Băsescu, despre Brexit: "Ceea ce pare a accepta la acest moment România este incorect!" (Video)
alte articole
În contextul apropierii summitului UE la care statele membre ar trebui să ajungă la un acord asupra planului Bruxelles-ului pentru a evita Brexitul şi a recentei vizite la Bucureşti a preşedintelui Parlamentului European, Donald Tusk, fostul şef al statului, Traian Băsescu, a declarat marţi că anumite condiţii puse de Marea Britanie pentru a nu ieşi din UE, sunt de neacceptat pentru România.
Prin acceptarea "şantajului" pe care îl practică premierul britanic David Cameron, s-ar crea un precedent periculos nu doar împotriva românilor care lucrează în străinătate ci şi împotriva viitorului Europei în ansamblu său, a opinat Băsescu.
"Înţeleg că Donald Tusk a avut discuţii cu preşedintele Iohannis legat de celebrul Brexit, tentativa, sau şantajul pe care îl practică David Cameron legat de ieşirea din UE dacă nu i se satisfac nişte cerinţe. Trebuie să recunosc că sunt de acord cu parte din solicitările Marii Britanii, cele care se referă la creşterea competitivităţii, cele care se referă la o mai puternică liberalizare a comerţului. Cele care se referă la reducerea cheltuielilor de funcţionarea a UE, care s-a transformat într-un monstru birocratic.
Dar niciodată nu voi putea fi de acord ca cetăţenii români să nu aibă tratament egal, din punct de vedere al tratatelor europene, din punct de vedere al beneficiilor sociale, cu cetăţenii Marii Britanii atunci când cetăţenii români se duc la muncă în Marea Britanie", a declarat Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă după Consiliul Executiv Naţional al Mişcării Populare.
Liderul MP a declarat că, din ceea ce transpare din comunicatele oficiale, se pare că avem de a face cu o cedare din partea României, "o cedare care vizează amânarea beneficiilor sociale pentru cetăţenii români care se duc la muncă în Marea Britanie", o cedare a cărei durată nu este precizată niciunde şi poate fi prelungită oricât.
"Sigur, ce transpare din comunicatele, din mesajele oficiale, este că ar fi o suspendare pe timp scurt a acordării beneficiilor sociale pentru cetăţenii români care s-ar duce să muncească în Marea Britanie. Dar acest timp scrut nu este definit. Eu nu stiu cum îl defineşte David Cameron şi tratatele Uniunii Europene vorbesc de tratamentul egal. Marii Britanii îi plac medicii din România, îi place să primească asistenţi medicali din România, îi place să primească specialişti IT din România, constructori din România, nu are dreptul statul român să cedeze din acest punct de vedere în relaţia cu Marea Britanie", a declarat Băsescu.
Acesta a atras atenţia asupra faptului că acceptarea unui tratament discriminatoriu al românilor pentru evitarea ieşirii Marii Britanii din UE (ieşire în care fostul preşedinte nu crede) nu este doar inacceptabilă ci ar crea şi un precedent periculos.
"Am mai spus-o, dacă se trage concluzia că trebuiesc găsite nişte soluţii (...) dacă e vorba de nişte cheltuieli, se pot găsi alte zone decât sacrificarea cetăţenilor români care se duc la muncă în Marea Britanie. De exemplu, chiar în contribuţiile pe care Marea Britanie le varsă la bugetul UE, se pot găsi acolo zone de compensare dacă este cumva o sarcină financiară foarte mare pentru Marea Britanie. Dar ceea ce pare a accepta la acest moment România este incorect!
Acest precedent nu trebuie acceptat, căci odată acceptat de România pentru Marea Britanie, or să vină şi alte state. Or să facă şi alţii ameninţări cu ieşirea şi dacă nu sunteţi de acord să reducem sau să tratăm discriminatoriu cetăţenii români noi plecăm din UE. Vă spun eu că nu pleacă nimeni! Marea Britanie ar avea enorm de pierdut dacă iese din UE. Ce-i drept, şi Uniunea Europeană ar fi mai slabă şi economic, şi militar şi cultural s.a.m.d.", a declarat fostul preşedinte.
Băsescu a mai adăugat că acest tip de abordare "ori sunteţi de acord să reduc beneficiile sociale pentru cetăţenii voştri şi să îi tratez drept cetăţeni de mâna a doua, ori dacă nu, eu plec", nu poate fi acceptat de România.
O astfel de abordare nu este doar împotriva cetăţenilor români ci împotriva viitorului Europei, căci va deschide uşa discriminării între cetăţenii UE şi vă asigur că după Marea Britanie vor urma şi alţii dacă se creează acest precedent."