Biroul lui Băsescu la PMP "stă în continuare pregătit". Ocupantul se lasă însă aşteptat

Traian Băsescu sărbătoreşte finalul celor 10 ani de mandat
Traian Băsescu sărbătoreşte finalul celor 10 ani de mandat (facebook.com)

De unde înainte de alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu anunţa că, odată ce îşi va fi încheiat mandatul se va înscrie în Partidul Mişcarea Populară, la mai bine de trei săptămâni de la schimbarea ştafetei la Cotroceni, biroul pe care Elena Udrea i l-a amenajat personal fostului preşedinte la PMP rămâne în continuare gol, fără să se ştie dacă şi când va mai fi ocupat.

Întrebată luni de presă dacă a vorbit cu fostul preşedinte pe tema înscrierii sale în PMP, Elena Udrea nu a fost în măsură să dea un orizont de timp pentru o eventuală venire a fostului preşedinte în PMP. Doar Traian Băsescu "este în măsură să spună" când şi cum va decide să se reimplice în politică, a declarat Udrea, adăugând că PMP îi rămâne loial iar "biroul stă în continuare pregătit."

"Am vorbit cu domnul preşedinte. Este decizia preşedintelui Traian Băsescu când va dori să se implice în viaţa politică. Au trecut trei săptămâni de când a plecat de la Cotroceni. Când domnia-sa va hotărî în ce moment doreşte să se reimplice în viaţa politică, este o mare aşteptare faţă de preluarea rolului de lider al opoziţiei. Este evident că opoziţia la guvernarea PSD este slabă, însă este decizia domniei-sale când va face acest lucru. Este în acelaşi timp clar că rămâne apropiat proiectului Partidului Mişcarea Populară, pentru că este un proiect care s-a născut la iniţiativa dânsului", a explicat Udrea.

Întrebată dacă preşedintele s-ar apropia de Fundaţia Mişcarea Populară (invitaţie care i-a fost transmisă oficial fostului preşedinte la finele lui decembrie) Udrea a răspuns ”că nu ştie nimic legat de fundaţie” şi că ea vorbeşte de PMP, ”continuatorul moştenirii lui Traian Băsescu".

Totodată, întrebată de ce crede că fostul preşedinte "a stat pe tuşă" în ultimele trei săptămâni, Udrea a răspuns: "Sunt trei săptămâni. A fost şi vacanţă. (...) Biroul stă în continuare pregătit".

Când vine Băsescu în PMP?

"Voi deveni membru PMP şi intenţia este să construiesc un partid nou, dacă vă amintiţi, am mai dat această motivaţie, că partidele vechi, din 1990 şi până acum, sunt toate compromise şi aveţi dovada că sunt compromise. Trebuie o construcţie nouă şi trebuie analizată posibilitatea de a aduce oameni noi, PMP-ul s-a pricopsit cu câţiva parlamentari chemaţi în instanţă. Iar asta e o lecţie că un partid nou trebuie construit cu oameni noi pentru ca în 2016 oamenii să aibă o alternativă curată", declara Băsescu pe 23 octombrie a.c., în timp ce-o susţinea pe Udrea în cursa sa pentru preşedinţie.

Oricât entuziasm afişa Traian Băsescu la momentul respectiv, votul ce a urmat în primul tur de scrutin a demonstrat că Udrea, a cărei imagine a înghiţit PMP, nu reprezintă o alternativă foarte credibilă pentru români. Cu toată susţinerea şefului statului, blonda preşedintă a PMP nu a obţinut decât 5,2% din voturi, foarte puţin peste Monica Macovei, care nu a avut în spate maşina de propagandă de care a beneficiat Udrea.

Mai mult, de la prezidenţiale şi până acum, în presă a început să plouă cu informaţii despre legăturile protejatei lui Băsescu cu diverse personaje implicate în doare penale răsunătoare. Dorin Cocoş, fostul soţ al fostei prezidenţiabile este în închisoare în celebrul dosar Microsoft şi la fel şi prietena de shopping a aceştia, fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, procurorii DNA arătând că aceasta a aprobat o despăgubire ilegală de peste 61 de milioane de euro pentru un apropiat al lui Cocoş.

Recent, în presă au apărut informaţii şi despre trimiterea în judecată a primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, cunoscut susţinător al Elenei Udrea.

Acuzat de spălare de bani, Ştefan a administrat o firmă care a beneficiat de contracte finanţate din bani publici. Potrivit procurorilor DNA, pentru asigurarea alocării de fonduri băneşti şi pentru finanţarea cu prioritate a lucrărilor executate de firma sa, în perioada 2010-2012, Gheorghe Ştefan s-a folosit de autoritatea şi de influenţă conferite de funcţia de conducere deţinută într-un partid, intervenind la funcţionari din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului - condus în perioada decembrie 2009 - februarie 2012 de Elena Udrea. Liderul PMP ar fi fost audiată în acest dosar, în calitate de martor.

Chiar dacă Elena Udrea nu a fost acuzată încă oficial de nimic, asocierea ei cu numele atâtor "penali" nu este de natură să facă din PMP acea "alternativa curată" despre care vorbea Băsescu şi în atari circumstanţe nu este de mirare că fostul preşedinte nu s-a năpustit spre biroul pe care i l-a amenajat Udrea.

"Traian Băsescu nu este un naiv. Ştie foarte bine că numărul celor care îl acceptă şi ar susţine un partid moşit de el este de trei-patru ori mai mare decât numărul celor care acceptă un tandem Traian Băsescu-Elena Udrea. Electoratul pe care îl vizează PMP adună oameni extrem de autonomi în decizie şi cu exigenţe foarte ridicate.(...) Un PMP fără Elena Udrea, păstorit de Traian Băsescu, are şanse să facă o mare surpriză la alegerile din 2016", declara recent fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, opinând că atâta vreme cât Udrea conduce partidul, şansele lui Băsescu de a scoate formaţiunea din zona nerelevanţei spre un scor apropiat de potenţialul electoral propriu (25-30%) "sunt egale cu şansele unui atlet de a ridica în spate un elefant."

Aşadar, oricât de improbabilă pare varianta unui PMP păstorit de Traian Băsescu dar fără ambiţioasa Elena Udrea preşedinte, această ipoteză s-ar putea confirma. Luni, Udrea anunţa, supriza (?!) că este posibil să nu mai candideze la preşedinţia partidului la viitorul congres. În atari circumstanţe, Băsescu ar putea prelua PMP-ul fără să trebuiască să ridice în spinare elefanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii