Aniversare 92 de ani Regele Mihai

Regele Mihai (Epoch Times România)
Epoch Times România
25.10.2013

Regele Mihai împlineşte astăzi 92 de ani. Aniversarea fostului suveran al României este marcată printr-o serie de evenimente organizate de Casa Regală pe teritoriul întregii Românii.

În Bucureşti, aniversarea fostului rege va fi sărbătorită printr-un concert de binefacere organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României. Fondurile strânse cu ocazia acestui concert aniversar vor fi donate, spre a fi folosite pentru derularea proiectelor destinate tinerilor cu talent artistic.

Concertul va avea loc în sala mare a Ateneului Român vineri, 25 octombrie 2013, la ora 18 şi se va bucura de participarea Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae.

Regele Mihai I al României s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu legitim al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena.

Mihai a urcat pe tron pentru prima dată în 1927, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I. Deoarece Mihai avea doar 6 ani şi nu putea guverna, atribuţiile regale au fost îndeplinite de o regenţă formată din prinţul Nicolae, patriarhul Miron Cristea şi preşedintele Curţii de Casaţie, Gheorghe Buzdugan.

Mihai a fost detronat chiar de tatăl său, Regele Carol al II lea, întors în ţară în 1930, primind în schimb titlul creat ad-hoc de „Mare Voievod de Alba-Iulia”.

Mihai a urcat pe tron a doua oară în septembrie 1940, când Carol al II-lea a fost obligat de Ion Antonescu să abdice şi să părăsească ţara.

În august 1944, după ce frontul româno-german a fost spulberat de sovietici, regele Mihai a decis să iasă din alianţa cu Germania şi să realizeze un armistiţiul cu Aliaţii. Astfel, la 23 august 1944, Mihai a dispus destituirea şi arestarea Mareşalului Antonescu. Într-un apel radiodifuzat către naţiune şi armată, Mihai a proclamat loialitatea României faţă de Aliaţi, a acceptat un armistiţiu oferit de aceştia, a ordonat încetarea focului împotriva Aliaţilor şi a declarat război Germaniei. Antonescu a fost încredinţat comuniştilor, care l-au predat sovieticilor la 1 septembrie 1944.

A urmat ocuparea României de către sovietici şi capturarea de către URSS a circa 130.000 de militari români, duşi ulterior în prizonierat în Uniunea Sovietică, unde mulţi au pierit în lagăre de muncă forţată.

În februarie 1945, Mihai l-a demis pe prim-ministrul anticomunist Nicolae Rădulescu şi l-a numit la guvernare pe omul comuniştilor, Petru Groza. Mareşalul Antonescu a fost executat la Jilava un an şi jumătate mai târziu. La jumătate de an după moartea lui Antonescu, pe 30 decembrie 1947 regele a semnat decretul de abdicare, Monarhia fiind înlocuită de republică "populară" ca formă de guvernământ.

Regele a plecat în exil de unde a revenit abia după decembrie 89.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor