Doi dintre studenţii răniţi de Vlad Pascu la 2 Mai ar putea rămâne cu sechele medicale pe viaţă. Cum s-ar putea complica procesul

Vlad Pascu (Facebook.com)
Andrei Popescu
26.07.2024

Doi dintre studenţii răniţi în accidentul provocat de tânărul Vlad Pascu la 2 Mai riscă să rămână pe viaţă cu sechele medicale după acest incident, ceea ce poate complica şi mai mult procesul lui Pascu, asupra căruia s-ar putea formula o nouă solicitare de schimbare a încadrării juridice.

Potrivit sursei citate, Cristina-Iuliana I. şi Vlad-Alexandru C. au cerut, prin intermediul avocatului lor, efectuarea unei expertize medico-legale cu privire la numărul zilelor de îngrijiri medicale precum şi o opinie de specialitate referitoare la o posibilă infirmitate permanentă, relatează Fanatik.

“Am avut patru intervenţii chirurgicale până în prezent. Trei la mână şi una la picior. Am avut transplant de nerv. Este o operaţie foarte grea. A durat aproape 10 ore”, a povestit Iuliana, care, în prezent, are o mână imobilizată.

La rândul său, Alexandru le-a spus judecătorilor că viaţa lui s-a schimbat total după accident şi că are coşmaruri în fiecare noapte:

“În urma accidentului, viaţa mea s-a schimbat la 180 de grade. Mi-am pierdut locul de muncă. Recuperarea mea va dura 2 ani, potrivit medicilor. Nu voi putea folosi mâna la munci fizice. Recuperarea va fi de aproximativ 80 %. Nu va fi o recuperare completă. (…) Viaţa mea s-a schimbat total. Îmi este mai greu la facultate. Sunt în ultimul an la facultate. Urmează să susţin licenţa”.

Conform site-ului citat, afirmaţiile celor doi studenţi au fost însoţite de documente medicale care atestă faptul că aceştia ar putea rămâne cu infirmităţi, iar în cazul studentei, că este nevoie de cel puţin încă o intervenţie chirurgicală la mână.

Din punct de vedere juridic, acestea pot face obiectul unei suplimentări a probatoriului doar în măsură în care vor fi incluse într-un raport medico-legal. Documentul va fi întocmit de specialiştii de la INML “Mina Minovici”, după ce instanţa a respins cererea avocatului inculpatului, care ar fi dorit ca acesta să se realizeze la Serviciul de Medicină Legală Constanţa.

De asemenea, realizarea unui raport medico-legal are două consecinţe: pe latură civilă, victimele ar putea solicita despăgubiri mai mari, în timp ce pe latură penală, s-ar putea cere din nou schimbarea încadrării pentru Vlad Pascu, care a ucis două persoane în acelaşi accident de maşină pe care l-a cauzat conducând drogat.

Mai exact, doar pentru rănirea studenţilor, Vlad Pascu riscă o pedeapsă cuprinsă între 6 luni şi 2 ani sau amendă (vătămare corporală) faţă de cea cuprinsă între 3 luni şi un an, la care este încadrat în prezent (lovirea sau alte violenţe).

Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna octombrie, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

În prezent, Vlad Pascu se află în arest preventiv, după ce, în urmă cu câteva zile, magistraţii Tribunalului Constanţa i-au respins contestaţia la decizia Judecătoriei Mangalia de prelungire cu 60 de zile a arestului preventiv.

Reamintim că procesul lui Vlad Pascu a scos la iveală informaţii noi referitoare la vinovaţii morali pentru tragedia din apropierea staţiunii 2 Mai, petrecută în august 2023. Unul dintre ei, statul român, care a arătat dezinteres şi neputinţă în prevenirea tragediei, aşa cum se întâmplă, de altfel, în majoritatea dramelor în care sunt implicaţi consumatorii de droguri.

În ianuarie 2023, Tribunalul Bucureşti a admis cererea DIICOT de renunţare la urmărirea penale referitoare la suspectul Vlad Pascu, prins în anul precedent cu 0,68 grame de cannabis. Procurorii au considerat, la acea vreme, că ”eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfăşurarea procesului penal ar fi disproporţionate prin raportare la gravitatea concretă a faptei, iar cheltuielile ar putea fi canalizate spre cercetarea unor fapte cu urmări mai grave.”

Vlad Pascu nici măcar nu s-a sinchisit să se prezinte la proces şi a primit sentinţa acasă.

Doar că procurorii DIICOT nu au acoperit chiar tot ţambalul cu batista. Potrivit unor informaţii din dosarul accidentului de la 2 Mai, magistraţii au condiţionat renunţarea la urmărirea penală cu obligarea suspectului de a urma un program de consiliere la Agenţia Naţională Antidrog (ANA).

Pascu a nesocotit cu seninătate condiţia impusă de procurorii DIICOT. Mai grav este că nimeni nu l-a mai întrebat pe Vlad Pascu ”de sănătate”, după renunţarea la urmărirea penală. Abia acum o lună, ANA a transmis instanţei o adresă prin care recunoştea că Vlad Pascu nu i-a călcat niciodată pragul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor