Aniversare 92 de ani Regele Mihai
alte articole
Regele Mihai împlineşte astăzi 92 de ani. Aniversarea fostului suveran al României este marcată printr-o serie de evenimente organizate de Casa Regală pe teritoriul întregii Românii.
În Bucureşti, aniversarea fostului rege va fi sărbătorită printr-un concert de binefacere organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României. Fondurile strânse cu ocazia acestui concert aniversar vor fi donate, spre a fi folosite pentru derularea proiectelor destinate tinerilor cu talent artistic.
Concertul va avea loc în sala mare a Ateneului Român vineri, 25 octombrie 2013, la ora 18 şi se va bucura de participarea Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae.
Regele Mihai I al României s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu legitim al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena.
Mihai a urcat pe tron pentru prima dată în 1927, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I. Deoarece Mihai avea doar 6 ani şi nu putea guverna, atribuţiile regale au fost îndeplinite de o regenţă formată din prinţul Nicolae, patriarhul Miron Cristea şi preşedintele Curţii de Casaţie, Gheorghe Buzdugan.
Mihai a fost detronat chiar de tatăl său, Regele Carol al II lea, întors în ţară în 1930, primind în schimb titlul creat ad-hoc de „Mare Voievod de Alba-Iulia”.
Mihai a urcat pe tron a doua oară în septembrie 1940, când Carol al II-lea a fost obligat de Ion Antonescu să abdice şi să părăsească ţara.
În august 1944, după ce frontul româno-german a fost spulberat de sovietici, regele Mihai a decis să iasă din alianţa cu Germania şi să realizeze un armistiţiul cu Aliaţii. Astfel, la 23 august 1944, Mihai a dispus destituirea şi arestarea Mareşalului Antonescu. Într-un apel radiodifuzat către naţiune şi armată, Mihai a proclamat loialitatea României faţă de Aliaţi, a acceptat un armistiţiu oferit de aceştia, a ordonat încetarea focului împotriva Aliaţilor şi a declarat război Germaniei. Antonescu a fost încredinţat comuniştilor, care l-au predat sovieticilor la 1 septembrie 1944.
A urmat ocuparea României de către sovietici şi capturarea de către URSS a circa 130.000 de militari români, duşi ulterior în prizonierat în Uniunea Sovietică, unde mulţi au pierit în lagăre de muncă forţată.
În februarie 1945, Mihai l-a demis pe prim-ministrul anticomunist Nicolae Rădulescu şi l-a numit la guvernare pe omul comuniştilor, Petru Groza. Mareşalul Antonescu a fost executat la Jilava un an şi jumătate mai târziu. La jumătate de an după moartea lui Antonescu, pe 30 decembrie 1947 regele a semnat decretul de abdicare, Monarhia fiind înlocuită de republică "populară" ca formă de guvernământ.
Regele a plecat în exil de unde a revenit abia după decembrie 89.