Scandalul francilor elveţieni. Lăzăroiu: Dacă pe corupţi îi mai ridică DNA, de populişti cine se ocupă?
alte articole
Măsurile discriminatorii propuse de politicieni pentru sprijinirea românilor care au credite în franci elveţieni, afectaţi de aprecierea bruscă a monedei elveţiene, l-au îngrijorat pe fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, care observă că, pe lângă corupţie, va trebui să adăugăm şi populismul pe lista bolilor grave ale politicienilor români.
"Odată cu povestea creditelor în franci elveţieni, politicienii români dovedesc încă o dată că sunt gata oricând să intre cu bocancii în tot ce înseamnă libertate economică pentru o mână de voturi. În loc să lase băncile şi clienţii să-şi gestioneze contractele cum cred ei de cuviinţă, ei sar să impună 'soluţii' din afară ca să pozeze în salvatori", a remarcat Sebastian Lăzăroiu.
"Dacă ăsta e nivelul clasei politice din România, înseamnă că suntem pierduţi. Pe lângă corupţie, va trebui să adăugăm şi populismul ca o boală gravă a politicienilor români. Dacă pe corupţi îi mai ridică DNA, de populişti cine se ocupă?", se întreabă fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu.
În contextul în care lideri ai PNL au cerut stabilirea unui curs fix pentru francul elveţian, sau derogarea de la plata creditelor în franci, pe fondul deprecierii leului în raport cu moneda elveţiană, Lăzăroiu evidenţiază că populismul nu este specific doar social-democraţilor.
"Populismul n-are culoare politică. Spun asta gândindu-mă la cererea unor PNL-işti de a interveni statul într-un contract dintre bănci şi debitori. Jenant pentru un partid de dreapta", a subliniat Lăzăroiu, adăugând că, dacă ar aplica uniform soluţia lor miraculoasă, s-ar da peste cap economia şi piaţa liberă şi ar fugi investitorii mâncând pământul (Şi ei de unde ar mai câştiga bani?).
Populiştilor care defilează cu drapelul dreptei, şi spun că e o greşeală să nu intervină statul când cresc ratele la bancă pentru cetăţenii care s-au împrumutat în franci elveţieni, Lăzăroiu le transmite "să se uite şi la cei care s-au împrumutat în alte monede în ultimii ani şi le-au crescut ratele, şi pe care nu i-a băgat nimeni în seamă".
''Dar pe ei nu-i doare ideea de discriminare, ei sunt doar amatori de voturi uşoare", a menţionat acesta.