Monarhiştii vor referendum privind reinstaurarea Regelui Mihai pe tronul României
alte articole
Susţinătorii cauzei revenirii României la forma de guvernământ a Monarhiei Constituţionale şi a Majestăţii Sale Regelui Mihai pe tron s-au pronunţat din nou, în cadrul unui eveniment organizat de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), la Biblioteca Naţională a României, asupra dreptului legitim al poporului român de a hotărî în privinţa formei de guvernământ.
După cum se arată pe blogul Principelui Radu, care publică o relatare semnată de Aurel V. Zgheran, întâlnirea a reprezentat o dezbatere a proiectului reformei constituţionale, în contextul anulării efectelor loviturii de stat din 30 decembrie 1947. În expozeurile lor, invitaţii au configurat legitimitatea şi necesitatea îndreptării istorice, cu argumentul că abdicarea regelui şi promulgarea republicii s-au făcut sub presiune şi şantaj, iar românii nu au fost întrebaţi niciodată ce formă de guvernământ vor. Atât în anul 1947, cât şi la adoptarea Constituţiei din 1991, apoi la revizuirea ei, în 2003, românii nu s-au pronunţat în această privinţă.
ANRM consideră că întrebarea “Monarhie sau Republică” nu mai poate fi ocolită la următoarea revizuire a Constituţiei. Evitată sau neasumată din diferite motive ori interese, de către unii politicieni, această întrebare devine în opiniile celor prezenţi la eveniment, inevitabilă, legitimă şi necesară.
Printre cei care au vorbit în cadrul dezbaterilor s-au aflat prof. dr. Nicolae Constantinescu (medic chirurg, primul care a operat răniţii în zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, din Piaţa Universităţii), Lucia Hossu Longin, Călin Popescu Tăriceanu, Constantin Marţian (preşedintele Alianţei Civice şi membru în Consiliul Director al ANRM), Ion Caramitru, Diana Mandache (istoric specializat în regalitatea europeană), Nicolae Noica (profesor inginer, fost ministru al Lucrărilor Publice în timpul Convenţiei Democratice), Andrei Dimitriu (directorul Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti), Horaţiu Buzatu (membru PNL, consilier al Ministerului Culturii), Sorin Dumitrescu (pictor, membru corespondent al Academiei Române).