Datoria neîncasată de la KazMunayGas: Ponta dă vina pe Băsescu - "sperietoarea de funcţionari"

De ce nu a încasat statul nici până acum datoria de 200 de milioane de euro de la KazMunayGas? Din cauza lui Traian Băsescu, explică premierul Victor Ponta, susţinând că funcţionarii s-au temut să semneze hârtii pentru că le face dosare fostul preşedinte, astfel că procedura nu a fost finalizată.
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
18.01.2015

Statul român nu a încasat nici până acum datoria de 200 de milioane de euro de la KazMunayGas. Pentru acest lucru, premierul Victor Ponta îl găseşte vinovat pe Traian Băsescu, susţinând că funcţionarii s-au temut să semneze hârtii pentru că le face dosare fostul preşedinte, aşa că procedura nu a fost finalizată.

"Nu s-a finalizat procedura de vânzare şi de realizare a fondului de investiţii de un miliard de dolari. Nu a vrut nimeni să semneze nicio hârtie, niciun funcţionar, că au zis că Băsescu le face dosare", a declarat Victor Ponta, la postul B1 TV.

Când jurnalişti au întrebat de ce s-ar teme aceşti funcţionari, în contextul în care ar respecta legea, Ponta e replicat că este foarte greu să impui ceva unui funcţionar public. Totodată, premierul a subliniat că va fi de acord să fie încheiată "procedura" până nu există toate garanţiile legate de constituirea celebrului fond de investiţii de un miliard dolari.

La începutul lui 2014, în ciuda unei opoziţii vehemente, Guvernul Ponta a adoptat memorandumul cu Rompetrol (actualmente KazMunayGas), prin care statul a renunţat la toate procesele ce urmăreau recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari, bani cu care Guvernul Adrian Năstase creditase compania Rompetrol în 2003.

În schimb, compania se angaja să răscumpere contra 200 de milioane de dolari 26,6959% din acţiunile deţinute de stat şi să înfiinţeze un fond de un miliard de dolari care va investi în proiecte din domeniul energetic.

Statului i se mai oferea perspectiva să îşi recupereze cândva cele 400 de milioane pierdute, obţinând la un moment dat profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă. Nici miliardul de dolari, nici cei 200 de milioane nu s-au materializat până în prezent, rămânând la stadiul de promisiuni.

Fostul preşedinte Traian Băsescu obişnuia des să susţină că "Victor Viorel Ponta este un premier profund corupt", iar unul dintre argumentele invocate frecvent era tocmai această afacere cu KazMunayGas din care statul a ieşit păgubit: "Domnul premier trebuie să îşi asume toată responsabilitatea, l-am prevenit înainte să facă acest lucru."

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a trecut la acuzaţii mai grave - cu subiect şi predicat: "Văd că filiala PSD de la televiziunea lui Ponta îşi pune tot felul de întrebări. Dacă tot e vorba de întrebări, l-aş întreba şi eu pe Victor Ponta câteva lucruri: Îl întreb dacă a semnat el însuşi Memorandumul guvernamental privind datoria KazMunayGas. Îl întreb dacă a negociat în Dubai mita pentru KazMunayGas. Îl întreb dacă la negocierile pentru mită au participat şi persoane din afara Guvernului."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor