Donald Tusk trage un semnal de alarmă. "Acesta este un moment critic. În joc este viitorul UE" [video]

Şeful Consiliului European, Donald Tusk, a avut luni o întrevedere cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu puţin timp înainte de summit-ul UE din 18-19 februarie, un summit care se anunţă a fi crucial pentru viitorul Uniunii.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
15.02.2016
Se încarcă player-ul...

Aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, şeful Consiliului European, Donald Tusk, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis, că discuţiile de astăzi fac parte din runda finală de consultări înainte de Consiliul European, un summit extraordinar de important pentru Uniune.

"Va fi un Summit crucial, cu cele mai mari două provocări la adresa viitorului Uniunii Europene de pe agendă, statutul de membru al Regatului Unit în Uniunea Europeană şi criza migraţiei. Nu ne putem permite să eşuăm pe niciunul din aceste subiecte", a declarat Donald Tusk.

Brexitul

"Voi începe cu Marea Britanie. Negocierile acestea sunt dificile, dar extrem de importante. În joc se află statutul de membru al Marii Britanii în Uniunea Europeană, o chestiune asupra căreia numai poporul britanic va putea decide. În joc este şi viitorul UE, unde va trebui să decidem cu toţii, şi unde nu putem şi nu vom face compromisuri asupra libertăţilor şi valorilor fundamentale. În acest spirit, am elaborat propunerea mea pentru un nou acord pentru Marea Britanie în UE.

Există o serie de chestiuni politice rămase nerezolvate, pe care va trebui să ne punem de acord. Acestea includ chestiunile referitoare la schimbarea tratatului, un aşa-numit mecanism de tip "frână de urgenţă" pentru ţările care nu sunt în zona euro, mecanismul de salvgardare, accesul la beneficii sociale şi, de asemenea, noţiunea unei Uniuni mai integrate", a explicat Donald Tusk.

Preşedintele Consiliului European consideră că, în România, ca şi în alte ţări UE, chestiunea beneficiilor sociale continuă să fie una dintre cele mai importante.

"Vă asigur că propunerea cu care am venit este justă şi echilibrată! Mecanismul de salvgardare, cu privire la accesul la prestaţii sociale nu este destinat să se aplice cetăţenilor UE care lucrează în acest moment în Marea Britanie. Această propunere protejează libertatea de mişcare şi ajută, în acelaşi timp, Marea Britanie să îşi rezolve îngrijorările pe care le are cu privire la accesul la beneficii sociale", a adăugat Donald Tusk.

După discuţiile sale de astăzi cu preşedintele Iohannis, cu premierul britanic David Cameron şi cu preşedintele francez Francois Hollande, şi înaintea întâlnirilor sale cu premierul grec Alexis Tsipras, cu premierul ceh Bohuslav Sobotka şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Donald Tusk are un singur comentariu:

"Acesta este un moment critic. Este timpul să începem să ascultăm argumentele celorlalţi mai mult decât le ascultăm pe ale noastre! E natural ca în negocieri, poziţiile să devină mai ferme pe măsură ce ne apropiem de momentul deciziei, dar riscul de rupere este real, deoarece acest proces este cu adevărat foarte fragil. Trebuie să îl abordăm cu atenţie. Ceea ce s-a rupt, nu poate fi reparat".

Criza migranţilor

"Mă voi referi pe scurt la migraţie, aspect pe care l-am discutat azi cu Preşedintele Iohannis. Criza migraţiei, cu care ne confruntăm acum, ne testează uniunea până la limită. În această săptămână, îmi doresc ca liderii să se angajeze într-o discuţie sinceră cu privire la locul unde ne aflăm pe toate elementele de strategie. Cel mai important este protecţia frontierelor noastre externe, pentru a controla afluxul de migranţi. Similar, trebuie să accelerăm revenirea migranţilor din motive economice.

Trebuie să creştem asistenţa umanitară la adresa ţărilor vecine Siriei, trebuie să ne asigurăm că acordul nostru cu Turcia funcţionează şi duce la o scădere semnificativă a numărului de sosiri, ceva ce încă aşteptăm să se întâmple. Trebuie să ne ocupăm urgent de situaţia umanitară a migranţilor din Grecia şi a celor de pe ruta Balcanilor de Vest. Prin urmare, mă tem că avem foarte mult de lucru", a punctat şeful Consiliului European.

În final, Donald Tusk a subliniat că, împreună, ca o uniune, va trebui să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a depăşi toate provocările şi a mulţumit României pentru abordarea sa "constructivă", care ar trebui "să ne permită să mergem mai departe împreună".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor