Bicicliştii vor organiza cel mai mare protest din Capitală: “Nu vrem piste pe trotuar!”

(Mario Tama / Getty Images)

Bicicliştii din Capitală sunt aşteptaţi la un protest sâmbătă, 23 martie, în parcul Herăstrău. Începând cu ora 11.00, aceştia se vor strânge la intrarea Charles de Gaulle, urmând ca de la ora 12.00 să pornească pe traseu, scrie b365.ro. Protestul este organizat de Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti ca reacţie la afirmaţia făcută recent de primarul general Sorin Oprescu potrivit căreia acesta nu doreşte ca pistele de biciclişti să fie trasate pe carosabil pentru că "nu vrea să numere morţii".

"Nu am curajul să le fac pe carosabil. Nu vreau să stau să număr morţii. Am să repar şi să reconsider însă pistele de biciclişti care au în mijloc staţii RATB sau copaci. Eu personal nu am curajul să le cobor pe carosabil" , a afirmat Sorin Oprescu.

Declaraţia edilului-şef al Capitalei, vine la numai o săptămână după ce şeful Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei, Ion Dedu, a declarat că pistele nu vor mai fi trasate de trotuar.

Prin urmare, bicicliştii bucureşteni îşi exprimă tranşant poziţia: "Nu vrem piste pe trotuar! Pentru că deja s-a încercat acest lucru de două ori (în 2008 şi în 2011) şi niciun traseu nu s-a dovedit a fi viabil".

''Într-un dispreţ total faţă de pietoni, primarul Sorin Oprescu a anunţat că vrea să urce din nou pistele pe trotuare. Declaraţia sa contrazice flagrant tot ceea ce se discută în acest moment în Primăria Bucureşti în materie de mobilitate urbană. Inclusiv actele oficiale prin care se spune clar că pistele vor fi realizate "numai după consultarea cu reprezentanţii societăţii civile" şi vor fi amplasate "în special pe zona carosabilă, prin diminuarea spaţiului destinat circulaţiei generale", scriu reprezentanţii Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti, pe pagina de facebook a evenimentului.

În aceeaşi declaraţie de săptămâna trecută, primarul Capitalei preciza că cetăţenii nu sunt la nivelul de civilizaţie rutieră pe care îl au alte state europene, astfel încât şoferii să fie atenţi să nu lovească bicicliştii.

De asemenea, Sorin Oprescu a adăugat că cei care doresc coborârea pistelor de biciclişti pe carosabil sunt cetăţeni adulţi responsabili, însă nu trebuie uitat faptul că vor fi nevoiţi să circule pe şosele şi copiii.

"Sunt adulţi, sunt oameni responsabili şi pentru ei nu am nimic împotriva să cobor pistele de biciclişti pe carosabil. Ce fac dacă circulă copiii pe acolo? Nu cred că suntem la nivelul de civilizaţie rutieră ca în alte ţări, ca să fim atenţi şi să nu lovim bicicliştii", a explicat Sorin Oprescu.

Ba mai mult, primarul general a susţinut că aproximativ 180.000 de "biciclişti înfocaţi" şi-au exprimat opiniile în vederea păstrării pistelor pe trotuare, raportat la alţi 25.000 de biciclişti care vor ca acestea să fie amenajate pe carosabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne