Brexitul. Cioloş cere soluţii pentru lucrătorii români din Marea Britanie. Junker vorbeşte de ridicarea MCV

În timp ce premierul Cioloş cere asigurări că românii aflaţi la muncă în Marea Britanie nu vor fi afectaţi de planul Bruxelles-ului pentru păstrarea britanicilor în UE, Junker flutură perspectiva ridicării MCV, lucru dorit cu ardoare de PSD.
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)
Loredana Diacu
15.02.2016

România doreşte să se găsească cele mai bune soluţii pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, a declarat luni premierul Dacian Cioloş, la Bruxelles, precizând că la Consiliul European unde se va discuta planul propus de Bruxelles pentru evitarea Brexitului, ţara noastră doreşte ca anumite lucruri legate de situaţia lucrătorilor în Marea Britanie să fie clar precizate, relatează Hotnews.

"Sunt câteva lucruri pe care România le vrea precizate şi, cu siguranţă, în cursul reuniunii Consiliului, aceste lucruri vor fi precizate, legat de modul în care ar urma să se aplice acel mecanism de salvgardare. Pe noi ne interesează să fie clar aplicat în situaţii excepţionale, care să fie identificate pe baza unor analize foarte obiective, să fie aplicat pe termen cât mai scurt. La fel, celălalt subiect legat de alocaţiile pentru copii. Şi acolo, noi ne dorim ca acest mecanism să fie aplicat doar de acum înainte, să se aplice la cei care urmează să vină la muncă de acum înainte. Sunt câteva lucruri care vor fi discutate la Consiliu", a precizat Cioloş, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Reamintim că planul propus de UE Marii Britanii îi afectează în mod direct pe românii care merg să lucreze în UK, căci prevede că britanicii vor avea dreptul să aplice noua regulă de tip "frână de urgenţă." Cu alte cuvinte, Londrei i se va permite anularea pentru o perioadă de 4 ani a ajutoarelor sociale pentru muncitorii migranţi din alte ţări europene, dacă va obţine aprobarea statelor membre.

Cioloş a mai precizat că acest subiect va fi abordat şi la Bucureşti, luni după-amiază, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis, care va reprezenta România la Consiliul European din 18-19 februarie.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a precizat că prestaţiile sociale ar trebui să continue să se aplice pentru lucrătorii aflaţi deja în Marea Britanie, în timp ce pentru cei care vor veni de acum înainte "rămâne de văzut".

Junker a mai afirmat, după întâlnirea avută cu premierul Dacian Cioloş, că România poate scăpa de Mecanismul de Cooperare şi Verificare înaintea Bulgariei.

"În timpul acestui mandat, acestei Comisii, vom pune capăt mecanismului de cooperare şi verificare care vizează România şi Bulgaria. Este evident că acest mecanism şi-a îndeplinit scopul, s-a rezolvat problema implementării sale, trebuie să trecem mai departe. În orice caz, voi face tot ce pot, sunt convins de progresele adevărate pe care România le-a făcut, pentru a accelera acest proces. Sunt foarte mulţumit de noul Guvern român", a declarat Jean-Claude Juncker, citat de Mediafax, în cadrul conferinţei de presă pe care susţinut-o luni, la Bruxelles, cu premierul Dacian Cioloş.

Reamintim că, în paralel cu întâlnirea lui Iohannis cu Tusk de la Bucureşti, liderii ţărilor din grupul Vişegrad - Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria - se întâlnesc la Praga pentru o poziţie comună privind "afacerea Brexit". Statele est-europene vor garanţii că nu li se va permite şi altor ţări UE să limiteze drepturile migranţilor est-europeni, după modelul Marii Britanii şi fiecare îşi va negocia cât mai bine sprijinul de care Bruxelles-ul are nevoie pentru a-i ţine pe britanici în UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor