După penuria de electricitate, sute de mii de cubanezi au rămas fără apă

Sute de mii de cubanezi se confruntă cu lipsa apei (Screenshot - X)
Redacţia
15.09.2024

După ce s-au confruntat timp îndelungat cu penuria de curent electric, cubanezii au de îndurat acum şi lipsa apei - o criză care încinge din ce în ce mai mult spiritele, inclusiv în capitala Havana, iar problemele se înmulţesc pentru sute de mii de locuitori, deja afectaţi de lipsurile de alimente şi combustibil.

Potrivit Reuters, peste 600.000 de persoane - mai mult de 1 din 20 de persoane de pe insula din Caraibe cu 10 milioane de locuitori - suferă din cauza problemelor de aprovizionare cu apă, au declarat oficialii la începutul acestei luni.

Havana este cea mai afectată de lipsa apei, deşi majoritatea celor mai mari oraşe ale ţării raportează peste 30.000 de clienţi fără apă, a declarat guvernul.

Oficialii pun problemele tot mai mari pe seama unei infrastructuri degradate şi a unei lipse persistente de combustibil, simptome ale unei crize economice persistente care a afectat creşterea economică şi a adus ţara condusă de comunişti aproape de faliment.

Rachel Trimiño, în vârstă de 32 de ani, a declarat că rădăcinile problemei nu reprezintă un mister, chiar şi în cartierul său Vedado din Havana, un cartier relativ luxos al capitalei.

„Toate străzile sunt pline de ţevi cu scurgeri, apă curentă curată... dar nimic în casele noastre”, a spus ea.

Problema sfidează soluţiile rapide.

Potrivit oficialilor, piesele de schimb pentru infrastructura de apă învechită, cum ar fi ţevile şi pompele, sunt insuficiente. Potrivit rezidenţilor, în lipsa combustibilului şi a transportului adecvat, chiar şi aprovizionarea de urgenţă cu apă prin cisterne a fost limitată.

Frecventele pene de curent nu fac decât să înrăutăţească lucrurile.

„Când ne taie curentul, nu putem da apă. Un lucru depinde de celălalt, iar acesta este jocul pe care îl jucăm”, a declarat Pedro Martino, locuitor din San Miguel de Padron, care lucrează cu un grup bisericesc ce oferă locuitorilor cantităţi mici pentru a limita deficitul.

Proteste izolate au izbucnit în unele zone, deoarece locuitorii copleşiţi de lista tot mai lungă de probleme şi lipsuri îşi pierd răbdarea în căldura încă sufocantă a verii tropicale.

Economia Cubei a fost decimată de o combinaţie de factori, inclusiv pandemia de COVID-19, înăsprirea sancţiunilor americane şi un model de afaceri dominat de stat, afectat de birocraţie, proastă gestionare şi corupţie.

Criza socială şi economică este considerată printre cele mai grave de la revoluţia din 1959 a lui Fidel Castro, ceea ce a dus la un exod record al migranţilor cubanezi în ultimii doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor