăm că acest proiect trebuie analizat în Grupul de Lucru pe Mobilitate care deja există la Primăria Municipiului Bucureşti. Realizarea proiectului propus, într-un nou grup de lucru, fără să se ţină cont de proiectele legate de parcări, transportul public, nevoile pietonilor şi ale şoferilor, nu face decât ca proiectul să fie foarte greu de realizat şi rupt din contextul ideii de plan integrat de mobilitate urbană”, se arată în comunicatul remis de organizaţia neguvernamentală redacţiei Epoch Times.

În acest context, un reporter Epoch Times a discutat cu Marian Ivan, membru fondator al Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), care a declarat, pentru publicaţia noastră, că pe lângă acest nou proiect al celor două piste “care de fapt nu servesc intereselor bicicliştilor şi care nu respectă criteriile calitative”, nu s-a vorbit, la întâlnirea de vineri, despre proiectul blocat de Sorin Oprescu, cel al marcajelor rutiere pentru biciclişti.

Blocarea acestui proiect din cauza unor motive necunoscute, precum şi întârzierea creării unui grup de lucru este, în opinia lui Marian Ivan, reprezintă o tergiversare a reprezentanţilor Primăriei Generale atât în aplicarea măsurilor de protejare a bicicliştilor, cât şi în încurajarea mersului cu bicicleta în Bucureşti.

OPTAR a mai precizat că realizarea marcajelor rutiere după un proiect care să conţină şi benzi pentru biciclete va avea costuri minime, pe când realizarea unui proiect doar pentru benzile pentru biciclete şi marcarea lor într-un contract separat faţă de restul marcajelor rutiere nu va face decât să mărească de cel puţin două ori costurile.

Marian Ivan a adăugat că a solicitat la întâlnirea de vineri că proiectul celor două piste N-S şi E-V “să fie completat cu un alt proiect care propune o reţea pe întreg oraşul”.

Epoch Times prezintă cititorilor noştri interviul integral cu Marian Ivan, membru fondator al OPTAR.

***

Care vor fi costurile pentru cele două piste, Nord-Sud şi Est-Vest?

Marian Ivan: Nu, nu s-a discutat despre costuri pentru că e prematur în momentul acesta.

Am cerut să discutăm despre aceste marcaje care urmează să se întâmple şi care au fost blocate de către primar, fără să ne explice cine este specialistul care consideră că marcajele nu sunt bune, pentru că marcajele pentru biciclişti sunt similare marcajelor pentru pietoni. Ele oferă vizibilitate. Dacă ar fi să-l credem pe primar, atunci ar trebui să desfiinţăm trecerile de pietoni.

Cine va realiza studiul de oportunitate privind dezvoltarea unei reţele de piste pentru biciclişti, pe axele N-S, între Piaţa Presei şi Piaţă Sudului, şi E-V, între Militari şi Colentina?

Nu ştiu ce presupune acest studiu. Se tot vehiculează ideea asta, de fapt lansată de primar, că se face studiu. Nu ştiu la ce studiu se referă pentru că studii au fost făcute şi în 2008 şi în 2011 la piste. Deci chiar nu ştiu dacă vorbeşte de studiu de fezabilitate, dacă vorbeşte de studiu de trafic. Unii zic că ar fi vorba despre un studiu de proiectare. Unii spun de studiu de oportunitate. Nu, este un talmeş balmeş şi nu m-am chinuit încă să descifrez pentru că mai importat decât pistele N-S, E-V sunt marcajele care urmează să se întâmple chiar zilele acestea, care sunt mult mai importate decât axele N-S şi E-V.

De exemplu, studiul s-ar putea să dureze doi ani de zile şi să spună studiul că nu se poate face, în timp ce marcajele se întâmplă acum. De fapt, în opinia mea, exact asta se doreşte şi anume distragerea atenţiei de la ceea ce se întâmplă acum pe stradă. În cazul în care acum nu se iau măsurile de introducere a benzilor pentru biciclete în actualele marcaje, obligatoriu se va face un proiect separat, ceea ce înseamnă costuri duble cel puţin, pentru ca aceste marcaje care se fac au garanţie doi ani de zile.

Dacă se va interveni peste ele, înseamnă că ele vor trebui şterse, ceea ce presupune că vom arunca nişte bani pe geam şi vor trebui mutate, poate cu 10 cm la stânga, poate cu 50 cm, nu ştiu, dar dacă nu se face acum în acest proiect tot ceea ce trebuie şi pentru pietoni şi pentru biciclişti şi pentru traficul auto, de fapt este o creştere nejustificată a preţurilor.

Dar dumneavoastră aţi atras atenţia asupra acestui lucru, că este mai urgentă realizarea acestor marcaje decât cele două piste N-S şi E-V?

Le-am discutat, dar în general nu s-a dorit să avem alte subiecte, cu toate că iniţial, în întâlnirea cu ONG-urile, noi aveam vreo cinci subiecte de discutat, însă nu s-a dorit să se vorbească decât despre axele Nord-Sud, Est-Vest.

Vreţi să spuneţi că agenda de discuţii era deja stabilită de reprezentanţii Primăriei Generale?

Da, aveau o temă de discuţie şi n-au vrut să se abată de la ea, cu toate că noi n-am fost anunţaţi că doar acesta va fi subiectul. Noi avusesem cu o zi înainte o întâlnire cu Green Revolution şi stabilisem exact ceea ce vorbim. De exemplu, am spus că nu mă împotrivesc proiectului, mă împotrivesc ideii pe care el o promovează – realizarea a doua piste. Adică stăm un oraş întreg şi ne concentrăm pe două piste care de fapt nu servesc intereselor bicicliştilor şi care nu respectă criteriile calitative. Ori să ştim exact că ele nu respectă criteriile calitative, este ca şi cum am spune “haideţi să mai stăm doi ani degeaba”.

Noi am cerut ca el să fie completat cu un alt proiect care propunea o reţea pe întreg oraşul. De asemenea, am cerut să discutăm despre aceste marcaje care urmează să se întâmple şi care au fost blocate de către primar, fără să ne explice cine este specialistul care consideră că marcajele nu sunt bune, pentru că marcajele pentru biciclişti sunt similare marcajelor pentru pietoni. Ele oferă vizibilitate. Dacă ar fi să-l credem pe primar, atunci ar trebui să desfiinţăm trecerile de pietoni.

Ce ne puteţi spune despre acel proiect pentru biciclişti pe care OPTAR vrea să-l realizeze în colaborare cu municipalitatea? L-aţi prezentat în întâlnirea de vineri de la sediul Primăriei Capitalei?

Da, dar îl vom prezenta oficial, pentru că în discuţii se spun multe dar nu se fac. Urmează să vedem dacă îl vor aproba sau nu, pentru că pe gură ne spun că ne sprijină dar evită să emită o hârtie.

Aţi mai solicitat reprezentanţilor Primăriei să vă arate acele studii realizate în 2008 şi 2011 legate de pistele pentru biciclişti care au fost construite pe trotuar, pentru că anterior aţi declarat că nu ştiţi cine a realizat studiile pentru că municipalitatea nu v-a permis să aveţi acces la documente?

Nu, pentru acele hârtii n-am mai făcut solicitare, pentru că momentan suntem prinşi cu alte proiecte, dar pentru cele de recepţie am făcut nişte demersuri, însă aşteptăm nişte răspunsuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii