Doi puşcaşi marini sunt prinşi în lupta dintre India şi Italia

BARI, Italia - Pe 15 februarie 2012, doi puşcaşi marini italieni, aflaţi la bordul unei cisterne petroliere în largul coastei Kerala, India, au reperat un vas pirat. Massimiliano Latorre şi Salvatore Girone, a căror sarcină era să păzească cisterna petrolieră italiană, au tras înspre vasul care se apropia şi au omorât doi oameni.
Dar acela nu era un vas pirat, era o simplă navă de pescuit, iar Latorre şi Girone au fost acuzaţi de crimă.
Reţinuţi în India, ei au fost trataţi bine, din moment ce incidentul este considerat în general drept o greşeală. Autorităţile indiene au fost reticente şi nu au promis că oamenii nu vor fi condamnaţi la moarte.
Puşcaşii marini au primit permisiunea de a-şi vizita familia din Italia de Crăciun. Ei au promis să se întoarcă în India şi s-au ţinut de cuvânt. În februarie, guvernul indian le-a acordat din nou permisiunea de a merge în Italia, pentru a vota în alegerile generale.
Guvernul italian a decis de data aceasta că îi va reţine pe Latorre şi Girone în Italia. Diplomaţii indienii şi-au exprimat indignarea, iar guvernul italian şi-a retras decizia din cauza presiunii. În Italia a început în acel moment o dezbatere mediatizată pe larg pentru a stabili dacă era mai bine ca Latorre şi Girone să fi fost reţinuţi în Italia.
Relaţiile indiano-italiene atârnă în balanţă.
Italia se află "pe un drum dificil" din punct de vedere legal
Paola Gaeta, director al Academiei Geneva pentru drept umanitar internaţional şi drepturile omului, a scris într-un e-mail pentru The Epoch Times că decizia de a trimite puşcaşii marini înapoi în India "contravine prevederilor constituţionale [italiene] şi Convenţiei Europene a Drepturilor Omului."
Ea a comparat cazul lor cu cel al lui Pietro Venezia, un cetăţean italian, care urma a fi extrădat în Statele Unite pentru un proces de crimă.
"Curtea Supremă de Justiţie din Italia a considerat că [extrădarea] contravine prevederilor constituţionale", a declarat Gaeta, din moment ce legile italiene interzic extrădarea către ţări care aplică pedeapsa cu moartea – chiar dacă în cazul lui Venezia Statele Unite au garantat că pedeapsa cu moartea nu va fi folosită.
Este foarte puţin probabil ca puşcaşii marini să fie condamnaţi la pedeapsa cu moartea în India, dar posibilitatea teoretică marchează decizia Italiei drept neconstituţională, a spus Gaeta.
Ministrul indian de Externe Salman Khurshid a declarat într-o audiere parlamentară că acest caz "nu ar intra în categoria aspectelor care atrag pedeapsa cu moartea", în conformitate cu postul indian NTDTV.
Dar Khurshid nu a putut garanta acest lucru, deoarece nu este în puterea lui.
Ministrul indian de Justiţie Ashwani Kumar a spus că pedeapsa cu moartea nu poate fi exclusă cu certitudine absolută, potrivit agenţiei italiene de presă ANSA.
Multe ziare italiene au raportat că tribunalul special din New Delhi, care va judeca puşcaşii marini, nu ar avea puterea de a condamna pe cineva la moarte, dar Times of India a raportat pe 30 martie că "problema privind cine merită pedeapsa capitală rămâne la [discreţia] judecătorilor."
Tribunalul special nu a fost încă stabilit, a raportat Reuters pe 2 aprilie.
Avocatul italienilor, Diljeet Titus, a declarat pentru Reuters: "Guvernul a tras de timp, spunând că iau măsuri pentru a forma acest tribunal special. Dar ei nu au făcut nimic până acum. "
Guvernul italian a susţinut că a primit asigurări de la diplomaţii indieni că italienii nu vor fi executaţi. Guvernul italian a declarat că a câştigat această concesie când a luat decizia de a nu-i reţine pe puşcaşii marini în Italia, dar această asigurare a fost pusă sub semnul întrebării.
Decizia de a-i preda pe italieni a atras o ploaie de critici asupra guvernului italian, iar ministrul italian de externe, Giulio Terzi, a demisionat în semn de protest - deşi motivele privind demisia sa au fost puse la îndoială de unii, considerându-le o manevră care i-ar putea aduce alte avantaje politice.
Raportat la Constituţie, Gaeta a declarat că decizia Italiei plasează ţara "pe un drum dificil" din punct de vedere legal.
"Singurul mod posibil [pentru a rezolva problema acum] ... este o mediere internaţională la nivel înalt între cele două ţări", a spus Gaeta.
Păstrarea imaginii Italiei şi sprijinirea relaţiilor italiano-indiene
Relaţiile italiano-indiene au fost grav afectate când Italia a anunţat prima dată că îi va reţine pe Latorre şi Girone în Italia. India i-a interzis ambasadorului italian să părăsească ţara, o restricţie ridicată abia pe 2 aprilie.
Puşcaşii marini au decis, independent de orice decizie a guvernului, să revină în India, dintr-un sentiment de onoare şi datorie faţă de ţara lor, a declarat Michele Emiliano, primarul oraşului italian sudic Bari, de unde provin marinarii.
Emiliano, care păstrează contactul cu familiile lor, a scris pe pagina sa de Facebook pe 22 martie: "Pentru a salva aparenţele ... şi din [proprie] voinţă ... ei s-au întors în această seară în India, lăsând rudele lor îndurerate. "
Primarul i-a numit pe puşcaşii marini drept eroi, care şi-au sacrificat propriile interese pentru a nu "dăuna şi mai mult imaginii italiene şi a submina interesele economice şi internaţionale."
ANSA a relatat cuvintele de despărţire ale lui Girone către soţia şi copiii săi: "Vă iubesc mai mult decât mă iubesc pe mine. Pentru a mă asigura că nimeni nu vă spune că Italia nu se ţine cuvânt, trebuie să mă întorc în India. "
Informaţii de Tara MacIsaac