Oprescu: Vrem să asigurăm protecţia bicicliştilor faţă de circulaţia auto

(Mario Tama / Getty Images)

Pistele pentru biciclişti vor fi amenajate de Primăria Capitalei numai în locurile considerate sigure, pentru a-i proteja pe cei care le vor folosi de traficul auto, a precizat primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Locurile respective vor fi stabilite în urma efectuării unor studii de specialitate, iar mai întâi se va realiza un proiect pilot pe axa nord-sud a oraşului. Edilii s-au întâlnit cu reprezentanţii asociaţiilor care promovează mersul pe bicicletă pentru a discuta despre proiectele municipalităţii pe această temă.

"În primul rând, vreau să fie foarte clar că doresc, am obligaţia şi cred că trebuie să îi protejez pe oameni, şi nu să îi strivesc între indisciplina şi iresponsabilitatea unor şoferi. Vom face aceste piste, însă numai acolo unde studiile de specialitate ne vor releva că se poate, că este sigur. Trebuie să colaborăm împreună pentru elaborarea unui regulament de realizare şi utilizare a acestora, astfel încât să putem asigura protecţia bicicliştilor faţă de circulaţia auto, mai ales în intersecţii, precum şi siguranţa pietonilor faţă de biciclişti", a declarat Oprescu.

Membrii grupului de lucru pentru mobilitate vor începe, cu ajutorul ONG-urilor şi al unor institute de proiectare din Bucureşti, un proiect-pilot pentru realizarea unei piste continue de biciclişti, pe axa nord-sud a Capitalei.

Oprescu a precizat recent că nu este de acord cu trasarea pistelor pentru biciclişti pe carosabil pentru că este foarte periculos.

"Nu am curajul să le fac pe carosabil. Nu vreau să stau să număr morţii. Am să repar şi să reconsider însă pistele de biciclişti care au în mijloc staţii RATB sau copaci. Eu personal nu am curajul să le cobor pe carosabil", a declarat primarul.

Aproximativ 180.000 de biciclişti au cerut păstrarea pistelor pe trotuare, iar alţi 25.000 au optat pentru cele amenajate pe carosabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne