Balcanii - zguduiţi de revoltele săracilor şi ale nemulţumiţilor (presa bulgară)

(photos.com)

Zona Balcanilor a fost zguduită în ultimele zile de revolte provocate de sărăcie, şomaj şi proasta guvernare, scrie luni cotidianul Sega.

Situaţia din Bosnia revine treptat la normal după câteva zile de proteste violente cauzate de agravarea fenomenului şomajului, care afectează 40% din populaţie. Un număr de 348 de persoane au fost rănite, printre care şi 187 de poliţişti, în confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine. Acestea sunt cele mai mari tensiuni după sfârşitul războiului între sârbi, musulmani şi croaţi din 1991-1995 şi sunt cauzate de situaţia economică foarte dificilă a ţării.

În prezent, atmosfera în Bosnia este relativ calmă, iar unii dintre protestatari chiar ajută la curăţarea străzilor după revolta de săptămâna trecută, când sute de manifestanţi au atacat şi incendiat mai multe clădiri guvernamentale din oraşele Tuzla, Sarajevo, Mostar şi Zeniţa.

Deocamdată nu există informaţii că protestele au fost organizate, fiind vorba doar de revolte spontane ale unor cetăţeni nemulţumiţi, a declarat ministrul federal al securităţii bosniac, Fahrudin Radoncic. El a adăugat că protestatarii sunt tineri care de ani de zile sunt şomeri, iar părinţii lor sunt săraci, acesta fiind şi motivul demonstraţiilor spontane.

În Turcia, câteva sute de manifestanţi s-au strâns din nou în piaţa Taksim din Istanbul pentru a protesta împotriva unei legi cu privire la controlul accesului la internet. Manifestanţii au ridicat baricade şi au aruncat cu pietre şi sticle incendiare. Ei au fost dispersaţi de forţele de ordine care au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Noua lege permite guvernului turc să blocheze accesul la site-uri chiar şi fără aprobarea unei instanţe judecătoreşti.

În Kosovo, rectorul Universităţii din Pristina, Ibrahim Gashi, şi-a depus demisia în urma protestelor studenţilor şi a ciocnirilor dintre aceştia şi forţele de ordine. Studenţii au protestat mai mai multe zile cerând plecarea rectorului şi a conducerii universităţii, acuzată de corupţie şi fals în acte. Potrivit studenţilor, tezele de doctorat ale rectorului şi ale unor profesori sunt publicate în reviste ştiinţifice inexistente. Guvernul a dispus deja verificarea tuturor tezelor despre care există dubii.

Aproximativ 7.000 de susţinători ai opoziţiei au participat la un miting la Bucureşti împotriva guvernului premierului Victor Ponta, mai notează ziarul citat.