”Drumul spre Casă” - o carte despre viaţa Principelui Nicolae

Lansarea de carte "Drumul spre casă" la Librăria Cărtureşti în prezenţa unor membri ai Casei Regale a României. În imagine, Prinţul Nicolae al României
Lansarea de carte "Drumul spre casă" la Librăria Cărtureşti în prezenţa unor membri ai Casei Regale a României. În imagine, Prinţul Nicolae al României (Epoch Times România)

România ar avea o alternativă, iar monarhia ar putea fi restaurată, mizând pe tânărul nepot al Regelui Mihai. Acesta a părut să fie mesajul nerostit întâlnirii de la Librăria Cărtureşti prilejuită de lansarea cărţii ”Drumul spre casă”, care vorbeşte despre viaţa principelui Nicolae până la stabilirea sa în România.

”Am pornit pe ideea de carte de vizită, de portret, pentru că biografia ar fi fost prea formală, aşa că am preferat dialogul cu principele. Dialogul, conversaţia, poate că ne-a oferit şansa de a atinge subiecte, gânduri, ceva mai greu de exprimat în timpul activităţilor oficiale ale familiei regale”, a explicat Filip Lucian Iorga, autorul volumului ideea cărţii. El a mai destăinuit că unul dintre primele lucruri care l-au frapat pe tânărul principe Nicolae, odată întors în România, a fost ”că toţi românii aveau poveşti şi amintiri cu bunicul său, regele Mihai”.

”Îl veţi cunoaşte pe Principele Nicolae în copilărie, pasionat de poveştile cavalereşti, dar şi dornic să exploreze lumea. Veţi descoperi un adolescent dinamic, pasionat, ca şi bunicul său, de maşini, povestindu-şi cu haz peripeţiile prin care a trecut pentru a-şi obţine permisul auto în Kenya. Un tânăr care a urmat un colegiu tradiţional britanic şi a studiat managementul în Anglia, păstrând-şi pasiunea pentru sport: a jucat fotbal, crichet, hochei, lacrosse şi rugby, a făcut scufundări în ocean şi a fost instructor de rafting în Africa”, a mai spus istoricul despre volumul care-şi propune să-l prezinte pe nepotul Regelui Mihai de la prima sa vizită pe pământ românesc din 1992 la hotărârea de a se stabili în România în 2012.

Toţi vorbitorii au lăudat calităţile principelui – ”un tânăr curajos şi capabil, foarte interesat să se implice în societatea românească”. S-a insistat mult şi pe importanţa rolului pe care îl are Casa Regală în societate şi pe faptul că ea este un liant pentru naţiune. ”O naţiune are nevoie de identitate, iar familia ne ajută să înţelegem cine suntem. Casa Regală este mai mult decât o familie”, a afirmat istoricul Lucian Iorga.

Deşi posibilitatea restaurării monarhiei nu a fost exprimată explicit, mesajul implicit a fost că aceasta şi principele Nicolae sunt o speranţă pentru România. ”După intrarea României în zodia totalitarismului totul părea pierdut, dar există miracole şi în viaţa naţiunilor. Sunt şanse pe care Dumnezeu şi istoria ni le oferă şi trebuie să fim atenţi la semne”, a sugerat în acest sens Iorga.

Verişoara prinţului Nicolae, prinţesa Eleonore a Danemarcei, a accentuat şi ea faptul că ”Regele Mihai l-a inspirat pe Nicolae să se stabilească în România” şi s-a arătat convinsă că ”el îşi va îndeplini destinul aici”.

Principele Nicolae a spus vizibil emoţionat că şi-a descoperit rolul în România, unde se simte acasă. M-aş implica în reconstrucţia ţării pentru a face din România un stat mai puternic, care să se bucure de mai multă încredere pe plan internaţional”, declara el într-un interviu mai vechi.

”Cred cu tărie că avem cu toţii un rol de jucat în viaţă, fie că este vorba despre destin sau despre modul în care alegem să ne trăim viaţa, să găsim fericirea, să căutăm provocările sau diversitatea. Eu mi-am descoperit rolul aici, în România, unde mi-am găsit, sincer, casa” - Principele Nicolae

Principele s-a mutat în România în toamna lui 2012, pentru a prelua o parte din atribuţiile publice ale Casei Regale. Chiar Regele Mihai l-a învestit cu funcţia de reprezentare, pe care Majestatea Sa nu o mai putea asigura din cauza vârstei înaintate. În plus, face voluntariat la un centru medical, unde se întâlneşte cu copii bolnavi de SIDA sau cu tineri care au probleme cu drogurile.

”Am fost atras să descopăr mai mult despre ţara mea şi am ştiut că într-o zi trebuie să-mi iau o responsabilitate. Din om obişnuit am devenit repede persoană publică. Această carte nu e o biografie, ci vorbeşte despre descoperirile pe care le-am făcut şi despre cum am luat decizia de a mă întoarce acasă”, a explicat el.

Într-o sală plină de oameni, discursul principelui a fost urmat de un ropot de aplauze entuziaste. Pentru mulţi, monarhia rămâne încă o speranţă pentru o conducere mai nobilă, mai echilibrată şi mai cinstită.

Pe 1 aprilie, Principele Nicolae a împlinit 29 de ani şi este al treilea pe linia moştenitorilor coroanei după Principesa Margareta şi mama sa, Principesa Elena.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii