Valentin Mircea, despre adevărata lovitură de stat: Graţierile dorite de PSD/ALDE
alte articole
Aleşii niciunei ţări nu au un mandat în alb, să decidă ce vor ei. Iar dacă o fac, depăşindu-şi mandatul, aceasta va fi o lovitură de stat, opinează, pe Facebook, Valentin Mircea, cel ce a condus Corpul de Control al premierului Cioloş. Postarea lui Mircea este făcută în contextul în care, huiduit de zeci de mii de români, liderul PSD, Liviu Dragnea l-a acuzat pe Iohannis că s-a pus în fruntea unei mineriade şi că asistăm la începutul unei lovituri de stat.
Redăm postarea lui Valentin Mircea:
România este o democraţie reprezentativă. Asta înseamnă că cei aleşi de cetăţeni merg în parlament cu un mandat reprezentat de programul lor de guvernare. Nimic altceva. Mandatul este presupus a fi dat în numele oricărui cetăţean, fie că a fost sau nu la vot. În mod simetric, orice cetăţean poate să ceară socoteală parlamentarilor care decid ceva peste mandatul acordat.
În programul de guvernare al PSD şi al ALDE nu apare nimic de genul amnistierii/graţierii unor deţinuţi/condamnări, deci nu există mandat în acest sens.
Dacă majoritatea PSD/ALDE decide totuşi graţierea, depăşind mandatul, consecinţa este că aceasta îşi pierde legitimitatea şi trebuie să demisioneze.
Repet, deci: parlamentarii niciunei ţări nu au un mandat în alb, să decidă ce vor ei, de exemplu ca toţi oamenii să fie blonzi sau să meargă sărind într-un picior. Orice astfel de decizie trebuie să fie însoţită de o demisie a celor care o iau.
Altfel, România devine o democraţie nereprezentativă. Şi asta este o adevărată lovitură de stat", scrie, pe Facebook, fostul şef al Corpului de Control al premierului.
Reamintim că Ministerul Justiţiei a lansat două proiecte de ordonanţe văzute de DNA, Parchetul General, CSM etc., drept lovituri grele la adresa luptei anticorupţie. Una dintre acestea vizează graţieri parţiale - acordate de-a valma corupţilor, violatorilor, pedofililor etc. dacă sunt bătrâni, bolnavi sau au copii mici în întreţinere - iar alta mutilează Codul Penal, minând instituţia denunţătorului, redefinind abuzul în serviciu în favoarea "abuzatorilor" etc.
Revoltaţi de acest demers, zeci de mii de români au ieşit duminică în stradă atât în Bucureşti cât şi în alte oraşe ale ţării şi diaspora. La protestul din Capitală şi-a făcut apariţia şi preşedintele Iohannis, care s-a declarat indignat că "o gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept!" Acelaşi preşedinte Iohannis şi-a făcut apariţia cu câteva zile înainte şi la şedinţa în care, potrivit presei, Guvernul voia să adopte pe şest cele două ordonanţe.
Reacţia lui Dragnea nu s-a lăsat aşteptată. Liderul PSD a lansat, duminică seară, un atac virulent la adresa lui Iohannis, denigrându-i, totodată, pe românii care ieri au protestat contra celor două proiecte de ordonanţă asumate de guvernul său.
"M-am întors de la instalarea preşedintelui Americii şi l-am găsit pe preşedintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestaţie neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituţionale şi împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza ordinii de drept.
Preşedintele ţării s-a situat azi în afară legii, vizând avantaje politice personale şi cerând aberaţii constituţionale: retragerea unor ordonanţe, mai ales a unora care nu au fost date", a scris Dragnea, pe pagina sa de Facebook.
Faptul că preşedintele a apărut la proteste este "un început de lovitură de stat", a mai susţinut Dragnea, dând "asigurări" că nu-i va mai permite şefului statului "să răstoarne ordinea constituţională, să uzurpe calităţi oficiale intrând abuziv în şedinţele de Guvern sau să incite la dezordine socială şi violenţă.