"Începe dansul". Traian Băsescu are de dat explicaţii în peste 20 de dosare penale

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a rămas, după 10 ani de mandat, fără imunitate, astfel că Procurorul General, Tiberiu Niţu, a solicitat săptămâna trecută o situaţie a dosarelor care îl vizează pe acesta. Potrivit unor informaţii obţinute de Realitatea TV, fostul preşedinte este vizat de cel puţin 20 de dosare penale, numai la Parchetul General.

Marea majoritatea a acestor dosare au ca perioadă de referinţă momentul în care Traian Băsescu era primar general al Capitalei şi mai mulţi cetăţeni nemulţumiţi au depus plângeri penale pe numele acestuia. Acum, şeful statului trebuie să meargă în faţa procurorilor şi să dea explicaţii pentru fiecare dintre aceste cazuri.

Însă, inventarul dosarelor lui Traian Băsescu este mult mai mare, în contextul în care DNA şi DIICOT încă nu i-au prezentat lui Tiberiu Niţu situaţia dosarelor penale care îl vizează pe fostul şef de stat.

Procurorul general informa săptămâna trecută că a solicitat o situaţie privind dosarele fostului preşedinte Traian Băsescu, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT, în vederea investigării posibilităţii de reîncepere a urmăririi penale.

După expirarea imunităţii, procurorii Parchetului Curţii Supreme au redeschis deja dosarul în care senatorul PSD Gabriela Firea îl acuza pe Traian Băsescu de şantaj. De asemenea, Niţu anunţa, în luna noiembrie 2014, că, în baza probelor şi a dispoziţiilor Codului de procedură penală, se va lua "în vedere" şi redeschiderea dosarului "Flota".

Adversarul său politic, premierul Victor Ponta, susţinea, în noiembrie 2013, că Traian Băsescu nu va mai fi nimic după 2014, poate doar "vreun inculpat" dacă va fi cazul, în contextul în care îi va expira imunitatea care l-a "salvat" până acum de un dosar în cazul casei din Mihăileanu şi al Flotei şi de care poate ar avea nevoie şi pentru terenul din Călăraşi.