"După noi, potopul, rostogolim deficitul, înşelăm populaţia" - Stanomir explică logica defectă a politicienilor

Ion Stanomir (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
27.07.2024

Guvernul Ciolacu trebuie să prezinte Bruxelles-ului planul pe baza căruia Comisia Europeană să fie de acord că noi putem reduce deficitul până la 3% în 7 ani. S-a avansat şi un termen când se va întâmpla acest lucru - 15 octombrie. Ce urmează pentru cetăţenii de rând?

Mulţi analişti vorbesc tot mai apăsat despre creşterea taxelor după alegeri. Între timp, cei de la putere pretind că au "soluţia minune" şi că PIB-ul oricum va creşte pentru că sunt făcute investiţii şi atunci economia va creşte. PIB-ul va fi mai mare, atunci procentele vor fi altele. În plus, mesajul transmis este că planul acesta va fi mai degrabă unul cosmetic. Pentru că, dacă vom lua de pe aici, de pe colo şi vom ajusta, atunci vom obţine ce îşi doreşte Comisia Europeană. Şi primim o nouă păsuire.

Cum vede această situaţie cunoscutul politolog Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti?

"Dacă am fi trăit în tipul de Europa de dinainte de 1989, ar fi fost o tragedie pentru România, fiindcă acolo te întâlneai cu ţări care aveau o disciplină fiscal-bugetară înspăimântător de riguroasă. Dar acum aş spune că suntem într-un club al celor care visează să trăiască fericiţi până la adânci bătrâneţi, uitând că după ei urmează şi alte generaţii.

Logica care s-a generalizat în multe societăţi este simplă: după noi, potopul, adică rostogolim găurile, rostogolim deficitul, creăm găuri bugetare, înşelăm populaţiile europene cu privire la sustenabilitatea sistemelor sociale, introducem politici, de exemplu, de mediu, care îşi dovedesc efecte adverse privitoare la agricultură, încercăm să luptăm ineficient cu economii care practică dumpingul - Republica Populară Chineză. Gândim maşini electrice şi descoperim după aceea că oamenii nu doresc maşini electrice.

În România, cel puţin, aş spune că politicienii sunt oneşti. Ei ştiu că, în cele din urmă, nota de plată se va plăti de cel care rămâne la masă. Cel care a comandat se ridică de la masă, după care omul de rând care a stat să strângă farfuriile va fi invitat elegant să şi plătească", a explicat Ioan Stanomir la Digi24.

Potrivit analistului, probabil că cei de la putere se vor feri de mărirea TVA pentru că acolo este un tip de cost social foarte ridicat, "dar mă întreb şi eu, ca o persoană total nepricepută, în absenţa unei evidenţe bine puse la punct, cum vor gândi ei tranşe de impozitare în funcţie de venit?"

"Este o mare problemă în condiţiile în care digitalizarea bate pasul pe loc", a punctat Ioan Stanomir.

"Dar, repet, România este într-o situaţie, aş spune, fericită, pentru că la noi aşteptările sunt mici. Drama este în alte societăţi europene, unde oamenii au fost încurajaţi să gândească la cote ridicate", a adăugat profesorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor