Tusk: Schengen va cădea în câteva luni dacă nu este controlată criza refugiaţilor

Un oficial UE de rang înalt a avertizat că nerezolvarea crizei refugiaţilor ar putea duce la eşuarea Uniunii ca proiect politic. Declaraţia are loc în condiţiile în care ministrul german de Externe a declarat că închiderea graniţelor ţării sale nu este o soluţie.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat marţi în Parlamentul European că statele membre UE mai au la dispoziţie doar “câteva luni” pentru a rezolva criza migraţiei, avertizând că eşecul rezolvării acestei probleme ar putea rezulta în prăbuşirea zonei Schengen.

“Nu avem la dispoziţie mai mult de două luni pentru a aduce lucrurile sub control”, a precizat Tusk, adăugând că acordul Schengen va cădea altfel.

Tusk a mai declarat că UE va “eşua ca un proiect politic” dacă blocul de 28 de naţiuni nu îşi va controla în mod corespunzător graniţele externe.

UE se chinuie să facă faţa unui val de peste 1 milion de refugiaţi – majoritatea au depus cerere pentru azil în Germania – care au pătruns pe teritoriul blocului. Mulţi dintre aceşti refugiaţi provin din ţări zguduite de război din Orientul Mijlociu, Africa sau Asia.

Închiderea graniţelor este inevitabilă?

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat marţi jurnaliştilor că închiderea graniţelor celor mai populate ţări ale UE nu va rezolva criza migraţiei, făcând referire la o scrisoare semnată de mai mulţi oficiali germani care au cerut aplicarea unor astfel de măsuri.

“Va garantez că o soluţie la această criză nu va fi obţinută prin închiderea graniţei”, a susţinut Steinmeier, conform Deutsche Welle.

Steinmeier a adăugat că singura cale pentru a gestiona criza este prin implementarea corectă a unui program de redistribuire a refugiaţilor pe cuprinsul UE, împreună cu securizarea graniţelor externe ale blocului.

În plus, el a făcut referire la un controversat pachet de ajutoare financiare în valoare de 3 miliarde de euro promis Turciei şi care a fost amânat de Italia.

Marţi, 44 de legiuitori din Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului Angela Merkel şi din Uniunea Social-Creştină Bavareză au trimis o scrisoare cancelarului german în care i-au cerut să se întoarcă la “implementarea strictă a legilor existente”.

Totuşi, Steinmeier – făcând referire la acea scrisoare – a menţionat că astfel de măsuri nu vor fi luate în considerare înainte ca Berlinul să afle rezultatul consultaţiilor cu Austria, care implementează măsuri pentru a-şi consolida graniţele.

Politicienii germani înfruntă o presiune tot mai mare pentru a rezolva criza refugiaţilor, în special în condiţiile în care atacurile sexuale asupra a zeci de femei din oraşul Koln în ajunul Anului Nou au fost comise, aparent, de migranţi nord-africani.

Atacurile teroriste din Paris din noiembrie 2015, în care au fost ucise 130 de persoane, au declanşat de asemenea temeri că un atac similar ar putea fi desfăşurat în Germania, ţinând cont că un număr mare de migranţi provin din ţări unde operează grupul terorist Statul Islamic care, aparent, şi-a asumat răspunderea pentru atentatele din Franţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe