DNA-ul Codruţei Kovesi ia la ochi ministerul lui Gabriel Oprea

Panică în ministerul condus de Gabriel Oprea. DNA-ul Codruţei Kovesi instrumentează un dosar care vizează scurgerile de informaţii din MAI - serviciul de informaţii din cadrul ministerului ar fi responsabil de protejarea mai multor persoane vizate de procurorii anticorupţie, dezvăluire stiripesurse.ro, citând o anchetă a ziarului Naţional.
Andrei Pricopie
19.01.2015

alte articole

Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.01.2015

Panică în ministerul condus de Gabriel Oprea. DNA-ul Codruţei Kovesi instrumentează un dosar care vizează scurgerile de informaţii din MAI - serviciul de informaţii din cadrul ministerului ar fi responsabil de protejarea mai multor persoane vizate de procurorii anticorupţie, dezvăluie stiripesurse.ro, citând o anchetă a ziarului Naţional.

Procurorii l-ar fi monitorizat pe fostul ministru de Interne Radu Stroe - proaspăt demisionar din PLR - încă de când era ministru, cu mandat în baza Legii siguranţei naţionale, descoperind astfel legăturile sale cu reţele de criminalitate economico-financiara, unele chiar de sorginte arabă.

Oamenii Codruţei Kovesi ar fi descoperit, de asemenea, şi deturnări de fonduri de la Academia de Poliţie şi ilegalităţi în numirea şi păstrarea în funcţie a unor ofiţeri superiori – inclusiv a lui Liviu Croitorescu, care, potrivit Naţional, ar fi şeful contrainformaţiilor din serviciul secret al MAI "Doi ş’un sfert" ajuns ulterior director general adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Publicaţia citată a dezvăluit că Liviu Croitorescu a fost ani de zile – şi poate încă mai este – şeful celor de la "Doi ş’un sfert", apoi, pentru o scurtă perioadă de timp, la presiunile fostului ministru de Interne, Radu Stroe, acesta a ajuns şeful IPJ Ilfov, având misiunea de a proteja fieful "baronul" PNL Marian Petrache.

Şeful acoperiţilor din MAI a fost propulsat, la începutul lui decembrie 2013, director general adjunct DGA din cadrul MAI, asta după ce titularului respectivei funcţii i s-ar fi făcut vânt în altă parte, ceea ce a ridicat serioase semne de întrebare. Iar la întoarcerea titularului, Croitorescu a rămas ferm şi pe funcţia de la DGA.

De asemenea, potrivit surselor Naţional, mai mulţi ofiţeri SIPI din teritoriu, "cocoloşiţi" de Croitorescu şi folosiţi, în schimb, exclusiv pentru filarea ilegală a unor magistraţi, sunt suspectaţi de implicare în mafia lemnului. Mai exact, de protecţia oferită, contra cost, bineînţeles, unor grupuri infracţionale specializate în "combinaţii" forestiere. Croitorescu nu a folosit respectivele note informative în interes profesional, pe masa procurorilor DNA neajungând nicio sesizare din partea sa, astfel că iar se ridică serioase semne de întrebare cu privire la onestitatea acestuia.

Potrivit sursei citate, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), mai ales în mandatul lui Gelu Oltean, ar fi blocat anchete DNA şi ar fi oferit protecţie informaţională unor şefi şi angajaţi ai MAI. Acum, la conducerea DGIPI a ajuns Nicolae Gheorghe, cel datorită căruia ar fi fost descoperiţi de procurorii DNA cei doi spioni din ministerul condus de generalul Oprea - secretarul general adjunct din MAI, Mihai Şova, şi consiliera lui Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu Popa - acuzaţi că "au divulgat informaţii nedestinate publicităţii."

Procurorii anticorupţie caută să dezmembreze reţeaua care scurge informaţii din structurile MAI şi care afectează astfel diverse anchete ale DNA. Potrivit ziarului Naţional această reţea ar funcţiona încă din mandatele lui Vasile Blaga, iar miniştrii care i-au urmat ar fi reuşit la rândul lor să profite de serviciile acestei reţele - printre aceştia numărându-se Ioan Rus, Radu Stroe şi chiar Gabriel Oprea.

În vizorul DNA ar mai fi şi generalul Sandor (Alexandru) Corneliu, fost ofiţer de Securitate, care a revenit la vârful MAI prin concursuri suspecte, şi Gelu Oltean, suspectat şi el de scurgere de informaţii din MAI către cei urmăriţi de anchetatorii DNA, în perioada în care conducea DGIPI.

Prin instrumentarea acestui dosar, procurorii DNA au spulberat mitul intangibilităţii celor aflaţi sub aripa protectoare a "Doi ş’un sfert". Potrivit surselor celor de la Naţional, sub conducerea lui Nicolae Gheorghe, DGIPI face eforturi să redevină o structură de elită menită să le ofere procurorilor informaţiile şi probele necesare anchetelor.

Dacă procurorii DNA ar avea la dispoziţie întrega bază de date informative a "Doi ş’un sfert" şi ar folosi aceste informaţii în mod operativ probabil că eficacitatea cu care această instituţie combate fenomenul corupţiei va căpăta noi proporţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor