Dr. Dan Prelipceanu: Congresul promovează integrarea doctorilor de medicină generală în psihiatrie
alte articole
Una dintre principalele teme abordate la Congresul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie de la Bucureşti a fost integrarea doctorilor de medicină generală în psihiatrie pentru a putea oferi la timp îndrumare şi tratamente adecvate pacienţilor care nu ajung prea repede să fie consultaţi de un specialist.
"Congresul promovează o idee principală care e expusă de tematica generală şi anume integrarea medicilor de medicină generală în serviciile de psihiatrie. Aceasta înseamnă că noi dorim să-i atragem, măcar pe o parte din medicii de familie, în demersul de a se implica în diagnosticarea precoce, în tratarea şi monitorizarea tratamentelor de durată din domeniul psihiatriei pentru că marile boli psihiatrice sunt cu evoluţie îndelungară care necesită uneori tratament pe durata întregii vieţi. În România, structurile alternative spitalizării fiind cvasiabsente, serviciile de după spital limitându-se doar la cabinete de psihiatrie din policlinici, bolnavii sunt privaţi de servicii adecvate", a declarat, într-un interviu acordate pentru Epoch Times, dr. Dan Prelipceanu, şeful Catedrei de Psihiatrie a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
Prelipceanu a mai declarat că se încearcă găsirea unei soluţii de compromis prin implicarea doctorilor de medicină generală în acest demers. Este vorba despre medicii de familie, în care comunitatea are încredere, şi care ar trebui să intervină în cazul persoanelor cu probleme psihice. Medicilor de familie li se va oferi training pentru a le putea oferi sprijin la timp celor care au boli psihice şi care s-ar putea sinucide dacă nu se iau măsuri la timp.
Aflaţi amănunte din interviul video despre problemele românilor cu alcoolul şi costurile pe care le presupune tratarea acestora.
Declaraţia dr. Prelipceanu a fost făcută la Congresului Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie, care are loc în perioada 10-13 aprilie, la Palatul Parlamentului din Capitală şi la care Epoch Times este partener media. La Congres, iau parte la dezbateri peste 2.000 de specialişti şi tineri profesionişti din domeniul sănătăţii publice, îngrijirii primare, medicinei generale, sănătăţii mintale şi managementului sanitar din întreaga lume.
Bucureştiul a fost ales pentru prima dată în acest an de Asociaţia Mondială de Psihiatrie pentru a găzdui un congres de asemenea anvergură.
Organizarea Congresului în România constituie o oportunitate unică din perspectiva proiectelor integrative naţionale şi zonale anticipate. În plus, dincolo de programul ştiinţific bogat, Congresul oferă ocazia unui dialog direct cu specialişti şi este un prilej de informare asupra noilor produse şi servicii din domeniu (registru medical electronic, telemedicină, e-card-uri portabile etc.).
Tema Congresului este "Primary Care, Mental Health & Public Health: The Catalytic Role of Information & Communication Technology" (n.r. „Îngrijirea medicală primară, sănătatea mintală şi integrarea sănătăţii publice: rolul catalitic al informaţiei şi tehnologiei comunicaţiei”). În premieră, se va pune accent pe promovarea şi protejarea sănătăţii, pe prevenţia bolilor şi pe sistemele de sănătate, pe evidenţierea importanţei comorbidităţilor pe agenda Naţiunilor Unite, pe rolul integrativ şi catalizator al tehnologiei informaţiilor şi comunicării, pe importanţa convergenţei direcţiilor de dezvoltare ale ţărilor din Europa de sud-est şi Eurasia.
Au mai fost abordate teme de interes, cum ar fi parteneriatul transdisciplinar între îngrijirea primară, sănătatea publică şi asociaţiile profesionale de psihiatrie.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Mondială de Psihiatrie, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Asociaţia Română de Sănătate Publică şi Management Sanitar, în parteneriat cu Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii.
Au transmis Lidia Melinte şi Eugen Horoiu