Şefa UNJR: Iohannis discreditează lupta anticorupţie. A făcut din ea o armă în bătălia politică

Ultima mişcare politică a preşedintelui Klaus Iohannis, declanşarea unui referendum în replică la maşinaţiunile PSD-ALDE vizând Justiţia, nu a fost tocmai apreciată de şefa UNJR, Dana Gîrbovan, care reproşează faptul că lupta anti-corupţie a fost transformată într-o armă în bătăliile politice.
Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Intenţia preşedintelui Klaus Iohannis de a face un referendum pentru "continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice" relativizează legea şi discreditează lupta anticorupţie, pentru că face din ea, dintr-un instrument de aplicare a legii, o armă în bătălia politică, a acuzat marţi, pe contul său de Facebook, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan.

"Din punct de vedere juridic, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie una ce ţine strict de aplicarea legii. Cu alte cuvinte, există un cadru legislativ şi instituţii ce sunt dedicate luptei împotriva corupţiei. Să înţeleg că Preşedintele Iohannis doreşte să întrebe poporul dacă vrea în continuarea respectarea şi păstrarea acestui cadru legislativ? Adică întrebăm poporul dacă legile mai trebuie respectate în România?", a declarat Dana Gîrbovan.

Mai departe, şefa UNJR a subliniat că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale, chiar dacă referendumul este consultativ, rezultatul acestuia este obligatoriu. Printr-o decizie anterioară, Curtea a constatat că "reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale".

"În anticiparea consecinţelor referendumului, trebuie pornit de la premisa că rezultatul acestuia este incert. Ca atare, poporul poate răspunde la fel de bine DA sau NU. Pentru că dacă este cert că se va răspunde DA, ce rost are să cheltui din banii publici peste 20 de milioane de euro, cât s-au cheltuit în 2012, o sumă echivalentă cu bugetul anual alocat Înaltei Curţi? Iar în ipoteza unui răspuns NU, cum va armoniza Preşedintele voinţa poporului de suprimare a luptei împotriva corupţiei cu obligativitatea respectării legii?", întreabă Dana Gîrbovan.

Şefa UNJR susţine că, din păcate, problemele ridicate mai sus nu fac altceva decât să arate că lupta anti-corupţie a devenit un slogan, iar justiţia continuă să fie folosită ca armă în bătăliile politice.

"Profit însă de interesul arătat de Preşedintele Iohannis pentru apărarea independenţei justiţiei şi îi propun un referendum în care să întrebe cetăţenii dacă doresc să se clarifice implicarea serviciilor secrete în justiţie ori lămurirea modului în care instanţele de judecată au devenit "câmp tactic" pentru SRI", a afirmat Dana Gîrbovan.

Iar până când un astfel de referendum va fi iniţiat, şefa UNJR a reiterat cererea adresată Preşedintelui Iohannis de a face toate demersurile pentru a declasifica deciziile secrete CSAT prin care, într-un mod ce contravine Constituţiei şi legii, serviciilor de informaţii, cu precădere SRI, li s-au dat competenţe extinse, care s-au materializat inclusiv prin acele "echipe mixte operative" formate din procurori şi agenţi SRI, al căror mod concret de acţiune nu a fost încă lămurit.

Reamintim că, indignat de cele mai recente demersuri ale PSD-ALDE în domeniul justiţiei - modificarea Codurilor Penale şi graţierea - preşedintele Klaus Iohannis a demarat procedurile pentru declanşarea unui referendum naţional, astfel încât poporul să-şi exprime voinţa cu privire la "continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne