Drepturile lucrătorilor români din Marea Britanie, sacrificate. România de acord cu planul UE privind Brexitul

Prezent la Bruxelles în ajunul unui summit crucial pentru viitorul UE, Cioloş s-a declarat de acord cu mecanismul de emergenţă care permite Londrei să anuleze ajutoarele sociale pentru muncitorii din alte ţări europene.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Dacian Cioloş a anunţat marţi, la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, că este de acord că în cazul drepturilor lucrătorilor şi a ajutoarelor sociale să se instituie un mecanism de emergenţă "clar definit şi uşor mobilizat", dar care să fie o excepţie, nu o regulă, aplicabil doar în cazul Marii Britanii, relatează hotnews.

"Suntem de acord cu un mecanism de emergenţă care poate fi clar definit şi poate fi uşor mobilizat. Acest mecanism va trebui să fie o excepţie şi nu o regulă şi trebuie limitat doar în cazul Marii Britanii, aceasta este poziţia României", a declarat Cioloş.

Amintim că planul propus de UE Marii Britanii, pentru a o convinge să nu iasă din UE, îi afectează în mod direct pe românii care merg să lucreze în UK, căci prevede că britanicii vor avea dreptul să aplice o nouă regulă de tip "frână de urgenţă." Cu alte cuvinte, Londrei i se va permite anularea pentru o perioadă de 4 ani a ajutoarelor sociale pentru muncitorii migranţi din alte ţări europene, dacă va obţine aprobarea statelor membre.

În acest context, Cioloş, care s-a declarat de acord cu această propunere, a precizat marţi la Bruxelles ca mecanismul trebuie să fie aplicat doar din momentul în care se decide asupra lui şi să vizeze limitarea doar a anumitor ajutoare sociale.

"Am constatat că avem puncte de vedere similare în ceea ce priveşte Regatul Unit-Uniunea Europeană şi mai ales pe aspectele privind drepturile sociale ale lucrătorilor. Punctele de vedere pe soluţiile pe care le vedem la solicitările Marii Britanii converg (...). Unele din interogaţiile României sunt cum să facem să păstram regulile privind libera circulaţie a lucrătorilor şi drepturile sociale conform a ceea ce prevede Tratatul şi am constatat că aici PE are acelaşi punct de vedere. Deci, în măsura în care deciziile Consiliului European vor ajunge la Parlament, înţeleg că Parlamentul va susţine şi punctul de vedere pe care îl are şi România.", a mai declarat Cioloş.

La rândul său, preşedintele PE, Martin Schultz a declarat că în urma întrevederii cu Dacian Cioloş a constatat că "Parlamentul European este pe aceeaşi lungime de undă cu planul Guvernului României."

"Ce ar putea să bucure mai mult Parlamentul European decât să constate ca premierul României este absolut pe aceeaşi lungime de undă cu Parlamentul European şi că mergem împreună în aceeaşi direcţie?", a declarat Martin Schulz.

Recomandăm şi Veste bună, veste rea? Juncker: "Punem capăt MCV pentru România în cursul mandatului acestei Comisii Europene"

Reamintim că discuţiile lui Cioloş cu Schultz precum şi recentele discuţii ale preşedintelui Iohannis cu şeful Consiliului European, Donald Tusk prefigurează summitul UE din 18-19 februarie, considerat un summit crucial pentru viitorul Europei. Practic, statele membre UE vor fi chemate să agreeze planul propus de PE Marii Britanii, plan care va afecta în mod special ţările est-europene care au mulţi cetăţeni plecaţi la muncă în UK.

Fiecare ţară a purtat negocieri, polonezii anunţând de exemplu, la finele anului trecut, că vor accepta limitarea dreptului migranţilor dacă Londra va milita pentru o prezenţă sporită a NATO în centrul Europei. Nu este limpede ce a cerut România, însă Martin Schulz i-a promis ieri premierului Cioloş ridicarea MCV-ului (faimosul Mecanism de Cooperare şi Verificare pe justiţie atât de detestat de PSD).

Dincolo de negocieri, acceptarea mecanismului de emergenţă, pe lângă faptul că va introduce discriminări pe piaţa muncii între cetăţeni poate crea şi un precedent periculos, căci şi alte ţări ar putea în viitor să-şi condiţioneze rămânerea într-o Uniune Europeană copleşită de probleme şi de refugiaţi, de aplicarea unor mecanisme similare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne