Şpagă de zeci de mii de euro pentru un aviz. Afacerist bucureştean, prins în flagrant de DNA

Directia Nationala Anticoruptie - DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.07.2024

Procurorii DNA au reţinut un om de afaceri acuzat de trafic de influenţă. Ar fi cerut 70.000 de euro de la un alt afacerist căruia i-a promis că îi poate intermedia avizul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) pentru un turn de 15 etaje pe care compania intenţionează să-l construiască în Sectorul 1.

Conform G4Media care citează surse, omul de afaceri este Cezar Verziu, cofondator „Fabrica de Sandwichuri”, din Capitală.

Redăm comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 03 iulie 2024, a unui inculpat, persoană fizică, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În luna iunie 2023, inculpatul ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 33.500 euro (1.000 euro/metru de înălţime, începând de la înălţimea de 46 m, având în vedere că solicitarea omului de afaceri era pentru construirea unui imobil cu înălţimea de 79,50 m), pentru a-şi trafica presupusa influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor persoane din conducerea Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR) şi că-i va determina pe aceştia să emită cu celeritate un aviz necesar edificării unui proiect imobiliar pe raza municipiului Bucureşti.

Ulterior, pretenţiile inculpatului ar fi crescut, astfel că, în perioada 01-03 iulie 2024, acesta ar fi pretins de la aceeaşi persoană suma de 70.000 euro, bani pe care i-ar fi primit în data de 03 iulie 2024, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 04 iulie 2024 inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor